Categorieën: Wijken

Aanpak problematische jeugdgroepen loopt stroef in Beijum en Lewenborg

“De problematische jeugdgroep Beijum baart ons zorgen”, zo schrijft de het Groningse stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad over een pilotprogramma om problematische jeugdgroepen in de stad aan te pakken. Ondanks alle inzet vinden in Beijum en Lewenborg nog steeds incidenten plaats. WIJ Beijum heeft regievoerders ingezet op vijf gezinnen in de wijk. Daarnaast loopt er een strafrechtelijk traject voor een aantal jongeren.

Ook in Lewenborg lijkt het ‘Groninger model’, de methode die de hulpverleners getest hebben tijdens de pilot, niet goed te werken: “De jongerenwerkers van WIJ hebben zeer regelmatig contact met hen (de probleemjongeren) en de straatjeugdcoaches, wijkagenten en stadstoezicht hebben de jeugd meermaals aangesproken. De jongeren zijn echter moeilijk aanspreekbaar op hun gedrag. Dit geldt ook voor sommige ouders.”

B&W vindt dat de pilot toch ‘positieve ervaringen’ heeft opgeleverd en gaat het ‘Groninger Model’ inbedden het reguliere jeugd- en veiligheidsbeleid. In 2017 waren er vijf jeugdgroepen actief in de stad Groningen. Het pilotprogramma heeft twee van deze groepen succesvol doen verdwijnen.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • ik geloof niet veel van dit! ik denk eerder dat de verdwenen groepen onder de radar zijn geslopen! en dat het niet werkt op deze manier.. geef de jeugd werk en dat ze hun eigen geld kunnen verdienen en respect met een normaal LOON! geen uitkeringen niveau!

  • Goed in elkaar trappen dat straat tuig! Hebben geen respect meer voor de mede mens. Dus dan ook respectloos behandelen. Hulpverleners en overheid te soft.

    • Volk is alleen met een goed pak slaag tot rede te brengen. Moet je gelijk die ouders meepakken. Eén van de redenen is dat ze gangster-tje spelen, is dat hun moeders zichzelf halve "Ma Bakers" wanen. Verder helpt het debiele geschreeuw van types als Sylvama Simons totaal niet. Ideologisch sausje die ordinaire tuig het gevoel geeft dat blanken haten. moreel te verantwoordelijk is. Omdat ze gedscrimeerd worden en het eeuwige slachtoffer zijn.
      Te dom om te weten dat de roots van de meeste "autochtone" Groningers als arme landarbeiders in absolute underdog-rol lag, en de meesten van creoolse komaf, meer plantagehouder-dna hebben, dan de gemiddelde "autochtone" Groninger.

      Daarom is er maar één oplossing. Want politie mag/kan niet zoveel. Aan wetten gebonden. Eigenrichting. Dat helpt wel. In de jaren tachtig is een voornamelijk Lewenborgse jeudbende in en rond discotheek Skopje in Harkstede - door een stel stevige boeren totaal los geslagen. Hebben daarna nooit meer voor overlast gezorgd.

      Ellende is dat als je je als Beijummers verenigt, en ze eens goed hard aanpakt, dat jij dan een groot probleem. De bestuurders willen het liefst laten dooretteren. De theorie van de gecontroleerde chaos is allang complottheorie af.

      • Praat niet zo dom, dat zijn we niet van je gewend.
        Geweld lokt alleen maar meer geweld uit, dat snap je toch zelf hopelijk ook wel.

        Dat lukte misschien één keer in Harkstede, maar als je het tot beleid maakt, gaan ze vanzelf een keer terugmeppen.
        En zeker als ze niks te verliezen hebben.

        nee, geef ze wat zinvols te doen, maak ze duidelijk dat ze het toch echt zelf moeten doen, dat ze jammergenoeg van niemand iets hoeven verwachten en om hun doelen te bereiken harder zullen moeten knokken dan de generaties voor hen en de salonsocialisten hier die allemaal wel ff zullen vertellen hoe het moet, zoals Jack ook al aangeeft.

        Ik zit met meer vragen dan antwoorden:
        wat gebeurt er nu met evt. raddraaiers? Een boete en zinloos schoffelen? en wordt die boete betaald of gaat 'ie de schulden-bult op?
        Kunnen hulpverleners ook echt iets doen, of zitten ze vast in bureaucratische molentjes en coderingen?
        Wat ervaren de mensen die er last van hebben? Komt de politie meteen als ze bellen? Kunnen (en willen!) ze zelf ook iets doen?

  • "Dit geldt ook voor sommige ouders."

