Categorieën: Nieuws

Woningcorporatie laat gehandicapte bewoners in hitte zitten

Een oplossing voor de snikhete appartementen in woontoren De Stadswerf in de Oosterparkwijk lijkt nog niet in zicht. “Zo kan het echt niet langer.”

Dinsdag rond het middaguur is de temperatuur in het appartement van Marja al opgelopen naar 29 graden. “Ik heb uitzicht op het westen dus de zon moet er nog in gaan schijnen. Over zes uur is het hier ver boven de dertig graden. Je kunt je voorstellen wat dat met mijn nachtrust doet.” Voor veel huurders zijn warme dagen als deze aanleiding om een dag naar het strand te gaan of om elders verkoeling te zoeken maar voor Marja en haar mede-flatbewoners gaat dat niet. “Wij zijn fysiek gehandicapt en kunnen niet anders dan in de buurt van onze woning blijven. Een dagje weg is wel mogelijk maar dat is zo’n onderneming dat je dagenlang bezig bent om dat te regelen.”

“Weten jullie hoe een luxaflex werkt?”
De problemen werden aangekaart bij woningcorporatie Nijestee die in eerste instantie welwillend reageerde maar sinds het tweede gesprek vorige week is het einde zoek. “We werden weggezet als kleine kinderen. Of we wel wisten hoe een luxaflex werkt. We zijn dan wel fysiek gehandicapt maar dat wil niet zeggen dat ik het in mijn hoofd allemaal niet meer op een rijtje heb. En dat het ook wel onze eigen schuld is om in een appartement te gaan wonen waarvan we wisten dat het op de zon stond.”

“Zonwering of airco installeren”
De bewoners hebben contact gezocht met de SP die direct voor de bewoners in de bres is gesprongen. “Er moet iets gebeuren”, zegt fractievoorzitter Jimmy Dijk van de partij. “Er moet zonwering komen of airco geïnstalleerd worden. De bewoners krijgen hier 24/7 zorg. Van de zorgmedewerkers krijgen we zelfs te horen dat ze tijdens hun werk bijna van hun stokje gaan omdat het te warm is.”

Volgens Marja is zonwering echter niet mogelijk. “Dat wil het architectenduo niet. Zoals het er nu staat is hun kindje en dat mag niet aangepast worden.” Jimmy Dijk is het daarmee oneens. “Kan niet bestaat niet. Ik zou bijna tegen deze architecten willen zeggen kom hier maar een weekje wonen in dit gebouw. Dan praten we dan verder.”

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • "Dat wil het architectenduo niet"
    Mooi, dan kun je die dus aanspreken op hun ontwerpfout.

  • wonen ze in een mooi huis en dan nog piepen. Tis hier 30 jaar oud en ook 33 graden op de 1 etage. Kan de woningbouw ook niks aan doen omdat het nou eenmaal warm is ja. En die Jimmy Djik hoeft hier ook niet weer aan de deur te komen ons opstoken tegen de woningbouw. Als je gewoon belt komen ze snel hoor.

  • Ach die architecten van tegenwoordig vinden zichzelf ook kunstenaar,terwijl ze zelf alles kopiëren van anderen gebouwen en architecten.En wat een oerlelijk kil gebouw!

  • Ongelooflijk. Plaats daar airco's a.s.a.p. Waar betalen die mensen anders huur voor? Beetje advocaat zal Nijestee goed laten dokken voor geleden schade

  • Ik snap niet wat pandgarant er mee te maken heeft. Zijn het nu huurders of eigenaren? Het is natuurlijk van den zotte dat een architect zoiets kan blokkeren. Zo'n folie had al in het ontwerp moeten worden meegenomen. Vorm dient in dienst van de functie te staan en net andersom. Dan mag je je van mij geen architect meer noemen. Jimmy Dijk moet trouwens zijn mond houden. Airco... Wil ie de bewoners op nog hogere energielasten jagen?

  • Het verschil met andere woningen waar het misschien nu ook 30+ is. Is dat het bij ons in het appartementencomplex al 26 tot 30 graden is als het buiten nog maar 20 graden of zelfs minder is. Dit omdat de woningen heel geïsoleerd zijn alles wat er aan warmte in komt gaat er niet meer uit. In de winter erg leuk omdat het standaard 20 graden is in de woningen en de verwarming dus niet aan hoeft maar vanaf eind maart een groot probleem

    Janneke bewoner van een appartement in de woontoren

  • Wat een oerlelijk gebouw en wat een zieleknijpers zijn die architecten dat ze dit lelijke gebouw boven het welzijn van de mens stellen. Walgelijk en triest

    Wat een onwetende reacties van gezonde mensen die zichzelf vergelijken met een fysiek gehandicapte. En dat terwijl er in de video toch echt een voorbeeld wordt genoemd over gevolgen voor deze mensenmarjol zoals doorligplekken.

Recente berichten

Vrijdag eerst zon, later kans op regen- of onweersbuien

Vrijdag is er eerst nog af en toe zon, vooral ten noorden van de Stad,…

7 uur geleden

Rotondes Laan Corpus Den Hoorn vanaf maandag 6 mei deels dicht

Meerdere op- en afritten van de dubbele rotondes ter hoogte van Laan Corpus den Hoorn…

7 uur geleden

Fractieleden ChristenUnie poetsen Stolpersteine in Groningen en Ten Boer

De fractie van de ChristenUnie poetste deze donderdag Stolpersteine in Groningen en Ten Boer. Dit…

8 uur geleden

Chauffeur botst op twee auto’s op Helper Brink

Op de Helper Brink heeft donderdagmiddag rond 17:00 uur een automobilist een bestelbusje geramd. Vervolgens…

10 uur geleden

Voormalig Vapiano-pand tijdelijk in gebruik door Kunstpunt Groningen

Het voormalige Vapiano-pand aan de Nieuwe Markt heeft een tijdelijke nieuwe bestemming. Het pand vormt…

11 uur geleden

Startsein voor bouw van vier nieuwe huurwoningen in Haren

Er komen vier nieuwe energiezuinige sociale huurwoningen aan de Molenkampsteeg in Haren. Donderdagmiddag gaf Dik…

11 uur geleden