Categorieën: Nieuws

D66 vraagt om Europese erkenning Groningse taal

D66 wil dat het gemeentebestuur van Groningen er bij de regering op aandringt dat de Nedersaksische streektaal de erkenning krijgt van het Europees Handvest van regionale talen en talen van minderheden: “In ’t veuren mot ’t gemaintebestuur regels opzetten dij richt binnen op ’t beschaarmen van d’aigen streektoal.”

Na de gemeentelijke herindeling ontstaat er in de nieuwe gemeente Groningen een unieke situatie op het gebied van immaterieel cultureel erfgoed. Er wordt dan niet 1, maar 3 drie verschillende Nedersaksische streektalen gesproken: het Stads-Gronings, Het Hogelands en het Gorechts.

D66-raadslid Wieke Paulusma zegt hierover: “Europese erkenning en steun kan ons helpen dit immaterieel erfgoed in stand te houden. De Europese dag van de Talen op 26 september is een mooi moment om hier aandacht voor te vragen.”

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Ik zie geen enkele reden dat onverstaanbare gewauwel wat voor een taal door moet gaan een Europese status te geven. Ik erger me ook altijd de tering aan die weervrouw bij RTVNoord. Ondertitel dat mens eens. OOGTV is tenminste een zender waar normaal Nederlands gesproken wordt.

    • Taalkundig is het Gronings meer een taal dan het Fries. Wat niet meer dan een zooitje klankverschuivingen ten op zichte van het Nederlands is. Heb het niet over de politieke/juridische statussen van Gronings en Fries.

      Maar als echte cultuur-marxist zie jij graag oeroude inheemse Europese culturen vernietigend. Niet gaan huilen als jullie straks door Europese volken onder aanvoering van types Orban, voor hoogverraad voor tribunalen gaan verschijnen. Hier is maar één goede economische crisis voor nodig.

      Een reden dat er op papier een verschillende waardering is voor Gronings en Fries, is dat ze in Friesland Brabanders met een anti Friese meninkjes de provincie uitknuppelen (knuppelvrijdag), en zeker geen gemeentelijk communicatiemedewerker in een Friese gemeente laten zijn. Friesen komen beter voor hun zaak op; of de Saks neemt zichzelf wat minder serieus.

      Conclusie: goed punt van de D66 dus. Hoop dat ben dat het geen verkiezingsretoriek is. Als het belang van culturele verscheidenheid oprecht een serieus beleidspunt/aandachtspunt is, hebben mensen veel mínder moeite met globalisering/immigratie.

      • Het Fries is een oudere taal dan het Nederduits en Nederlands, sorry.

        En hoe jij het voor elkaar krijgt om het over cultuurvernietiging te hebben, vlak nadat je het Fries hebt gedegradeerd tot klankverschuivingen...

      • Hopelijk is het snel crisis dan kan er een dictatuur gevestigd worden die anti-nationalistische schurken zoals ik terecht stelt. Dan mag jij de trekker overhalen VSH. Daarna wel een schone onderbroek aantrekken.

  • en wat holt dat erkennen aiglieks in? Dat er dammit 'n grunneger noar Brussel mot om dosjees vanuut 't grunnegers noar 't boetenlands vertoalen en vieze verza ook nog aansom?

    van 't boetenlands noar grunnegers vertoalen mot wel te doun wezen, moar hou moak je van 'n zin als "Grunnegers binn' veur (of tegen)' zo'n hoop boetenlandse kwedelerij as ze in Brussel wend binn'?

  • Wieke Paulusma kan zich beter sterk maken, dat wij door Brussel niet meer erkent zullen worden als de rijkste regio ivm onze bodemschatten. Maar een erkenning als de armste regio. Eveneens door de bodemschatten. Het ESF speelt daarbij een cruciale rol. Zonder EU waren we overigens ook beter af. Met dit rondpompen van geld.

