Categorieën: Nieuws

Onderzoek RUG: Animo voor gaswinning onder Groningers neemt verder af

De acceptatie van gaswinning onder Groningers is ook dit jaar verder afgenomen. Dat blijkt uit de resultaten van de vijfde meting in een langdurig onderzoek sinds 2013 van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

De negatieve emoties van de deelnemers aan het onderzoek (349 bewoners van de Provincie Groningen) worden sterker. Vooral voor bewoners in het kerngebied vinden dat gaswinning moet verminderen. De deelnemers verwachten dat de aardbevingen in de toekomst krachtiger zullen worden en vaker zullen voorkomen. Men denkt dat de aardbevingen vooral negatieve gevolgen hebben voor huizen (schade en waardedaling), het aanzicht van de woonomgeving en cultureel erfgoed en imago in de provincie Groningen. Wat opvalt is dat deelnemers het waarschijnlijker vinden dat aardbevingen negatieve gevolgen hebben voor inwoners van de provincie Groningen in het algemeen dan voor henzelf.

De deelnemers is gevraagd welke acties ze willen ondernemen om aardbevingsrisico’s te verminderen. Men wil vooral verantwoordelijke partijen aanklagen en het eigen gasverbruik verminderen. Verder hebben de deelnemers hebben nog steeds minder vertrouwen in de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en de Rijksoverheid dan in de provincie Groningen en eigen gemeente.

De RUG doet sinds november 2013 onafhankelijk onderzoek naar de mening van inwoners van de provincie Groningen over gaswinning uit het Groningen-gasveld. De vijfde fase van het onderzoek is uitgevoerd in februari en maart van dit jaar.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Nederland gebruikt zelf 8 a 9 miljard m3 gas, maar wil je de zakkingen in de gasvelden tegengaan dan moet je er zoet water in pompen om tegendruk te krijgen.In omgeving Loppersum zat 300 bar druk en nu nog 150.
    Ga je er water onder druk inpompen dan kun je -krijg je gas en warm water naar boven dat voor de energie gebruikt kan worden.Dus voor elke m3 gas 1 m3 water terug pompen.
    Er zit nog voor 50 jaar gas in het Groningse veld.De politiek moet alle huizen en niet 1500 repareren maar ook de landerijen-bedrijven-boerderijen en cultureel erfgoed.
    Vergoed en repareert de Staat alle schade en gaat men terug naar 8 miljard dan kunnen wij in Nederland nog 50 j van het gas genieten.Maar alleen onder deze voorwaarden.Grote gas verbruikers die moeten gaan ombouwen op andere energie. Duitsland gaat juist over op gas hetgeen wij tussen 1965/1975 hebben gedaan.

  • Nog langer aardgas uit de Groninger bodem te willen gaan winnen, is onnodig om in onze energiebehoefte te kunnen voorzien. Immers wij importeren nu ook al deels aardgas uit Rusland en daar zijn de aardgasreserves zo enorm groot, daarvandaan kunnen wij nog tot in lengte van jaren aardgas gaan importeren. En Rusland zal de buitenlandse deviezen hard nodig zijn, die gaan daar echt niet moeilijk over lopen doen, tenzij men in Brussel stoer en dapper gaat doen, dat zou nog een probleem op kunnen leveren.

    • Je hebt zeker de klimaatcrisis gemist. We moeten zo veel mogelijk van het gas af. Niet in grote hoeveelheden blijven gebruiken en een afhankelijkheid creëren met een ons vijandig gezind regime.

      • Dat gaat zeker nog een jaar of 20-30 duren eer je daadwerkelijk zonder gas kunt. Zolang er geen betaalbare alternatieven als brandstof kunnen dienen om grootschalig in mobiliteit en energie te kunnen voorzien, zolang zal er gewoon gebruik gemaakt blijven worden van aardgas en gerelateerde brandstoffen Tot die tijd kun je gewoon gas importeren uit Rusland en zolang wij als Nederland en als EU naar landen als China exporteren en andersom importeren dan mag je dat vijandig gezinde gerust weglaten.

