Categorieën: Nieuws

Partij voor de Dieren organiseert demonstratie tegen afschieten zwerfkatten

Omdat op 19 september een Statencommissie de beleidsnotitie Fauna en Flora gaat bespreken (waarin ook het beheer van de zwerfkattenpopulatie aan bod komt) organiseert de Partij voor de Dieren op deze dag een demonstratie voor het provinciehuis in de Stad. 

De PvdD wil dat de dieren niet worden afgeschoten, een plan wat mogelijk op tafel komt: “De enige diervriendelijke en beproefde methode om iets aan zwerfkattenproblematiek te doen is het vangen, castreren of steriliseren en terugplaatsen van de katten. Hierdoor komen er geen nieuwe katten bij. Als deze katten voldoende gesocialiseerd zijn, kunnen ze eventueel via een plaatselijk dierenasiel herplaatst worden.”

In de beleidsnotitie Flora en Fauna voor 2018 staat dat het aantal zwerfkatten teruggebracht moet worden, omdat zij jaarlijks ongeveer 140 miljoen gewervelde dieren (voornamelijk vogels) doden. In Friesland en Zeeland mogen zwerfkatten nu al afgeschoten worden.

De Nederlandse Jagersvereniging ziet opvang, castratie en terugplaatsing niet als oplossing: “Wij zijn tegen het terugplaatsen van huiskatten in de natuur, omdat het de problemen in stand houdt. Daar waar het vangen van verwilderde huiskatten onmogelijk is, moeten ze zo snel mogelijk op een andere humane wijze uit de natuur worden verwijderd. Afschot is een selectieve en diervriendelijke methode, waarbij geen sprake is van stress door vangen, hanteren en transporteren,” zo schrijft de vereniging op haar website.

De demonstratie van de PvdD vindt plaats om 13.00 uur op het provinciehuis van Groningen (Martinikerkhof 12).

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Je kunt beter loslopende mensen afknallen !
    Die zijn veel gevaarlijker !

    Wie bang is voor Dieren, heeft nog nooit een mens ontmoet !

    • Gaat het niet om.

      Door wilde katten dreigen weidevogels als bijvoorbeeld grutto's en kieviten uit te sterven.

      • Er is verschil tussen verwilderd en wild. De Europese wilde kat is ook een bedreigde diersoort!

      • Dat komt echt niet alleen door wilde katten. Er zijn ook veel meer vossen en roofvogels dan een tijd geleden. Gewoon een natuurlijk verschijnsel van een zich herstellend evenwicht. Een aantal decennia hebben roofdieren het zwaar gehad door overmatig gebruik van pesticiden.

  • Een wilde kat hoort gewoon niet in de stad maar afschieten hoeft voor mij ook niet, vangen echter wel en dan niet meer terugplaatsen.(katten die niet gevangen kunnen worden alsnog afschieten).Het vangen laat ik graag over aan de leden van de PVDD zodat ze goed hun best doen om afschieten te volkomen.

    Wilde katten tasten ook de andere flora en fauna aan en dan hebben we het nog niet eens over de ziekte's die ze bij zich dragen.
    Schijnbaar is er een dieren kwalificatie systeem op basis van aaibaarheid,groot en klein gewerveld,wel of niet gewerveld bij de PVDD.

  • Afschot is diervriendelijk?!? Dat is zeker een Trumpisme.

    Maar als dat zo is, heb ik nu een een huftervriendelijke oplossing voor aso's. Of een buurvrouwvriendelijke oplossing voor geluidsoverlast.

  • Domme mensen knallen katten af, domme mensen hebben nooit gehoord van TNR, domme mensen weet niet eens wat katten ooit voor hen deden toen de pest bijna geheel Europa hadt uitgeroeid... Domme mensen hebben geen oog voor katten omdat ze alleen maar willen controleren en menen op katten geen vat te hebben. Domme mensen beseffen niet dat zwerfkatten perfect kunnen worden ingezet in grote bedrijven infrastructuren, museums, staatsgebouwen, boerderijen. DOMME MENSEN MAKEN ALLES KAPOT WAT ZE NIET BEGRIJPEN... AMEN
    http://www.worldcatnonprofit.org - Kattenadvies.be - Katman.be - Raf Van Duyse oprichter & bezieler van KATTENADVIES iVZW - De Link Tussen Mens & Kat.

    • Uw hele betoog is ook opgesteld door een zeer dom persoon waarvan kennelijk de stoom uit de oren komt.
      Voor de rest moet eens een les geschiedenis volgen in special over de pest waarvan nooit echt is vastgesteld waarom het verdween maar een kat had er in elk geval niets mee te maken.
      Er zijn bedrijven en boerderijen die een kat inzetten tegen muizen en ratten en er zijn die vallen gebruiken.(beide voldoen)Bij grote plagen kun je overigens niet met katten af.
      En een echte dierenliefhebber houdt geen huisdieren, en dan het volgende er bestaat geen link tussen mens en kat, uw zou als kattenliefhebber moeten weten, een kat tolereert u en niet anders.

