Categorieën: Nieuws

Burgemeester: “Kinderfeest kon ongestoord doorgaan ondanks schermutselingen”

Ondanks een aantal schermutselingen tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet is de intocht van Sinterklaas zaterdagmiddag relatief rustig verlopen. Dat laat burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) weten.

“Bij de aankomst van Sinterklaas in de stad waren voor- en tegenstanders aanwezig op het Emmaplein”, vertelt Den Oudsten. “Het ging om zo’n veertig demonstranten in het vak van Kick Out Zwarte Piet en ongeveer tachtig personen die de demonstratie wilden verhinderen. Het politieoptreden was erop gericht om confrontaties tussen beide partijen te voorkomen. En dat is gelukt.”

De burgemeester is blij dat de intocht rustig is verlopen. “De demonstranten van Kick Out Zwarte Piet hebben gebruik kunnen maken van hun grondrecht om te demonstreren en hun mening kenbaar te maken. Door de goede inzet van de politie waren we in staat om, ondanks de gespannen sfeer tussen beide kampen, het kinderfeest ongestoord door te laten gaan. Buiten het Emmaplein is de sfeer feestelijk en ontspannen geweest. En dat was ook ons doel.”

Bij de schermutselingen op het Emmaplein is uiteindelijk één persoon aangehouden vanwege het gooien van vuurwerk.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • De demonstranten zijn met een hopeloze missie bezig, veranderingen gebeuren niet van boven af en zeker niet door een uiterst klein clubje van gedeprimeerd volk.
    NOS peiling was ook lachwekkend en heeft geen enkel waarde, wellicht dat het in de toekomst langzaam veranderd maar dan zijn we vele generatie's verder.

    Ondertussen zijn in Afrika en Midden Oosten nog steeds miljoenen slaven en lijfeigenen maar daar hoor je deze demonstranten niet over omdat dat hun demo in een hilarisch daglicht zet.

  • Iedereen heeft het recht om te demonstreren wanneer ze zich aan de spelregels houden.
    De voorstanders van Zwarte Piet die zichzelf Groningen hooligans noemen hadden weinig fatsoen en geen respect voor anderen. Het als een trieste vertoning van een raar gezelschap die zich ook nog eens als voetballesupporters beschouwen.
    Ik ben blij dat ik met mijn gedachtengoed vrij ver van dit soort figuren af sta.

    • Citaat van Jack: "Ik ben blij dat ik met mijn gedachtegoed vrij ver van dit soort figuren af sta."

      Overwegende dat de anti Sinterklaas activisten zich meerdere malen in bedreigende toon en houding tegenover andersdenkenden hebben geuit, en voornamelijk bestaan uit linkse mensen, een verzamelnaam bestaande uit GroenLinks en SP activisten die ook bekend staan onder de namen als Antifa , AFA en nog wat andere exotische namen, die al jaren een gewelddadige en intolerante reputatie jegens anderen tonen, en zichtbaar een verwrongen idee hebben over de wijze waarop de vrijheid van meningsuiting door die anderen mag worden ingevuld.

      Dit geschreven hebbende Jack, voel jij je thuis bij dit gedachtegoed.

      • Er zijn heel wat meer smaken dan voetbalhooligans en extreemlinkse malloten. Bij beide groepen viel ik mij niet thuis.
        De activisten zijn ook niet tegen Sinterklaas maar tegen Zwarte Piet.

  • stelletje aandachten trekkers zijn het gewoon opzouten altijd oude koeien uit sloot trekken !!! ga in in buitenland jullie ding doen......daar is alles zoals jullie beweren nog steeds gaande ! zwarte piet is een kinder feest!!!

  • Dat krijg je er dus van hè. Als je alleen maar in je eigenlijk staat en met een groot bord voor je kop mensen die een onschuldige traditie vieren van racisme gaat lopen beschuldigen als ze niet doen wat je zegt. Om de zelfde reden worden demonstraties bij moskeeën door Pegida verboden. Het werkt opruiend. Daarom ook geen anti-piet protesten bij sinterklaasintochten. Dat doe je maar op een andere plek of een ander tijdstip.

  • De boodschap en gedreig van links met -botsplinters over kinderen- zegt al genoeg over het linksvolk.

    • Het botsplinter mannetje is helemaal niet links hij speelt links, overigens dat jij lekker warm bij de kachel zit en vreten op je bord hebt heb je te danken aan het socialisme.
      Zonder socialisme had jij nu nog steeds in gat in de grond je behoefte kunnen dien en werd je uitgebuit, ik zou zeggen ken uw klassiekers.

      • Citaat Doe: Zonder socialisme had jij nu nog steeds in gat in de grond je behoefte kunnen dien en werd je uitgebuit, ik zou zeggen ken uw klassiekers.""

