Categorieën: Nieuws

Duizenden Britten in grote onzekerheid

De 45.000 Britten die in de drie noordelijke provincies wonen zitten met veel vragen over de Brexit. Vertegenwoordigers van de Britse Ambassade komen donderdag naar de stad om de scenario’s te bespreken.

Vele duizenden Britten wonen hier al lang en hebben hun leven hier opgebouwd. Of de Britten hier mogen blijven leven en werken hangt onder meer af van het al dan niet slagen van de Brexit-onderhandelingen. Het International Welcome Center North organiseert donderdag een open forum met de ambassademedewerkers over de mogelijke gevolgen van de Brexit in het Gemeentekantoor aan het Gedempte Zuiderdiep 98. Uitgebreide Engelstalige info hierover staat in The Northern Times.

Het IND heeft de informatie voor de Britten ook bijgewerkt.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Als ze hier al jaren hun leven hebben opgebouwd, waarom is er dan *Engelstalige* info nodig?

  • Hoe komen jullie op het getal 45 000 Britten in Noord-Nederland?

    In 2016 waren er 46 000 Britten in heel Nederland met een permanent verblijf.. Klopt, dat Noord-Nederland relatief meer Britse inwoners heeft. Ze werken met name bij de NAM en toeleveringsbedrijven. Als een join ventere met de Shell in Engeland Maar dit aantal lijkt mij niet correct.

  • Die kunnen toch allemaal gewoon asiel aan gaan vragen als de Brexit een feit is? Voor hen welke nog geen (eigen) woning hebben, vallen zij dan onder de regeling welke ook voor andere ..... zoekers in dit land gelden. Zo komen woningzoekende Engelsen gelijktijdig ook nog eens voor de voorrangsregeling in aanmerking.
    De verplichte inburgeringscursus Nederlands voor anderstaligen zal er zeker toe bij kunnen gaan dragen dat ook in Groningen, Nederlands de voertaal is en blijft.

  • Bangmakerij. Allemaal om te voorkomen dat de brexit weleens een succes kan zijn, op termijn, en er meer landen de EU gaan verlaten. EEG was goed, EU is een machtswellust corrupt geldverslindend zooitje dat ons oorlog gaat brengen. En de schuld zal neergelegd worden bij anti-EU aanhangers omdat ze niet geloven in felgroene weidelandschappen met eenhoorns en regenbogen.

    • Dat ben ik helemaal met je eens K.Vaak. Denk daarbij ook aan de ECB wat momenteel gaande is. En dit mogelijkerwijs misbruiken voor de Brexit. De EU doet er alles aan de Brexit te laten mislukken. Want inderdaad stel, dat het wel een succes wordt. De EU en zijn monetaire Unie zijn een totaal mislukt project geworden, waar al jaren pleisters op worden geplakt. Dit met maatregelen tegen de bevolking van de EU. Zoals de bankenunie alsook de parlementen in alle landen te overrulen in wetgeving. Waarin je als land zelfs niet meer autonoom mag zijn. En zie hoelang de onrust al aanhoudt. Dit gaat een keer fout. Vorige week was het Polen. Eergisteren Oostenrijk. Gisteren Hongarije. Vandaag Italië. Who's next.

      • Inderdaad, er wordt gedraaid alsof er vóór de EU en de euro er sprake was van een totale chaos. En dus, wanneer een land besluit te "exiten", het allemaal kommer en kwel wordt voor iedereen.

  • Morgen een Nexit, overmorgen de resterende Europese landen, terug naar de EEG met ieder land haar eigen munt en de Euro als internationale handelsmunt, daar komen de wisselkoersen tegenover te staan. De armere landen betalen relatief veel voor een Euro, de rijkere landen aan de hand van wisselkoersen beduidend minder.
    De handelsgrenzen komen niet weer terug, grenzen en grensbewaking echter wel, ook waar het om vrij reizen gaat en net zoals eerdere reactie`s, voor de EU was Nederland een betrouwbare (handels)partner met een ijzersterke munt. Nu is het tot een bananenrepubliek verworden met een munt welke nog minder waard blijkt te zijn als de Dollar, een munt waarvan er zoveel bijgedrukt is, dat het een fictieve waarde van Monopoly geld heeft gekregen.

    • Dankzij de EU is de welvaart in Nederland nog nooit zo hoog geweest.
      Alleen masochisten willen dit ongedaan maken.

      • Wat een pro-eu populistisch antwoord. T.o.v. welk jaar hebben we het nog nooit zo goed gehad? 2008/2009 wil ik wel geloven maar eerder? Neuh, dat kun je niet onderbouwen zonder onafhankelijke gesponsorde EU rapporten.

      • Nonsens, grote onzin wat je uitkraamt. Denk zelfs te kunnen en te mogen stellen dat na invoering van de Euro de zichtbare en onzichtbare armoede nog nooit zo groot is geweest in dit land.

    • Dat lijkt zo. De crisis hadden wij immers ook te danken aan de EU. Onze staatsschuld is ook nog nooit zo hoog geweest door de EU om andere lidstaten het hoofd te bieden. Terwijl het IMF ook nog vrij mag graaien in onze staatskas tot de grens van 58 miljard Euro ivm dat ESM verdrag.

Recente berichten

CDA en Stadspartij willen voetbalkraker op groot scherm: “Dit wordt een legendarische dag”

De wedstrijd FC Groningen tegen Roda JC komende vrijdag moet te zien zijn op een…

6 minuten geleden

Oekraïners bakken tientallen taarten voor Bevrijdingsfestival: “Geld inzamelen voor schoolspullen in Oekraïne”

Bezoekers van het Bevrijdingsfestival in het Stadspark hebben zondag de mogelijkheid om taart te kopen.…

39 minuten geleden

Handhavers waarschuwen bezoekers Noorderplantsoen voor alcoholverbod: “Boete is zonde”

Handhavers van de gemeente Groningen waarschuwen via sociale media dat er in delen van het…

2 uur geleden

Nieuwe zoektocht naar lichamen vijftien geëxecuteerde stakers Appèlbergen

Dit voorjaar is er een nieuw onderzoek gestart naar de vijftien vermiste lichaam van geëxecuteerde…

3 uur geleden

Honderden euro’s geboden voor kaartjes voetbalkraker Groningen tegen Roda JC

Op Marktplaats wordt er fanatiek geboden op kaartjes voor de voetbalwedstrijd FC Groningen tegen Roda…

4 uur geleden

Groningse brandweer herdenkt collega’s die tijdens Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen

Brandweer Groningen heeft zaterdag bij het oorlogsmonument aan de Sontweg een bloemstuk gelegd. Ook werd…

5 uur geleden