Categorieën: Nieuws

SP: Gezondheidscampagnes zetten mensen tegen elkaar op

De gezondheidscampagnes van de gemeente zetten mensen ongewild tegen elkaar op. Dat zegt de SP, die zich baseert op een onderzoek van sociaal-psycholoog Susanne Täuber van de Rijksuniversiteit Groningen.

Dat gebeurt vooral bij campagnes waar mensen op hun eigen verantwoordelijkheden worden gewezen, aldus de SP. Bijvoorbeeld bij het rookvrij maken van speeltuinen en sportcomplexen.

SP-woordvoerder Daan Brandenbarg: “De eigen verantwoordelijkheid speelt bij veel gezondheidsproblemen en verslavingen slechts een kleine rol. Roken is bijvoorbeeld enorm verslavend. Dan helpt het niet om mensen aan te spreken op hun gedrag door ze bij speeltuinen of sportclubs te weren. Sterker nog, daarmee zet je mensen tegen elkaar op, zo blijkt nu uit onderzoek. Wij willen weten of en hoe de gemeente deze resultaten gebruikt voor haar beleid.”

De SP ziet meer heil in het aanpakken van de tabaksindustrie en om mensen te helpen bij het stoppen met roken.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Roken is een verslaving dat klopt helemaal, maar het is niet onmogelijk om er af te komen, veelal is het de gewoonte die mensen moeten doorbreken.
    Daarnaast is het naar mijn mening heel goed om roken op sportcomplexen, plekken waar veel kinderen komen en in de gezondheidszorg te verbieden bij wet. Het is heel smerig als je als niet rokende sporter door de rook komt van de rokende toeschouwer, dat is, van de niet rokende toeschouwer, ronduit a-sociaal.
    Het is weer iets van de rooklobby om te suggereren dat het de samenleving splijt, het splijt vooral van, de drijvende kracht achter, de rooklobby de winst.
    Stop met luisteren naar de lobby en wees verstandig, beëindig je rook verslaving

  • Roken zet mensen tegen elkaar op. Een overheid dient dat zo goed mogelijk te kanaliseren zodat het roken mensen zo min mogelijk tegen elkaar op zet.

    Roken is helemaal niet zo verslavend. Als je iedereen verplicht 5 jaar laat roken, houdt het grote merendeel daar na vijf jaar van de ene op de dag weer mee op. Die hoog gedachte mate van verslavendheid wordt puur herleid uit de hardnekkigheid waarmee het huidige residu van slappe en gemakzuchtige figuren steeds maar doorgaat met roken. Typisch geval van bewijs uit selectieve observatie. Er is geen enkele fysiologische basis voor die hoge mate verslaving. Het wordt ook totaal ontkracht door elk geval van een roker die er van de ene op de andere dag zonder problemen mee ophoudt. En daarvan zijn er ook talloze.

  • Niet alleen als sporter heb je last van die stinkstokken, ook gewoon op straat of op een terras is het gewoon vies om in die smerige stank te moeten zitten... En het slaat op de keel. Als ik een avond tussen rokers zit heb ik de volgende dag last. Het is echt troep. 'Een smerige gewoonte van de onderklasse', stond onlangs in het NRC...En dat moet dan normaal gevonden worden?
    Vreemd dat juist de SP hiermee komt, een dergelijke pro-roken houding (lees: pro tabaksindustrie) had ik eerder van de VVD verwacht.

  • Misschien kan het bij rokers wel wat ongemakkelijk voelen dat er steeds minder plaatsen zijn waar niet meer kan worden gerookt.
    Dat is dan jammer maar is van weinig belang. Belangrijker is dat jeugdigen zo weinig mogelijk met rokers in contact komen zodat de kans dat ze deze walgelijke gewoonte overnemen kleiner wordt.

Recente berichten

Hotel Schimmelpenninck Huys maakt doorstart na overname

Hotel Schimmelpenninck Huys maakt een doorstart na het faillissement van afgelopen maandag. Bakkerij Broodhuys maakt…

52 minuten geleden

Arrestatieteam houdt persoon aan na inval in containerwoning Vrydemalaan

Aan de Vrydemalaan is donderdagavond één persoon aangehouden in één van de containerwoningen voor studenten.…

1 uur geleden

Vrijdag eerst zon, later kans op regen- of onweersbuien

Vrijdag is er eerst nog af en toe zon, vooral ten noorden van de Stad,…

13 uur geleden

Rotondes Laan Corpus Den Hoorn vanaf maandag 6 mei deels dicht

Meerdere op- en afritten van de dubbele rotondes ter hoogte van de Laan Corpus den…

13 uur geleden

Fractieleden ChristenUnie poetsen Stolpersteine in Groningen en Ten Boer

De fractie van de ChristenUnie poetste deze donderdag Stolpersteine in Groningen en Ten Boer. Dit…

14 uur geleden

Chauffeur botst op twee auto’s op Helper Brink

Op de Helper Brink heeft donderdagmiddag rond 17:00 uur een automobilist een bestelbusje geramd. Vervolgens…

16 uur geleden