    De Grunnegers erkennen zichzelf wel. Daar hebben we geen enig politieke partij voor nodig. Wel het bureaucratisch gedoe, wat ons parten speelt.

  • Daar gaan we weer. Het oudst bewaard gebleven schrift wat een beetje op het Nederlands lijkt was Fries. De Friese taal stond niet alleen aan de wieg van het Nederlands maar ook van het Engels. Met recht een door Europa erkende taal om zuinig op te zijn.
    Het Gronings bestaat uit verschillende Nedersaksische dialecten ( met meer of minder Friese invloeden) waarvan het dialect gesproken door dat weermens van rtv noord wel een van de verschrikkelijkste voorbeelden is.

    • Een hoop onzin.

      Saksisch is ouder dan Fries. Verder is geen enkele serieuze historische bron die vermeldt dat Friezen een rol speelde bij kolonisatie van Engeland door Angelen, Saksen en Juten.

      • Over de volksverhuizingen in de vijfde eeuw:

        The Times Atlas of World History. Mag wel een standaardwerk genoemd worden. Belangrijkste oerbron over die periode zijn de teksten van de "eerbiedwadige" Beda.

        De Friese deelname is mythisch. Voor een groot deel gevolg van 19e eeuwse als zodanig bedoelde nepgeschiedenissen van onder ander Piet Paaltjens. Worden door de hysterisch-nationalistische 21e eeuwse Fries tot feiten gerekend.

        Over klankverschuivingen: de voor het zijn van een afzonderlijke taal noodzakelijke wordorde en het idioom van het moderne Fries zijn vrijwel identiek aan het moderne Nederlands. Afgezien van enkele samentrekkingen en "omdraaien" van infinitief en voltooid deelwoord. (Maar dat dat laatste gebeurt in geheel Noord-Oost Nederland. Taalkundig echt meer een dialect. De Groningse (Nedersaksiche) taal heeft echt een andere zinsbouw.

        Over oorsprong van het moderne Nederlands:

        Wetenschappelijke consensus dat die in Oud-Nederfrankisch lag.

        Fries afgeleid van Saksisch:

        Dé hypothese is wel dat oude Friezen (verdwenen Frisia) Drenten waren die van hogere zandgronden kwamen en in "de zee" (Tacitus?) veeteelt moesten gaan bedrijven. Strafkolonie? Te druk op de weinig vruchtbare zandheuvels dat ze door andere Saksen zijn weggestuurd? Zeg het maar.

        Conclusie: de moderne 20/21 eeuwse Friese PR is vele malen fenomenaler dan de mythische Friese geschiedenis. Alleen al omdat (zeker de huidige stadfries) grotendeels van Hollandse makelij is, waar ze zich halve Vikingen wanen, terwijl laatsten Friesland als één van hun vele wingewesten zagen. De Viking stond tot de Fries, als de VOC'er tot een Javaan.

      • wat jij Saksen noemt waren dus vooral Friezen. De Friezen waren net als de Noormannen overal in de kustgebieden van Europa te vinden. Veel Friezen (hun rijk bestond uit Nederland boven de grote rivieren, Oost Friesland, Schleswig Holstein en Denemarken) stammen af of hebben zich gemengd met Vikingen. Tot op de dag van vandaag zichtbaar in uiterlijk, taal en gedrag.
        De oudste schrift, van een Friese monnik, is onlangs ontdekt.. Zoek maar op.

      • Brumstra.

        Wat een hoop hysterische mythische onzin. Het is dat ik aan het werk ben, anders had ik het je geduldig uitgelegd.

        Puntsgewijs daarom.

        Er zijn een hoop woorden (en misschien zelfs wel klanken als "eu" en "oa") die je in Noord-Germaanse Scandinavische talen vindt. Oorzaak: eeuwenlang was Platduits (Nedersaksisch) de Lingua Franca van de Hanze.

        De oude betreurenswaardige (Tacitus) en verdwenen Frisia zijn door Saksische broeders de zee in getrapt. Dus Oude Friezen (Frisia) stammen van Drenten. Je haalt oorzaak en gevolg door elkaar.

