Categorieën: Nieuws

Maatjes voor jonge nieuwkomers

De stichting Solidair Groningen & Drenthe gaat jonge nieuwkomers koppelen aan studenten of vrijwilligers (‘maatjes’), om de integratie te bevorderen. Provincie en gemeente Groningen dragen ruim 35.000 euro subsidie bij.

Het project heet New@Home en is bedoeld voor 120 nieuwkomers van 12 tot 18 jaar oud, die naar een Internationale Schakelklas (ISK) gaan, waar ze de Nederlandse taal leren en geholpen worden bij de inburgering. Het project duurt drie jaar en elk schooljaar doen er 40 leerlingen mee.

Het maatje is een vrijwilliger of student van 18 tot 30 jaar oud, iemand die voor betreft de belevingswereld aansluiting kan hebben met een jonge nieuwkomer. Het gaat om vrijwilligers of stagiaires van het Alfacollege, de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen, van opleidingen op het gebied van zorg, sociaal maatschappelijk werk of orthopedagogiek. Samen met de nieuwkomers bepalen ze welke activiteiten ze gaan doen. Verder kijken de studenten naar de thuissituatie en vrijetijdsbesteding en proberen ze met de nieuwkomers een bezoek te brengen aan een buurthuis of vereniging.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Integratie is mislukt en misgegaan omdat ze (politiek) de buitenlanders tussen de arbeiders in achterstandswijken hebben gezet. In een groep gezet die zelf al genoeg sociale en financiële problemen heeft. En opeens mocht deze zwakke groep ook het integratie probleem oplossen. Daar is het mis gegaan en het gaat nog steeds mis. Of heeft de politiek nog steeds niet door waar de Wilders stemmen vandaag komen?

    Daarom ben ik voor betere integratie tussen de lieden die het beleid bepalen. Laten ze maar huisvesting bouwen in de sociaal en financieel krachtige wijken. Maar nee dat zal niet gebeuren want dat soort mensen lullen links en vullen rechts. En ondertussen mensen tegen elkaar opzetten dat je niet slecht mag praten over buitenlanders want anders ben je islamofoob of xenofoob of wildersfan of hitlerfan of populist (dit woord kan je bij elke politieke partij gebruiken trouwens maar het wordt zo gespindokterd dat het alleen bij niet gewenste meningen gebruikt wordt) etc etc etc.

    • Maar als je die mensen in de duurdere wijken huisvest, dan klagen anderen 'waarom wij niet en zij wel?'. Of de huurprijzen voor het huisvesten wordt te hoog, en die worden door de belastingbetaler betaald. Of de mensen in de duurdere wijken zien hun huiswaarde dalen en verhuizen. Je kan helaas nooit winnen.

      Het mislukken van integratie komt omdat er zo goed als helemaal niets aan integratie werd en wordt gedaan, alleen maar lege gebaren. Wil je die mensen echt laten integreren in de Nederlandse maatschappij/cultuur, werd en word je uitgemaakt voor - inderdaad - islamofoob of xenofoob of nazi.

Recente berichten

Come back zet Groen Geel op pole position voor topper van volgende week tegen Helpman

De Derde Klasse C is superspannend met heel veel clubs die nog kans op de…

2 uur geleden

Paas benoemt antisemitisme in toespraak: “Er is een zwijgende meerderheid en het zou helpen als die niet langer zwijgt”

Niet langer zwijgen, maar duidelijk maken dat er in ons land niet geleefd kan worden…

2 uur geleden

PKC’83 wint woonwagenkamp kraker van WKE’16; ON laat na titelstrijd leven in te blazen

PKC'83 heeft vanavond de clash der woonwagenkampen tegen WKE'16 met 4-1 gewonnen. Daarmee deden de…

2 uur geleden

Groningen staat stil bij oorlogsslachtoffers (foto’s)

In de gemeente wordt zaterdag uitgebreid stilgestaan bij de Nationale Dodenherdenking. Er vinden verschillende herdenkingen…

5 uur geleden

CDA en Stadspartij willen voetbalkraker op groot scherm: “Dit wordt een legendarische dag”

De wedstrijd FC Groningen tegen Roda JC komende vrijdag moet te zien zijn op een…

5 uur geleden

Oekraïners bakken tientallen taarten voor Bevrijdingsfestival: “Geld inzamelen voor schoolspullen in Oekraïne”

Bezoekers van het Bevrijdingsfestival in het Stadspark hebben zondag de mogelijkheid om taart te kopen.…

6 uur geleden