Onderzoek RUG: Animo voor gaswinning onder Groningers neemt verder af

nieuws
Foto: Pexels

De acceptatie van gaswinning onder Groningers is ook dit jaar verder afgenomen. Dat blijkt uit de resultaten van de vijfde meting in een langdurig onderzoek sinds 2013 van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

De negatieve emoties van de deelnemers aan het onderzoek (349 bewoners van de Provincie Groningen) worden sterker. Vooral voor bewoners in het kerngebied vinden dat gaswinning moet verminderen. De deelnemers verwachten dat de aardbevingen in de toekomst krachtiger zullen worden en vaker zullen voorkomen. Men denkt dat de aardbevingen vooral negatieve gevolgen hebben voor huizen (schade en waardedaling), het aanzicht van de woonomgeving en cultureel erfgoed en imago in de provincie Groningen. Wat opvalt is dat deelnemers het waarschijnlijker vinden dat aardbevingen negatieve gevolgen hebben voor inwoners van de provincie Groningen in het algemeen dan voor henzelf.

De deelnemers is gevraagd welke acties ze willen ondernemen om aardbevingsrisico’s te verminderen. Men wil vooral verantwoordelijke partijen aanklagen en het eigen gasverbruik verminderen. Verder hebben de deelnemers hebben nog steeds minder vertrouwen in de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en de Rijksoverheid dan in de provincie Groningen en eigen gemeente.

De RUG doet sinds november 2013 onafhankelijk onderzoek naar de mening van inwoners van de provincie Groningen over gaswinning uit het Groningen-gasveld. De vijfde fase van het onderzoek is uitgevoerd in februari en maart van dit jaar.