Categorieën: Nieuws

“Buschauffeurs, ga volgende week alsjeblieft niet staken”

De stakingen die voor volgende week worden aangekondigd in het openbaar vervoer worden verre van toegejuicht door de onderwijsinstellingen in de stad. “Het is één van de belangrijkste weken in het studiejaar.”

In eerste instantie zou er vanaf komende maandag voor onbepaalde tijd worden gestaakt. De vakbonden maakten donderdagochtend bekend de onderhandelaars iets meer tijd te geven en nu vanaf woensdag het werk neer te leggen. “Wij hebben een toetsweek”, zegt regiodirecteur Jeroen van der Ster van het Alfa-college. “Duizenden studenten van ons zijn afhankelijk van de bus en willen heel graag hun studiejaar afsluiten met het halen van de toetsen.”

Niet alleen op het Alfa-college zijn er toetsen. Op het Parcival College wacht ook een toetsweek, en op de Hanzehogeschool staat een tentamenweek op het programma. “Dit is totaal niet handig”, zegt Sebastiaan Alting van Geusau van de Hanze Studenten Belangenvereniging. “Het is één van de belangrijkste weken in het jaar. De aankondiging van zo’n staking werkt ook niet ideaal. Studenten hebben al tentamenstress en dan komt daar nog eens de stress overheen hoe ze op school moeten gaan komen.”

Of de staking daadwerkelijk doorgaat hangt af van wat er de komende dagen gebeurt aan de onderhandelingstafel.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Zo maar een ideetje: kun je niet voor je leerlingen een touringbedrijf inzetten om vanaf een aantal centrale plaatsen je leerlingen op te pikken...?

  • Behoorlijk asociaal om nu te willen staken.
    Er kan ook op een andere manier actie worden gevoerd BHV door iedereen gratis te vervoeren. Maar dat zal in de ogen van de stakers wel niet ontwrichtend genoeg zijn.

      • Uiteraard asociaal van de chauffeurs en bonden. Zij kiezen zelf voor de wijze waarop ze actie voeren. Dat kan ook op een heel wat publieksvriendelijker manier.

    • Behoorlijk asociaal om zo af te geven op mensen, met blijkbaar dusdanig belangrijke maatschappelijke functie, dat als ze voor hun rechten als arbeider opkomen dit soort artikelen verschijnen waarin ze eigenlijk wordt verteld dat ze maar hun mond moeten houden en moeten inschikken omdat hun actie ''niet uit komt''.

      Waarom is dit een probleem wat bij onderbetaalde buschauffeurs wordt gelegd? Het is toch veel constructiever om het probleem wat de studenten nu ervaren te gebruiken om meer druk te leggen bij de vervoersmaatschappijen, zodat zij misschien wel eerder een overeenkomst willen sluiten om chauffeurs beter te betalen en fatsoenlijke plaspauzes te geven. Maar nee, in plaats daarvan portretteren we de werkende klasse als onbeschofte zeikerds die niet stilstaan bij het discomfort wat ze studenten en scholen hiermee bezorgen.

      Die twee hippies aan het einde van de repo hadden tenminste het juiste idee, zoiets zou eerder het uitgangspunt van de reportage moeten zijn.

  • Denk je nu echt, dat dat werkschuwe spul rekening met iemand houdt? Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken.

Recente berichten

“Maandag opklaringen en stapelwolken, woensdag zomers warm met 25 graden”

De temperatuur zit de komende dagen in de lift. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

3 uur geleden

Veel animo voor Victory Museum: “Conflicten in de wereld laten zien hoe kwetsbaar we zijn”

Het komende weekend zijn we op 4 mei twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag.…

4 uur geleden

Komende dagen geen treinverkeer mogelijk naar Zwolle vanwege werkzaamheden aan bruggen

Treinreizigers richting Zwolle en verder moeten de komende dagen rekening houden met extra reistijd. Door…

6 uur geleden

Container tegen gevel gebouw in lichterlaaie, forse rookontwikkeling

Aan de Donderslaan heeft zondagavond brand gewoed in een container met bouwafval. De brand ging…

7 uur geleden

Jonathan van Dorssen flink op schot: GVAV geeft GRC Groningen pak slaag

“Het was een heerlijke middag, maar ik kreeg wel heel veel vrijheid”, aldus GVAV aanvaller…

9 uur geleden

SC Stadspark dieper in de zorgen, Groninger Boys klopt kampioen Peize

SC Stadspark verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal en raakte dieper in…

9 uur geleden