        Uw klassieker in een notendop:
        Lenin, Stalin, en Trotsky een halve eeuw socialisme, met recht de dictatuur van het proletariaat genoemd, met als opbrengst een kleine 100 miljoen dood gehongerde burgers. Recent zou ik nog naar de ondergang van het marxistische Venezuela kunnen verwijzen.

      • Die klassieker ken ik ook maar heeft niets met de Nederlands socialisme te maken, jij trekt weer het overbekende riedeltje uit de hoed waar rechtse mensen zonder weerwoord een patent op hebben.
        U bent het type onderdaan, ik zou zeggen houden zo.

      • @Doe, is de grapjurk die zijn leven in de handen legt van de politieke honden?

        Al wat ik niet heb of mij is afgenomen is het werk van links denkend, regerend en bemoeizuchtig Nederland. En heb in mijn leven nog niemand kunnen ontdekken, ook niet in zogenaamde 'rechtse' kringen, die in Nederland denkt in termen van vrijheid, zelfbeschikking, respect en afblijven met de enge (politieke) tentakels van andermans leven of bezittingen.

        De botspilnters man is geen doorgewinterde linksfascist? Het uiterlijk heeft hij in ieder geval wel mee en misschien is hij, gezien de uitspraak, een concullaga en gelijke van beroepsmoordenaar Folkert? En ik hoor de linksclubjes dergelijke uitspraken niet veroordelen, ook dat vertelt genoegen.

  • Het allerbelangrijkste: hebben de kindertjes iets gemerkt van de "schermutselingen"? Als het antwoord nee is, dan is het dus goedgekomen allemaal.

    Verder is er van een "discussie" allang geen sprake meer. Alles is al gezegd, mensen gaan niet meer van mening veranderen. Er is geen behoefte aan al te grote veranderingen, dus mag die hele "discussie" wel weer terug de obscuriteit in. En demonstreren prima, maar niet tijdens een kinderfeest. Dat is geen kwestie van recht hebben op, of van gelijk hebben, maar gewoon van fatsoen.

  • Nog een paar weekjes, is het heerlijke avondje weer voorbij. Kunnen de KOZP-ers met hun andere stichting de Grauwe Eeuw aan de slag en demonstreren tegen straatnamen, monumenten, standbeelden. En het zal nog wel even doorgaan, want ze gaan pas door als het Sinterklaasfeest helemaal besmet is en het helemaal stopt. En dan hebben ze nog wel wat meer dingetjes waar ze tweedeling gaan zaaien.

    En burgermeester den Oudsten heeft ze de helpende hand toegestoken. Waar de meeste gemeenten demonstraties ver van de kinderen vandaan liet demonstreren, of verbieden, wilde PvdA burgermeester Den Oudsten de extreme groepen de confrontatie juist laten aangaan tussen de kinderen. In de steden met verstandige burgermeesters was het een kinderfeest. In Elsevier stond een artikel hoe PvdA burgermeester Bram Peper destijds extremisten die wilde demonstreren om 9:00 bij het Feijenoord stadion liet demonstreren. Maar die kwamen toen niet, volgens Peper omdat ze waarschijnlijk nog in hun bed lagen. Pegida weet men overal te weren met allerlei excuses. Behalve als Zwarte Piet er is, dan wil de overheid/gemeente juist de mensen die Zwarte Piet willen houden in het extreem rechtse kamp plaatsen door Pergida en andere extreem rechtse partijen opeens uit te nodigen.... De voorstanders van Zwarte Piet waren er echter allemaal al zonder dat ze in dat extreem rechtse kamp pasten, dat waren al die gezinnen met kinderen langs de route.

    De stad verdient een betere burgermeester. Niet eentje die situaties creëert om een kinderfeestje te verstoren voor zijn driedubbele agenda.

Recente berichten

“Maandag opklaringen en stapelwolken, woensdag zomers warm met 25 graden”

De temperatuur zit de komende dagen in de lift. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

7 uur geleden

Veel animo voor Victory Museum: “Conflicten in de wereld laten zien hoe kwetsbaar we zijn”

Het komende weekend zijn we op 4 mei twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag.…

8 uur geleden

Komende dagen geen treinverkeer mogelijk naar Zwolle vanwege werkzaamheden aan bruggen

Treinreizigers richting Zwolle en verder moeten de komende dagen rekening houden met extra reistijd. Door…

10 uur geleden

Container tegen gevel gebouw in lichterlaaie, forse rookontwikkeling

Aan de Donderslaan heeft zondagavond brand gewoed in een container met bouwafval. De brand ging…

11 uur geleden

Jonathan van Dorssen flink op schot: GVAV geeft GRC Groningen pak slaag

“Het was een heerlijke middag, maar ik kreeg wel heel veel vrijheid”, aldus GVAV aanvaller…

13 uur geleden

SC Stadspark dieper in de zorgen, Groninger Boys klopt kampioen Peize

SC Stadspark verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal en raakte dieper in…

13 uur geleden