Groningse neemt hoogste Israëlische onderscheiding in ontvangst voor overleden ouders

nieuws

 Op maandag 27 augustus neemt Wilna de Grooth-van der Sluis uur in de Synagoge Groningen tijdens een besloten plechtigheid de Yad Vashem onderscheiding in ontvangst voor haar overleden ouders. Zij boden tijdens de tweede wereldoorlog onderdak aan een joodse onderduiker. De onderscheiding wordt uitgereikt door de Israëlische ambassadeur Aviv Shir-On. 

De ouders van Wilna de Grooth-van der Sluis, Willem van der Sluis en Gerritdina van der Sluis-Huiskes, hebben gedurende twee en een half jaar onderdak geboden aan de Joodse Sallie Lindeman, een garagehouder uit Wierden, die hierdoor de oorlog heeft overleefd. Willem van der Sluis werd als ‘represaille’ op 2 maart 1945 door de nazi’s gefusilleerd in Varsseveld. Yad Vashem verleent Willem en zijn vrouw Gerritdina de eretitel ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’. Dit is de hoogste onderscheiding die de staat Israel kent. Tevens wordt in Yad Vashem te Jeruzalem een plaquette met hun namen onthuld.

Van horen zeggen
Wilna de Grooth-van der Sluis, inwoonster van de stad Groningen en werkzaam in de Synagoge, besloot in 2006 om postuum een Yad Vashem onderscheiding voor haar ouders aan te vragen. Maar voldoende bewijsstukken vinden voor de heldendaad van haar ouders bleek bijzonder moeilijk en kostte meer dan 10 jaar. Maar met behulp van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Synagoge Groningen is dat nu toch gelukt.

Deel dit artikel: