Categorieën: Nieuws

Groningse neemt hoogste Israëlische onderscheiding in ontvangst voor overleden ouders

 Op maandag 27 augustus neemt Wilna de Grooth-van der Sluis uur in de Synagoge Groningen tijdens een besloten plechtigheid de Yad Vashem onderscheiding in ontvangst voor haar overleden ouders. Zij boden tijdens de tweede wereldoorlog onderdak aan een joodse onderduiker. De onderscheiding wordt uitgereikt door de Israëlische ambassadeur Aviv Shir-On. 

De ouders van Wilna de Grooth-van der Sluis, Willem van der Sluis en Gerritdina van der Sluis-Huiskes, hebben gedurende twee en een half jaar onderdak geboden aan de Joodse Sallie Lindeman, een garagehouder uit Wierden, die hierdoor de oorlog heeft overleefd. Willem van der Sluis werd als ‘represaille’ op 2 maart 1945 door de nazi’s gefusilleerd in Varsseveld. Yad Vashem verleent Willem en zijn vrouw Gerritdina de eretitel ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’. Dit is de hoogste onderscheiding die de staat Israel kent. Tevens wordt in Yad Vashem te Jeruzalem een plaquette met hun namen onthuld.

Van horen zeggen
Wilna de Grooth-van der Sluis, inwoonster van de stad Groningen en werkzaam in de Synagoge, besloot in 2006 om postuum een Yad Vashem onderscheiding voor haar ouders aan te vragen. Maar voldoende bewijsstukken vinden voor de heldendaad van haar ouders bleek bijzonder moeilijk en kostte meer dan 10 jaar. Maar met behulp van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Synagoge Groningen is dat nu toch gelukt.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Heel goed dat er alsnog de Yad Vashem onderscheiding is uitgereikt. Helaas was de familie Vd Sluis een uitzondering.
    In Nederland heeft 73% van de Joden de oorlog niet overleefd.
    Het Joodse slachtofferpercentage in Nederland is hoog in vergelijking met andere landen waar de Joden werden vervolgd. In België werden circa 40% van de geregistreerde Joden het slachtoffer, terwijl dit percentage in Frankrijk om en nabij de 25% lag. In Luxemburg lag het percentage nog lager, namelijk op ongeveer 20%.
    De geschiedschrijving van de Holocaust tracht onder meer te verklaren waarom in Nederland verhoudingsgewijs veel Joden zijn omgekomen. Volgens sommige historici stuitte de vervolging van Joden in Nederland op minder maatschappelijke weerstand dan in andere landen.
    Koningin Wilhelmina heeft, door de Joden in haar radiotoespraken vrijwel nooit te noemen, geen gebruik gemaakt van de propagandamogelijkheden van Radio Oranje.

Recente berichten

Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen, vuur onderweg naar Groningen

Bij Hotel de Wereld in Wageningen is om middernacht het Bevrijdingsvuur ontstoken. Estafettelopers zijn in…

7 uur geleden

‘Op Bevrijdingsdag kans op buien, komende dagen opklaringen en droog’

Bevrijdingsdag gaat niet droog verlopen. De komende dagen vindt er een weersverbetering plaats waarbij we…

8 uur geleden

Come back zet Groen Geel op pole position voor topper van volgende week tegen Helpman

De Derde Klasse C is superspannend met heel veel clubs die nog kans op de…

10 uur geleden

Paas benoemt antisemitisme in toespraak: “Er is een zwijgende meerderheid en het zou helpen als die niet langer zwijgt”

Niet langer zwijgen, maar duidelijk maken dat er in ons land niet geleefd kan worden…

11 uur geleden

PKC’83 wint woonwagenkamp kraker van WKE’16; ON laat na titelstrijd leven in te blazen

PKC'83 heeft vanavond de clash der woonwagenkampen tegen WKE'16 met 4-1 gewonnen. Daarmee deden de…

11 uur geleden

Groningen staat stil bij oorlogsslachtoffers (foto’s)

In de gemeente wordt zaterdag uitgebreid stilgestaan bij de Nationale Dodenherdenking. Er vinden verschillende herdenkingen…

14 uur geleden