        Friezen waren absoluut geen Viking-achtigen. Een bepaalde taaislijm-ziekte duidt bijvoorbeeld van de het weinig reislustige (geïsoleerde) en tot inteelt leidende bestaam onder de Friezen (vooral melkveehouders). Nogmaals: Vikingen zagen kust van Nederland als wingewest.

        Uiterlijke overeenkomsten? Hahaha. Je hebt knappe Friezinnen, maar de overeenkomst met Zweedsen is nihil. In Zuid Oost Friesland, is het vooral "Saksisch dna", in de steden Hollands (vergelijk een type als Buma met een potret van een oude Hollandse meester, en in het Noorden van Friesland woont de inteelt: korte armpjes, bochels, geen jukbeenderen, grote mond en tanden (denk Hilbert van der Duim en de gebroeders Anker)

        Fries gedrag? Bestaat zoiets? Vergelijkbaar met Scandinavieers? Lachwekkend dit. Het zijn net Amsterdammers behalve dat deze laatsten wel er voor uit komen dat zij zich geweldig vinden.

        Oudste Schrift van een monnik? Hihihi. Dat was absoluut Latijn in Nederland.

        Waar heb je deze bijna nazistische verheerlijking van de Friezen vandaan? Fries gedrag? Oera Linda van HaverSchmidt was een grap.

  • Geen ouder leert zijn kind nog dialect spreken. Dat sterft dus vanzelf uit. En mij lijkt dat ook niet erg.
    Kinderen leren nu vanaf een jaar of 4 al spelenderwijs Engels, dat lijkt mij heel wat betere bagage voor de volwassenheid.

  • En morgen staat er een partij op welke Zwarte Piet blank wil maken om zo als superieur ras kinderen cadeau`s te kunnen schenken, of nee, was het juist andersom, dat Zwarte Pieten ondergeschikt zouden zijn daar deze als slaaf gebruikt zouden zijn?

    Sylslava waar ben je?

    En overmorgen een partij welke wil dat fietsers niet langer meer voor een rood schijnend verkeerslicht hoeven te stoppen, maar gewoon door mogen rijden.

    En het Gronings? Zolang er in dit land op Willem Alexander en Beatrix na, bijna verder niemand is welke ook zuiver ABN spreekt en er overal in Nederland dialecten worden gesproken zal het mij een zorg zijn, zolang Groningen maar geen Friestalige provincie gaat worden.

Recente berichten

Gestolen scooter teruggevonden voor eigenaar aangifte kon doen

Politieagenten hebben zaterdagochtend een gestolen scooter aangetroffen terwijl er van de diefstal nog geen aangifte…

8 minuten geleden

De Wijert wil sporthal in zuidelijke wijken, wethouder richt echter vizier op oosten en westen

Als het aan wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport ligt wordt er in de zuidelijke…

3 uur geleden

Ondanks monsterzege grijpt PKC’83 naast kampioenschap

Ondanks de monsterzege van PKC'83/Team Amoeri op ZVV Zwaag (10-1) grijpen de zaalvoetballer toch naast…

4 uur geleden

Persoon gewond bij aanrijding Schuitemakersstraat

Bij een verkeersongeluk op de Schuitemakersstraat is vrijdagavond een persoon gewond geraakt. Dat meldt nieuwsfotograaf…

4 uur geleden

Vrouwen Drs. Vijfje uitgeschakeld in strijd landskampioenschap

Het eerste vrouwenteam van zaalvoetbalclub Drs. Vijfje is uitgeschakeld in de kwartfinale van de play-offs…

4 uur geleden

Automobilist voor 29ste keer betrapt op rijden zonder geldig rijbewijs, auto in beslag genomen

Een 29-jarige automobilist uit Groningen is vrijdag aangehouden en heeft zijn auto moeten inleveren bij…

4 uur geleden