Categorieën: Nieuws

Emoties lopen hoog op na historische zege GroenLinks

“We konden die opiniepeiling dat we negen zetels zouden halen al bijna niet geloven”, jubelde GroenLinks lijsttrekker en winnaar Glimina Chakor woensdagavond op de uitslagenavond van de verkiezingen in het Groninger Forum aan het Hereplein.

Het werd nog mooier voor GroenLinks dat vier zetels had. De partij pakte zelfs elf zetels in de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Groningen en werd daarmee de grootste.

De emoties liepen zo hoog op bij GroenLinks dat burgemeester Peter den Oudsten de partij even tot rust moest manen om de rest van de zetelverdeling wereldkundig te kunnen maken. Maar het geschreeuw en gehuil van vreugde was wel te verklaren. Nog nooit was GroenLinks zo sterk vertegenwoordigd in de gemeenteraad: “Een historische uitslag”, aldus Chakor. GroenLinks gaat het voortouw nemen bij het vormen van een nieuw college. “Aan formeren gaan we nog niet denken. We gaan vanavond eerst feest vieren”, zei Chakor,

Verlies D66

Ruim vier jaar geleden beleefde D66 een dergelijk feest met een historische winst, maar de democraten duikelden van negen naar vijf zetels. GroenLinks profiteerde van de landelijke trend, maar D66 werd er het slachtoffer van. Voor lijsttrekker Paul de Rook waren de druiven zuur: “Politiek is een hard vak. We gaan nadenken over de oorzaak”. D66 werd nog wel de derde partij en daardoor denkt De Rook dat D66 een woordje mee blijft spreken in de Groninger politiek.

Dieptepunt CDA

Er waren meer verliezers. Zo leverde de SP een zetel in en heeft er de komende vier jaar vijf. Het CDA verloor er één en krijgt er twee. Een evenaring van het historisch dieptepunt voor de christendemocraten. Veel studenten kondigden al aan de gang naar de stembus niet te maken en mogelijk is dat de oorzaak dat Student en Stad is gehalveerd naar één zetel.

Stabiel

De vrije val van de PvdA lijkt gestopt. De sociaaldemocraten die jaren geleden de grootste waren in Groningen bleven op zes zetels steken en dat zorgde voor de nodige opluchting. Ook voor de Stadspartij, nu Stad en Ommeland, veranderde er niks. De partij bleef op twee zetels steken.

Ooit waren dat drie zetels, maar omdat Marjet Woldhuis zich afsplitste en 100% Groningen oprichtte werd dat er één minder. Woldhuis kreeg er een collega bij en 100% Groningen heeft er nu twee.

Winnaars

De VVD steeg van drie naar vier zetels en de Partij voor de Dieren werd de grote winnaar bij de kleinere partijen, van één naar drie. De ChristenUnie heeft als sinds mensenheugenis twee zetels en miste steeds net de restzetel. Maar nu zijn het er wel drie geworden. “We hingen er al zo lang tegen aan”, zei lijsttrekker Inge Jongman. “We zijn heel blij dat het nu gelukt is”. Of het aan de uitbreiding van 39 naar 45 zetels ligt, omdat Groningen meer dan 200 duizend inwoners heeft, wist Jongman nog niet.

Nieuw

De PVV deed voor het eerst mee in Groningen en haalde één zetel en is daarmee de enige nieuwkomer. De Sportpartij haalde de kiesdrempel niet.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Nou gecondoleerd. Nou ja, misschien krijgen we eindelijk alleen maar felgroene weilanden met regenbogen en eenhoorns met engeltjes die spelen op een harp op een wolkje.

    Wel al je zuurverdiende geld inleveren anders kan het sprookje niet betaald worden. En niet zeuren want in het kader van de solidariteit en duurzaamheid is dat heel normaal.

  • Een verschrikkelijke uitslag voor de Stad waar ik nog steeds van hou al woon ik er niet meer. Dit is het resultaat van jaren wanbeleid in de stad. Ik had liever een wat rechtser bestuur gezien omdat dit het failliet van de Stad betekend. Succes er mee. Ik hoop dat dit NIET lang stand houd, zou slecht zijn voor Groningen. Geconduleert.