        En klimaatcrisis? Laat de Paus, de predikant en de imam geboortebeperking preken, wil je daadwerkelijk iets voor toekomstige generaties betekenen, zal dat de enige juiste optie blijken te zijn. Doen zij dat niet, dan is hetgeen het klimaat akkoord voor ogen staat onzinnig en lost het voor de lange termijn niets op.

        Neem een werelddeel als Afrika, dat zal de komende decennia gaan groeien van nu 1.1 miljard naar 2.5 miljard inwoners in 2050. Hoe wil je deze mensen gaan voorzien van voedsel, energie en een inkomen? En dan spreek ik enkel over Afrika, wat denk je van Pakistan, India, Indonesië, Bangladesh, enz.enz.

        Dat men Groningen wil vrijwaren van nog meer ellende door gaswinning zal een ieder kunnen begrijpen, maar hou het daar voorlopig ook bij.

      • Rusland een vijandig regime? Denk dat het er democratischer is dan in Nederland. Het feodalisme is hier uitermate subtiel, en de reden om na te denken over hoe welvaart gedistribueerd is kleiner de, maar het lichtelijk autocratisch Rusland is democratischer. En dat Rusland ons als vijand ziet voor 99% onze eigen schuld.
        Iets met zaken als beloftes over gedrag van imperialistische oorlogsmachine NAVO van de Amerikanen aan de Russen. En iets met de bombardementen op Servië met verarmd uranium, op basis van een verzameling gore leugens over Kosovo. Dat soort dingetjes.

        Maar wat zou een GroenLinkser zich druk maken over de onprettige werkelijkheid als hij door die werkelijkheid zelf een comfortabel hedonistisch leventje kan leiden. Dat tweedekamerlid van GroenLinks die als baasje van Oxfam o.i.d. al jarenlang op de hoogte was van seksfeesten op Haïti al keihard uit de partij verwijderd? Het nauw aan GroenLinks verbonden NOS-journaal opende er vreemd genoeg geen journaal mee. In tegenstelling tot de "zaak" waarin een kandidaat gemeenteraadslid van Forum voor Democratie, in een groepsapp voor advocaat van de duivel speelde door te stellen "dat het een schande was dat een bepaalde groep relatief succesvolle mensen weinig kinderen krijgen"'.

        Maar wat ik al zei; GroenLinkers ben je vooral vanwege het comfort dat het biedt, door onder andere de vele deugpunten die je er mee scoort.

  • @ Middenweg.

    Excuses dat ik er tussendoor fiets met mijn reactie op jouw niets aan duidelijkheid te wensen latende reactie. Waar ik het trouwens ook nog voor 100% mee eens ben.

    De lachwekkende en door goedkope propaganda gestuurde hypocrisie met betrekking tot Rusland had je zelf al aangestipt.

Recente berichten

“Maandag opklaringen en stapelwolken, woensdag zomers warm met 25 graden”

De temperatuur zit de komende dagen in de lift. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

30 minuten geleden

Veel animo voor Victory Museum: “Conflicten in de wereld laten zien hoe kwetsbaar we zijn”

Het komende weekend zijn we op 4 mei twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag.…

2 uur geleden

Komende dagen geen treinverkeer mogelijk naar Zwolle vanwege werkzaamheden aan bruggen

Treinreizigers richting Zwolle en verder moeten de komende dagen rekening houden met extra reistijd. Door…

3 uur geleden

Container tegen gevel gebouw in lichterlaaie, forse rookontwikkeling

Aan de Donderslaan heeft zondagavond brand gewoed in een container met bouwafval. De brand ging…

4 uur geleden

Jonathan van Dorssen flink op schot: GVAV geeft GRC Groningen pak slaag

“Het was een heerlijke middag, maar ik kreeg wel heel veel vrijheid”, aldus GVAV aanvaller…

6 uur geleden

SC Stadspark dieper in de zorgen, Groninger Boys klopt kampioen Peize

SC Stadspark verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal en raakte dieper in…

6 uur geleden