    En daar ligt de kern van het probleem. Als hun ouders op hun gedrag niet aanspreekbaar zijn, dan zullen de kinderen dat ook niet zijn. Het is niet dat hun kinderen respect voor anderen niet leren; nee, ze worden juist geleerd géén respect te hebben voor de Nederlandse maatschappij, en zeker niet voor autoriteit (anders dan het harde hand van hun vaders).

    @kort ten hoove - Respect door een normaal loon te geven? Ze moeten eerst willen werken, en om een baan te krijgen, moet je enige respect voor autoriteit hebben.

  • Weet je wat het is , jeugdproblematiek pak je niet altijd aan met strafmaatregelen , en gelijk van dat jonge spul hulpverleners, mensen met ervaring daar hebben kinderen veel meer baat bij , voor een kind is het een bepaalde druk wat erop hun schouders ligt, daar komt nog bij dat veel voorkomt uit een negatief zelfbeeld , veel kinderen die niet mee kunnen komen dan met de rest hebben weinig zelfvertrouwen , we leven in een maatschappij dat er veel te veel verwacht word van de jeugd , en er weinig maar wel veel geld willen verdienen vooral in de jeugdzorg , men mist veel ervaring daar en de jeugd word daar niet beter van , als je de statistieken ook bekijkt van de hulpverlening is het vrij slecht , veel geld over de rug van de kinderen en weinig actie.

    • Als dat zo is, dan zou je verwachten dat het probleem bij alle culturen door de hele maatschappij wordt ervaren. Maar het is voornamelijk bij groeperingen die eigenlijk een hekel aan de Nederlandse cultuur hebben, autoriteit weigeren te respecteren, maar wel lekker de slachtofferrol weten uit te hangen, want ze weten ook dat we daar gevoelig voor zijn.

    • Je hebt te maken met culturen waarin impulsbeheersing niet genoeg op waarde wordt geschat. Anders gezegd: lekker omgered de emoties de gang laten gaan. Losse handjes zijn bijna de norm.

      Enige oplossing: snoeihard aanpakken.

  • Ik heb in beyum dagelijks tuig voor deur die rotzooi schopt en my lastigvalt die jongeren zyn blank hun ouders zijn lid vd NVU..en ze ryden auto zonder rybewijs....die zielepietjes krygen pizza patat en chocomel als avondeten...hun zusjes en broertjes van n andere vader mogen al op 3jarige leeftyd de pitbull uitlaten zonder riemtuigje....IQ van n idioot dus....

  • Beste nicky aan je communicatie is af te lezen dat jou iQ ook niet erg hoog ligt , en het heeft niks met patat of frikandellen te maken , Ik vind dit een redenering van niks , toevallig heb ik zelf kinderen die nu groot zijn maar LVB problematiek hebben en gedragsproblemen maar nu godzijdank allemaal het super doen , en ik was een werkend ie man en nog en daar waren ook patat en frikandellen , maar het ligt aan een hulpverlener die zijn te jong om de kinderen op hun gedrag te wijzen en wat de gevaren zijn , zelf geen kinderen en en willen de kinderen terecht zetten , helaas dat werkt niet heb ik eigen ervaring mee .

  • Zo hee, jullie durven om zo over Beijum te schrijven. Beijum mag namelijk niet negatief in het nieuws komen! Het is immers de meeste groene wijk van de stad met een enorm diversiteit aan culturen en een geweldig dorpsgevoel!

  • Teunis en vhs. Jullie onzettend domme reactie op een stuk dat gaat over jeugd. Lees eens goed jeugd. Te triest voor woorden. En dan in elkaar trappen. Mensen zoals jullie die lekker uitkering trekken van deze maatschappij en ondertussen alleen maar dom uit hun nek zwetsen. Leren lezen heb je blijkbaar nooit geleerd. Ze zouden jullie in de gaten moeten houden. Want jullie zijn het echte tuig van de stad groningen. Mvg johann osinga.

    • JC Osinga.

      Uitkering. Haha. Ben al een kleine dertig jaar aan het werk. Als ik over een jaar of dertig de pijp uit ga (Deo volente) heb ik meer opgebracht dan gekost.

      Kan je van dat volk dat hun kinderen niet opvoedt omdat ze in een permanente staat van slachrofferschap, boze verontwaardiging, en niet willen pakken van eigen verantwoordelijkheid vrijwel nooit zeggen.

      Even wat wijsheid voor jou...Zachte heelmeesters, stinkende wonden... De kraai moet hangen. In de kiem smoren... De corrigerende tikken voor de Lewenborger jeugdbende in Skopje, hebben veel criminele carrières in kiem gesmoord... Wie niet horen wil, moet maar voelen... Wie niet horen wil, moet maar voelen... Wie zijn kinderen liefheeft kastijdt ze (ben ik het overigens niet voor honderd procent mee eens.