    • Anne, "liever een wat rechtser bestuur"?
      Dat houdt dus in: graaierspartij VVD wederom in het college? Nee bedankt.

      GrijsMidden (soms ook wel GroenLinks genoemd) had ik liever wat kleiner gezien, en de PvdD groter. Verreweg de groenste partij en dé partij voor het dier met de naam 'Mens'. En tegen het Monstrum, tram, Ringweg Zuid debacle en andere geldverslindende prestigeprojecten.

      P.S. "Geconduleert" is wel weer erg grappig Nederlands, mijn complimenten.

    • Dus jij wenst Groningen een rechts bestuur omdat je er even gewoond hebt om te studeren.

      Een mix is belangrijk. Om de armoede niet armer te laten worden en tegelijkertijd werken aan een gezonde economie.

      Daar verslikken die partijen zich altijd in. Omdat wij ook geen raadsleden hebben en geen college, wat zijn roots heeft liggen in de stad Groningen. Geen dossierkennis. Ze denken aan een repressief beleid, terwijl men in Groningen geen kant op kan. Wel de mensen die hier niet vandaan komen. Die kunnen zich elk moment weer laten uitschrijven om weer terug te keren, naar de voor hen bekende omgeving. Wij de lasten!

    • Groen links is niet mijn partij alhoewel ze wel aan de goede kant van het spectrum staan, maar felicitaties zijn wel op z'n plaats. Dat geldt ook voor PvdD. Dat de PVDA nog stemmen krijgt is compleet lachwekkend en moeten wel gegeven zijn door mensen die het niet erg vinden om keer op keer bedonderd te worden.

  • Maar liefst 11 zetels voor GL. Dat wordt een geweldig frivool en policor collegeprogramma waarmee we alle wereldproblemen even gaan oplossen.

  • Een ramp voor alle plattelandsdorpen, deze uitslag. Groen Links had nagenoeg niks te vertellen in de gemeente Ten Boer. Kunnen ze nu mooi hun utopische denkbeelden over de het platteland verspreiden.

    Zal alvast een voorzetje doen:
    Trekkers moeten elektrisch binnen 5 jaar anders belastingverhoging voor boerenbedrijf,
    Uitstoot methaan met 50% reduceren anders bedrijf opdoeken of reduceren met 65%,
    Boeren met meer dan 2ha land moeten extra belasting betalen
    Huiseigenaren met meer dan 500m2 moeten extra woongenotsbelasting betalen
    Gemeente Groningen binnen 5 jaar van het gas af, dus het hele lageland vol met windmolens

  • Gisteren moesten de Groningers het doen met allerlei 'live blogs', geen radio en tv over de verkiezingen live , in een moderne tijd waar met met zeer goedkope middelen een uitzending is te maken.

  • Links geeft te veel geld uit aan onzinprojekten, dat is het probleem. En nee, ik heb er niet gestudeerd, heb er altijd gewerkt en als zelfstandig ondernemer heel veel belasting betaald. Daarbij kende ik mensen in de politiek in Groningen. De reden dat ik ben vertrokken is mijn gezondheid, anders had ik er nog steeds gewoond. Ik wens Groningen succes met deze uitslag.

    • Veel belasting betaald en zeer veel afschreven via de belasting dus daarover niet jammeren, ik hoop dat u in elk geval weer gezond bent.

    • Die belasting komt op conto van de landelijke overheid. De ondernemersaftrek ook hoor. De koopsubsidie (Hypotheekrenteaftrek) ook hoor. Bovendien heeft de VVD ook ingestemd met nog eens 5 miljoen euro in dat Forum.

