Categorieën: Nieuws

Bewoners uit containerwoningen gezet voor internationale studenten

De bewoners van de containerwoningen aan het Damsterdiep zijn boos. Zij moeten hun woningen voor komende vrijdag verlaten zodat internationale studenten er in kunnen trekken.

“Ik woon hier nu ongeveer een jaar”, vertelt bewoonster Berber Aardema. “Corporatie Nijestee vertelde dat we hier tot 1 september zouden kunnen wonen en dat het complex daarna ontmanteld wordt. De afgelopen maanden ben ik op zoek geweest naar vervangende woonruimte maar ik heb niets kunnen vinden. Vorige week werd ik ineens door Nijestee gebeld dat de containers toch langer blijven staan, dat het onder beheer van Carex komt, en dat wij hier langer kunnen blijven wonen. Dus ik was al helemaal blij.”

Daniël Oudekerk is de buurman van Berber. Hij zit in hetzelfde schuitje. “We hebben contact gezocht met Carex maar daaruit bleek dat we helemaal niet konden blijven. We moeten er uit omdat er internationale studenten in de containers worden geplaatst. Voor ons hadden ze ook een oplossing. In Uithuizen was nog een appartement beschikbaar waar we dan maar in moesten.” Voor Berber en Daniël is dat niet praktisch. “Wij studeren in de stad, hebben hier onze studievrienden en sportverenigingen en daarnaast heb ik geen recht meer op een studenten OV waardoor Uithuizen een brug te ver is.”

Berber heeft woensdag noodgedwongen haar kamer leeggehaald en is weer ingetrokken bij haar ouders in Friesland.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Containers zijn tijdelijke huisvesting en mogen volgens mij maar 15 jaar blijven staan. Kennelijk staan ze aan het Damsterdiep er inmiddels zo lang. Dus los van het feit dat ze nu gebruikt gaan worden voor huisvesting van internationale studenten, hadden ze er dus sowieso uit gemoeten. Nijestee dient dan voor een oplossing te zorgen en niet Carex, tenzij er duidelijk in een contract is afgesproken dat de uur per 1 september 2018 zou eindigen. Nieuwe tijdelijke huisvesting door carex valt waarschijnlijk onder andere regels, maar dan moeten de huidige huurders er wel uit, omdat er anders sprake is van doorlopende bewoning. De spin dat ze moeten wijken voor internationals klopt dus niet. Ze moeten wijken omdat de termijn van tijdelijke huisvesting is verstreken. Wat er daarna met de containers gebeurt doet niet terzake.

    • Je begrijpt het niet helemaal Marc. Berber woont er pas een jaar. Als deze tijdelijke woonruimte ontmanteld moet worden omdat het er 15 jaar staat, moet het ook daadwerkelijk ontmanteld worden en niet opnieuw verhuurd worden aan anderen. Berber en haar buren moeten dus wel degelijk wijken voor internationale studenten.
      Het is beter om in deze tijd van extreme woningnood te bekijken of het gebruik van de containers verlengd kan worden. Bijvoorbeeld door de containers een paar meter te verplaatsen. Dan had Berber kunnen blijven zitten in plaats van wellicht dakloos te worden.

      • Ik heb het nog even nagezocht, de standaardtermijn is tien jaar. Ze zijn in 2011 verlengd (na 5 jaar aangezien dat destijds was afgesproken en inmiddels staan ze er dus 12 of 13 jaar (2005/6). De woningen bij het UMCG zijn er voor vijftien jaar gezet, daar kwam dat getal van. denk ik dat er een andere reden is dat ze weg moeten (Zal wel met de ontwikkeling van het Eemskanaalgebied te maken hebben) . Hoe dan ook die buitenlandse studenten mogen er ook maar twee maanden zitten, dus dat was maar een zeer tijdelijke oplossing geweest. Als ik het filmpje zo bekijk denk ik dat Nijestee gewoon onhandig heeft lopen communiceren met hun wellicht kun je nog twee maanden blijven via Carex, terwijl die er al een andere bestemming voor hadden. Hoe lang Berber er woont doet er helemaal niet toe. Kennelijk dat ze een tijdelijk contract en had dus al een jaar kunnen weten dat ze er rond deze tijd uit moest. Ze wordt ook niet dakloos, maar kan tijdelijk bij haar ouders terecht. De uitstroom van afgestudeerden komt in september en oktober altijd op gang waardoor er in november/december al geen kamertekort meer is. September is gewoon een rottijd om op kamerjacht te zijn.