      • Beste "slimme DOE", eerst en vooral is het inderdaad nooit door de "religieuze" onderzoekers (universiteiten) erkend dat katten een belangrijke schakel waren in het opruimen van de zwarte ratten, katten waren immers gezanten van de duivel en heksen. En wellicht weet u ook heel weinig van het gebruik van katten door de ontdekkingsreizigers van weleer? Waar katten de voedselvoorraden beschermden tijdens hun tochten? Wellicht bent u een "dom" roedeldier, die de meerderheid blindelings achterna loopt en slaafs zich in bochten wringt om zijn meesters te behagen, die meesters zijn vandaag de ornithologen, de zogenaamde nieuwe intellectuele alweters. Op een dag zullen ze ontdekken dat ze ongelijk hadden, hoewel, het dan veel te laat zal zijn... Lang leve de dwazen ... Amen

      • Jij mag denken wat je wilt en het is overigens een lachwekkend betoog, de enigste die slaaf is ben jij namelijk een slaaf van de solitaire kat.
        Wellicht is het handig om te weten dat de meeste boeren met gemak kitten nestje met in een sloot onderdompelen als er teveel katten aanwezig zijn, wellicht is ook handig om te weten dat in Friesland en Utrecht gewoon katten worden afgeschoten omdat zij de vogelstand bedreigen/(sinds 2015 zijn er meer dan 1800 afgeschoten)
        Er zijn in Nederland tussen de 135.000 - 1.200.000 verwilderde katten.(onderzoek Universiteit Wageningen en dus niet gestoeld op eigen hersenspinsels,en ja dan praten we over een probleem.) In Australië deden ze ook niks tegen de wilde kat met als gevolg dat er nu meer dan 10 miljoen zijn en dat bepaalde inheemse diersoorten op uitsterven staan, daar gaan ze de katten overigens vergassen.

  • Achterlijk iets huis katten die buiten zijn dan ook maar direcht afschieten? Laat die beesten gewoon ze doen.niemand kwaad ik hou zelf niet va katten maar dit slaat op alles

    • Niemand kwaad? Complete vogelsoorten dreigen uit Nederland te verdwijnen.

      Ben zelf gek op katten, maar het is onzin om te zeggen dat katten geen grote gevolgen hebben voor biodiversiteit/ecologie.

  • In de provincie Utrecht vangen ze wilde katten, steriliseren/castreren ze hen (op pijnloze wijze) en herplaatsen ze hen bij mensen die er bewust van zijn dat het schuwe katten zijn en wellicht zullen blijven_ruimte, (min of meer;))reinheid en regelmaat.

    Afgelopen februari heb ik zelf een wild katje in huis genomen, Nena (nu Tiza omdat ik dr beter ken). Ze heeft hier haar plekje gevonden; eten, drinken, slapen, spelen en zelfs knuffelen vindt ze (niet geheel stiekem) heerlijk. Voor mijn andere poes is het nog wennen(al liggen ze soms samen in de slaapkamer op bed ....en kijken ze nogal "betrapt" als de deur ).

    Al met al gun ik andere wilde katten evenals single cat mom/dad-gezinnen een tweede derde vierde vijfde zesde zevende hemelleven op aarde. #vegan for the planet =nature=animals=humans...

    Draag de partij voor (en van:) mensen zijn ook een diersoort) de dieren een warm hart toe!!

    • Hallo Marthe, ik wil je niet teleurstellen maar niet te vangen wilde katten worden in Utrecht wel degelijk afgeschoten, in Friesland overigens ook.

      P.S., dus als je geen vegan bent ben je geen nature=animals=humans…,dat is typisch een totaal misplaatste opmerking van een superieur voelende hippe vegan.(lachwekkend)

  • ik vind wel dat er iets aan gebeuren moet want ze schijten alles eronder en pissen overal tegen aan !
    en als wij onze hond uitlaten en die schijt ergens komt er zo.n Columbo aan en geef je een bon dus ik zeg ja aanpakkken maar gelijk afschieten is ook wat schiet dan verkrachters en pedo.s af betere optie !!!!

Recente berichten

Vier dagen Pasar Malam Asia in Kardinge

Een lang weekend vol oosterse dansen en culinaire specialiteiten: van vrijdag 17 mei tot en…

1 uur geleden

Dinsdag opklaringen met een spetterbuitje, Hemelvaartsdag begint zonnig

Aankomende week kunnen we zon, bewolking en een buitje verwachten. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis lopen…

3 uur geleden

Meerdere mensen opgelicht bij tweedehands verkoop tickets FC Groningen

Vrijdagavond strijdt FC Groningen in een uitverkochte Euroborg tegen Roda JC om directe promotie naar…

4 uur geleden

Botsing tussen scooter en auto op Helperpark

Maandagavond heeft een aanrijding plaatsgevonden tussen een scooter en een auto. Dat gebeurde bij Sportcentrum…

4 uur geleden

UMCG ontvangt 45.000 euro voor veiling kistje meischol op Urk

De Hematologie afdeling van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) heeft 45.000 euro ontvangen…

6 uur geleden

Fietsster aangevallen door ontsnapte hond op Regattaweg

Een fietsster is maandagmiddag aan de Regattaweg in Oosterhoogebrug aangevallen door een ontsnapte hond. Dat…

6 uur geleden