      • Debet is zeker ook een soort van credit. Korting op inkomstenbelasting is echt heel wat anders dan koopsubsidie. Ik hoop dat we met het vertrek van Pechtold nu wat minder van dat soort begripsinflaterende demagogie in de politiek gaan krijgen. Ben overigens bang van niet met een GL-fractieleider die buitenlandse investeerders zogenaamd een cadeautje 1,7 miljard gegeven vindt worden als een discriminerende en onrechtvaardige belasting dreigt te worden afgeschaft. Het wordt allemaal geslikt als/voor zoete koek tenzij het henzelf eventueel betreft. Dan stort men tegenwoordig met een hoop kabaal van het orgel als er ergens een procentje afgaat. Huursubsidie, dat is wel echte subsidie. Dat GL in de stad wordt een drama. Het is in potentie nog regentesker dan de PvdA vroegah. Allemaal slachtoffers van het onderwijs dat het niet opportuun achtte om veel aandacht aan kwaliteit van onderscheidenlijke private en publieke organisatiesystemen te besteden. Democratie is net als privatisering en marktwerking. Je hangt het aan of je bent ertegen, maar hoe het wordt uitgevoerd maakt allemaal geen bal uit. De een is tegen beleid omdat het het etiket marktwerking draagt en de ander is tegen exact hetzelfde omdat het compleet is overgereguleerd en vindt dat het niets met marktwerking te maken heeft.

        Het lult voor klauwen met geld allemaal compleet langs elkaar. Tot zover mijn rechts-bittere praatjes van vandaag. Ik ga weer wat nuttigs doen :).

      • Echte en onechte subsidies .

        De HRA is een tegemoetkoming op schuld. Ooit bedoelt, om het 'eigen huis' te stimuleren. Maar die vlieger gaat tegenwoordig niet meer op. Omdat de hoogste inkomens het meest daarvan profiteren. Het IMF verwijt Nederland zelfs de HRA. Omdat het Nederland economisch instabiel heeft gemaakt. De kosten bedragen namelijk zo'n 15 miljard per jaar. Dit staat in een schril contrast met andere uitgaven op het gebied van sociale zekerheid. Om die reden, is men dan ook de HRA aan het afbouwen met zo'n 0.5% per jaar.

        De huurtoeslag is een tegemoetkoming voor de lage inkomens als compensatie voor koopkrachtbehoud.

      • Een huis kopen is investeren in jezelf. Als je het toch anders wilt benoemen, noem het dan maar investeringsaftrek. De HRA heeft enorm veel extra welvaart opgeleverd. Welvaart betekent dat je de dingen te verliezen hebt en is dus instabiel. Stabiliteit streef je naar in relatie tot een behaald niveau. Kortingen op belasting zijn geen kosten. Als een winkelier zegt: "Ik kan de prijs op dit artikel wel verlagen, maar dat zou me een kostenpost van 15000 op jaarbasis opleveren". Zou je je niet afvragen of zo'n winkelier wel goed bij zijn hoofd is? Mensen met een hekel aan politiek noemen dit soort naamgeving 'politieke spelletjes'.

      • Lekkere investering dan die HRA. Want de HRA heeft juist de woningprijzen omhoog gestuwd. Hoewel er meer aspecten zijn, hoe dit komt. Denk aan de krapte waar Nederland tegenwoordig onder gebukt gaat. Ook doordat NL explosief is gegroeid en het aantal woningen daarbij achterbleef. Macro-economisch is dit ook zeer ongewenst. Daarmee remt het dus de welvaart af.

        Maar we moeten nooit wijzer worden dan de paus. Dat rapport van het IMF is namelijk kamerbreed aangenomen.

      • HRA resulteert niet in een grotere vraag naar woningen. Mensen die gebruik maken van HRA hadden anders middels grotere vraag naar huurwoningen ook de prijs wel omhooggestuwd. Woningschaarste en de prijs van woningen zijn allebei voor het grootste deel het gevolg schaars houden van bouwgrond door Gemeenten.

      • Vrijwel alle reserveringen die de banken hadden gemaakt op oninbare hypotheken zijn weer vrijgevallen. Een groeiraming van 2,25% voor volgend jaar t.o.v. 2,6 dit jaar is riant. Dit soort artikeltjes kun je iedere paar maanden wel een keer in het NRC lezen als het erg goed gaat. Domweg door regressie heeft het een grotere kans bewaarheid te worden dan niet. Daar komt nog bij dat ons referentiekader gaat verschuiven als het lang heel goed of slecht gaat.