      • Je draait er behoorlijk in om. Er kan dus van alles met deze "tijdelijke" woonruimte. Hou deze units dan gewoon in gebruik totdat er daadwerkelijk een schop in de grond gaat voor bebouwing in het kader van de Eemskanaalzone. Dat kan nog wel een paar jaar duren. En nogmaals alle woonruimte, ook deze, is zeer welkom in deze tijd van grote schaarste. Mits redelijk geprijsd....

    • Marc, je baseert je conclusies losjes op: 'volgens mij' en 'kennelijk', een door jezelf geformuleerde voorwaarde 'tenzij', dan ook nog een 'waarschijnlijk'. Wat je vervolgens wel/ niet ter zake vindt, mist eveneens grond. Je veronderstelt procedures die mogelijk niet eens bestaan.
      Is het teveel gevraagd om vanuit een comfortabele stoel iets terughoudender te zijn?

    • @ Ik vind Marc's reactie wel helder. Zoals ik het begrijp uit de tekst gaat het beheer over van Nijestee naar Carex. Nijestee had een contract met deze bewoners, die eindigde per 1-9-2018. De bewoners wisten het hele jaar dat ze er een jaar konden zitten. Als het beheer dan overgaat naar Carex, is Carex natuurlijk niet verplicht om de huidige bewoners over te nemen. Ik snap natuurlijk dat het voor de huidige bewoners raar lijkt, maar het is aan Carex om te bepalen wie er in de containers komt die zij beheren. Zij hebben geen contract met de huidige bewoners.

  • Marc, je lult maar wat. Die dame zegt dat ze er ook net woont. eerst konden de huidige bewoners blijven. Totdat men zag dat men ook twee maanden buitenlandse studenten kon uitmelken. Want waarom lieten ze deze studenten niet langer wonen, zoals eerst het idee was....

    Dit is niet het enige geval. In de randstad zitten oud studenten in containers waar ook 'vluchtelingen' in komen. Voor die 'vluchtelingen' gaat en op zoek naar permanente woonruimte. De starten en net afgestuurde student komen op een jarenlange wachtlijst zonder urgentie.

  • Da's een wel erg formalistische en hardvochtige redenering. Kijk je naar wat er feitelijk gebeurt, dan hebben bewoners het volste recht om boos te zijn dat zij er uit moeten en anderen er in mogen. Het gaat om het gebruik van de woningen, niet om de regels. En bovendien blijken die regels ook nog eens door de eigenaren aan hun spreekwoordelijke laars te worden gelapt.

    • Dan moet je bij Carex zijn, maar carex heeft geen contract met deze mensen, maar wel met buitenlandse studenten. Dan moeten ze zeker contractbreuk plegen en mensen die dachten dat ze tot november onder de pannen zaten vertellen dat ze toch maar in de tent moeten gaan slapen. En dat is zeker niet hardvochtig?

  • Dikke fuck zeg dat Nederlanders moeten wijken voor buitenlanders. Laten ze maar gaan studeren in hun eigen land.

  • waar gaat dit land toch heen alles voor de buitenlanders Nederland wil goed in de kaart komen corrupte vieze land is het geworden
    land met 30 talen hahaha
    en als wij als burger iets zeggen ben je gelijk een racist geef mij de tijd van 30 jaar terug maar gewoon Nederland

Recente berichten

Vier dagen Pasar Malam Asia in Kardinge

Een lang weekend vol oosterse dansen en culinaire specialiteiten: van vrijdag 17 mei tot en…

8 uur geleden

Dinsdag opklaringen met een spetterbuitje, Hemelvaartsdag begint zonnig

Aankomende week kunnen we zon, bewolking en een buitje verwachten. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis lopen…

9 uur geleden

Meerdere mensen opgelicht bij tweedehands verkoop tickets FC Groningen

Vrijdagavond strijdt FC Groningen in een uitverkochte Euroborg tegen Roda JC om directe promotie naar…

10 uur geleden

Botsing tussen scooter en auto op Helperpark

Maandagavond heeft een aanrijding plaatsgevonden tussen een scooter en een auto. Dat gebeurde bij Sportcentrum…

10 uur geleden

UMCG ontvangt 45.000 euro voor veiling kistje meischol op Urk

De Hematologie afdeling van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) heeft 45.000 euro ontvangen…

12 uur geleden

Fietsster aangevallen door ontsnapte hond op Regattaweg

Een fietsster is maandagmiddag aan de Regattaweg in Oosterhoogebrug aangevallen door een ontsnapte hond. Dat…

13 uur geleden