Categorieën: Nieuws

DAG: ‘Minder agressieve marketing moet groei RUG beperken’

De Rijksuniversiteit Groningen kent dit jaar een recordgroei naar een totaal van 31.115 studenten. Volgens de Democratische Academie Groningen moet het gebrek aan collegezalen, de hoge werkdruk en een kamercrisis die hieruit volgen aangepakt worden.

,,Tot nu toe gaf de universiteit aan dat de groei te verklaren was door het weghalen van de numerus fixus bij Psychologie”, analyseert DAG-fractielid Koen Marée. ,,Nu blijkt uit cijfers dat dit absoluut gezien slechts 469 studenten zijn, eenderde van de totale groei.” Ook is DAG ontstemd over het feit dat het aantal sinds 1 september uitgeschreven studenten ontbreekt in de analyse: ,,Dit is, door de huisvestingcrisis, mogelijk significant hoger dan voorgaande jaren.”

Bij ongewijzigd beleid groeit de RUG  naar 35.000 studenten in 2025. ,,We zijn op dit moment bezig om ten koste van alles te groeien. Liever zouden we eerst oplossingen zien voor het gebrek aan woon-, college- en studieruimte.” Een oplossing ziet DAG in het inperken van het marketingbudget: ,,Het instellen van numerus fixus op opleidingen vermindert de toegankelijkheid. Met minder agressieve marketingcampagnes zou op een natuurlijke manier het aantal inkomende studenten kunnen worden beperkt. De goede naam van de universiteit en de stad is voldoende om nog altijd een hoop (internationale) studenten aan te trekken.”

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Gewoon een permanente numerus fixus instellen, tot het moment daar is dat er nog een 15.000 tot 17.500 studenten over blijven om zo zonder kosten het overschot aan studenten op te lossen, het woningtekort te laten verdwijnen en deze stad ook voor hen welke niet studeren leefbaar te maken en te houden.
    En als ik dan lees dat een organisatie als het DAG eist, jawel eist dat er meer gedaan moet gaan worden om het woningtekort voor studenten op te gaan lossen, dan zou ik dit gemeentebestuur willen zeggen: los nu eerst eens het woningtekort voor autochtone stadjers, jong en oud op voor er überhaupt tijd in nog meer trollenhokken/studentenhuisvesting gestoken gaat woorden.

  • Minder buitenlandse studedenten binnen halen, dan is er geen numerus fixus nodig en kunnen onze eigen nederlandse studenten gewoon de studie kiezen die bij ze past. Daar zit toekomst in ipv buitenlandsers opleiden.

Recente berichten

Overheden wijzen vooral naar elkaar bij aanpak giftige bestrijdingsmiddelen in drinkwater- en natuurgebieden

Overheidsinstanties wijzen vooral naar elkaar bij de aanpak van giftige bestrijdingsmiddelen in drinkwater- en natuurgebieden.…

3 uur geleden

Credits voor technische staf van de FC: “We zijn gaan voetballen met jongens die het groen-wit in hun hart hebben”

FC Groningen promoveerde vrijdagavond na een jaar Keuken Kampioen Divisie terug naar de Eredivisie. In…

5 uur geleden

GIJS neemt afscheid van Csaba Kercso-Magos als hoofdcoach

Csaba Kercso-Magos is niet langer de hoofdcoach van de Heren 1 van de ijshockeyers van…

6 uur geleden

Engelse voetbal-YouTuber maakt vlog over promotiewedstrijd FC: “Community here is absolutely amazing”

De Engelse voetbal-YouTuber Josh Cordeschi, die op YouTube bekend is onder de naam Fusion Josh,…

6 uur geleden

Ook komende avond en nacht kansen op noorderlicht

Het noorderlicht zal ook zaterdagavond en in de nacht naar zondag zichtbaar zijn. Dat verwachten…

7 uur geleden

D66 wil weten hoeveel geld en subsidies de gemeente krijgt vanuit de Europese Unie

De fractie van D66 in de gemeenteraad wil van het College weten hoeveel geld en…

10 uur geleden