        Om die vergelijking met Duitsland en België moet ik wel lachen. Fiets eens door de wijken in Groningen met de laagste gemiddelde inkomens. En doe dat ook eens in het buitenland. Ik hoorde laatst voor het eerst in circa 25 jaar weer eens een auto met een kapotte uitlaat. Kijk eens naar de staat van de huizen. Rij ook eens rond in België, Duitsland of Frankrijk. De hoge hypotheekschuld is hier fiscaal gestuurd. Veel mensen bouwen tegelijk veel op (als dat tenminste ook aftrekbaar is of fiscaal uitstel geeft).

        Als NL ook nog eens de aanbeveling van het IMF volgt en de inkomstenbelasting gaat verlagen mag je nog verdere groei verwachten. 10 miljoen mensen besteden 1,5 miljard economisch veel zinvoller dan van een overheid te verwachten. Ze zijn gewoon minder goed geïnformeerd dan wat die 10 miljoen aan totale informatie beschikbaar hebben. Maar nee, de BTW gaat omhoog en de IB niet omlaag.

        De bankencrisis is ons geheel overkomen en heeft de robuustheid van de Nederlandse economie meer dan overtuigend aangetoond.

  • Haha, lol, Groenlinks gewonnen? Hoe dan? Met behulp van bovenaf? Met fraude? Dat Groenlinks moest/ging winnen was opmerkelijk genoeg al ver voor het stemmen beklonken. Of is het werkelijk zo dat Groningers graag meer gaan betalen voor minder en doen ze aan collectieve zelfkastijding?

    En reken maar niet dat er ook daadwerkelijk iets veranderd aangezien het PvdA machtsbolwerk RO/EZ nog altijd de dienst uitmaakt en Groenlinks daar slechts een ondergeschikte van was, is en altijd zal blijven.

    Wat voor Groningers wel zal veranderen zijn de heffingen voor het milieu, met daarbij de invoering van de meest absurde milieuregeltjes....En, het zal in Groningen gezellig multicultureel drukker worden. Da's dan weer goed nieuws voor de overlords van de bouw.

  • Wat een flauwe en denigrerende reacties van sommige tegenstanders. Dit is democratie en je behoort de uitslag, ook al is het je niet welgevallig te respecteren.

    • Geen Democratie. Dit is een manipulatie. Als partij, kan je dus allerlei nieuwkomers voor je laten winnen. Normaal gesproken, had GroenLinks geen potten kunnen breken. Ik pleit voor een 5 jarig stemverbod, als je in een ander gemeente komt te wonen. Zodat je het electoraal in een desbetreffende in eerste instantie niet drastisch kan beïnvloeden. Zodat de nieuwkomers ook eerst kunnen wennen aan hun nieuwe woonomgeving. Alvorens te beoordelen welke stem werkelijk bij hun past.

Recente berichten

NK Jeugdschaken is in volle gang

Het Nederlands Kampioenschap Jeugdschaken is in volle gang. Elk jaar vindt dit kampioenschap plaats, maar…

26 minuten geleden

Rus uit Groningse vluchtelingenopvang krijgt twee jaar cel in België voor rooftocht langs supermarkten

De rechtbank in het Belgische Hasselt heeft een Rus, die naar Nederland was gevlucht om…

2 uur geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

2 uur geleden

Kwart miljard subsidie voor productie volledig hernieuwbare waterstof, grootste capaciteit komt uit Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 250 miljoen euro aan subsidies verdeeld over zeven projecten,…

3 uur geleden

Waterloolaan afgesloten vanwege verward persoon die huisraad op straat gooit

De Waterloolaan is maandagmiddag door de politie afgesloten tussen de Verlengde Oosterweg en de Verlengde…

4 uur geleden

Aardbeving met kracht van 1.5 op schaal van Richter bij Usquert

Bij het Usquert (Het Hogeland) heeft maandag een aardbeving plaatsgevonden. Volgens het KNMI ging het…

4 uur geleden