  • Als je mij als dom vrouwmens wegzet in een hoekje heb j geen respect voor mensen met een eigen mening...ik ben niet bang de rauwe feiten de media in te slingeren...vroeg of laat zal blijken wie de waarheid spreekt...ook al ben ik alleen zonder familie ik red my wel....dat ik aangevallen word is n teken van zwakte....ik trap niemand inelkaar met mn woorden bereik ik mn doel ...en mn ak 47 staat op scherp als ik met mijn jihadistenlegioen jouw land ga uitdunnen dus wees gewaarschuwd aardappelvreters....

    • Ik reageer hier eigenlijk al nooit meer om de extreme posts die sommige mensen hier er op nahouden. Extreme blanke meningen wel te verstaan. Maar deze post van jou is aangifte waardig en ik hoop dat de redactie van Oog dat ook gaat doen, want hebben in ieder geval je IP adres. Sterker, ik snap niet dat dit wordt geplaatst en dit niet direct naar de politie is doorgespeeld. Bij deze vraag ik ook met klem om actie te ondernemen tegen deze persoon, die mensen vanuit moslim-extremisme met de dood bedreigt. Dit kan echt niet. Ik ga deze post in ieder geval wel melden bij de politie, want gewoon online te doen.

      • @Jeroen

        Extreme blanke meningen? Het ligt aan jouw persoonlijke perseptie hoe je reacties wlit interpreteren en wat jij denkt er mee te moeten doen, maar duidelijk is dat het steeds vaker de staats- en mediadoctrine is die ervoor zorgt dat tegenwoordig iedereen besmet lijkt te zijn met het ziekelijke linksdenken en van een zwarte mug een witte olifant wenst te maken.

      • Perceptie. Met een 'c'. En in jouw retoriek meedenkende zou ik dan met m'n ziekelijke links denken (los van elkaar) van een witte mug een zwarte olifant maken. Hoewel dat even zo krom is, mijns inziens. Verder, zoals gezegd, ik reageer niet meer inhoudelijk op dit soort reacties. Geen zin meer in. Van de post van Nicky heb ik wel werk gemaakt. Gaat me echt te ver.

      • @Jeroen

        Perceptie met een "c"? Het hele land, met z'n open grenzen beleid en "iedereen is welkom", gaat naar de cloten?

        Heb je al aangifte gedaan tegen de Nederlandse staat die onder valse voorwendselen deelneemt met de F-16 aan een proxy oorlog in Syrië en daar mensen ombrengt en uit hun huizen knalt?

        Je begrijpt het niet of doet alsof? Maar de aardappevreters krijgen uiteindelijk wat ze zelf hebben veroorzaakt en denken met symptoombestrijding (aangifte) de boel in het hok te kunnen houden. Zou eens goed nadenken wat er werkelijk loos is in dit land. Open grenzen en vreemde culturen die zich maar even moeten aanpassen en gedragen zoals Nederlanders dat graag zien is een illusie van de bovenste plank. Ik denk dat Nicky oprecht is en de gedachte ventileert van tig duizenden die verdwaald zijn in Nederland en geen enkele binding hebben met het land.

Recente berichten

Hoge Euvelgunnerbrug heeft weer bijna een half uur nodig

Het blijft aanmodderen met de aansturing van de Hoge Euvelgunnerbrug. Woensdagavond kostte het zo'n 25…

21 minuten geleden

Fracties pleiten voor behoud ijsbaan, ondernemer noemt het een enorme doos die niet past op Kardinge

Ondanks dat het niet op de agenda stond werd een vergadering in de raad over…

33 minuten geleden

Vol Noorderplantsoen juicht brandweer toe terwijl eerste containerbrand van het jaar wordt geblust

Onder gejuich van een volle zonneweide in het Noorderplantsoen wist de brandweer woensdagavond haar eerste…

56 minuten geleden

Woensdag was net niet de warmste 1 mei ooit in Groningen

Met 26.4 als piekwaarde op de thermometer van het KNMI bij vliegveld Eelde was deze…

2 uur geleden

Treinverkeer verstoord tussen Groningen en Delfzijl door seinstoring

Het treinverkeer tussen de stad Groningen en de Eemshaven is woensdagavond verstoord geraakt door een…

2 uur geleden

Hier gaat Herepoort de komende vier maanden mee aan de slag bij de zuidelijke ringweg

Na een grote stremming in het komende weekend begint aannemerscombinatie Herepoort komende maandagochtend aan 'fase…

5 uur geleden