Door de handel in emissierechten en een tekort aan CO2-vrije stroombronnen gaat Nederland niet zonder aanvullende maatregelen van het aardgas en de kolencentrales af komen. Dat vertelt Machiel Mulder, hoogleraar Regulering Energiemarkten, vandaag in een artikel op de website van de Rijksuniversiteit Groningen.
“Prima dat het kabinet uiterlijk in 2030 alle kolencentrales gesloten wil hebben. Maar netto brengt dat de uitstoot van CO2 niet terug. Dat komt door het Europese handelssysteem in emissierechten (ETS). Door de sluiting van de kolencentrales hier kunnen de betrokken energiebedrijven hun rechten doorverkopen, waardoor de uitstoot elders in Europa toeneemt,” aldus Mulder. Voor de zomer presenteerde Mulder, samen met collega-onderzoeker José Luis Moraga, ook een studie waarin hij voorspelt dat Nederland in 2050 nog onverwacht veel gas nodig heeft. Mulder: “Als we doorzetten met de geplande elektrificering van het wegvervoer en de verwarming van huishoudens door middel van warmtepompen, dan neemt de stroomvraag zo sterk toe dat het aantal windmolens en zonnepanelen nooit voldoende kan zijn. Tegelijk sluit in 2030 ook het Groninger gasveld. Daardoor neemt het belang van gasimport flink toe, met name uit Rusland en het Midden-Oosten.”
Wat moet er volgens Mulder dan gebeuren? “De enige effectieve oplossing is het plafond van het beschikbare aantal emissierechten verlagen. Dat gebeurt ook: het Europees Parlement heeft besloten dat het jaarlijks met 2,2 procent verlaagd wordt. Als je het plafond verlaagt, zijn er minder emissierechten beschikbaar en móet er gewoon op de uitstoot van CO2 worden bespaard. Daarnaast moet het gasverbruik verminderd worden, met name door het energiezuiniger maken van woningen. Ook auto’s moeten minder uitstoten. Daarom moeten, volgens Mulder, beleidsmakers de lobbyisten van de auto-industrie een keer links laten liggen: “Dat is een kwestie van je maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.”
Op 22 en 23 november leidt Machiel Mulder in Den Haag een tweedaagse masterclass voor mensen uit de overheid, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, met de titel: Van het gas af… hoe dan?
Na dagen van bewolking en grijs weer, krijgen we op maandag weer de zon te…
Treinreizigers tussen Groningen en Veendam en Winschoten moeten in de nacht van zaterdag op zondag…
De klassieker en stadsderby tussen de oudheden Be Quick uit 1887 en Velocitas uit 1897…
PKC'83 won zaterdag in de eerste klasse H en blijft koploper. Oranje Nassau kan na…
Gorecht kwam zaterdag in de tweede klasse I niet verder dan een remise. TKB won…
Bij de editie van Hunted in de wijk Lewenborg lagen spel en realiteit vrijdagavond dicht…
Bekijk reacties
Als hoogleraar zou je moeten weten dat maatschappelijke verantwoordelijkheid in een rechts kabinet niet gaat gebeuren, net zoals de VVD riedel 'zelfregulering' nooit tot resultaat heeft geleid.
We betalen ook al niet meer voor het milieu, maar voor de vriendjes die er geld mee verdienen en om het gemoed te sussen. Alle maatregelen kosten alleen maar geld zonder maar een druppel op een gloeiende zon te helpen. Al het geld wordt zometeen uitgegeven aan schijnoplossingen.
Autoindustrie links laten liggen. Merkel heeft al aangegeven dat ze het klimaat akkoord niet gaan halen omdat dat tek kosten zou gaan van de Duitse autoindustrie. Daar hoor je weinig over, want dan weet de NL overheid dat mensen weleens kunnen gaan dwarsliggen. Want wie wil nou 25% van zijn inkomen kwijt zijn aan milieu maatregelen die niets helpen terwijl de buren ook nog eens vol gas geven en profiteren van een groeiende economie.