Categorieën: Nieuws

Twee boten met demonstranten tegen blokkade Gaza meren af in de stad

Twee boten met demonstranten die tegen de blokkade van de Gazastrook door Israël zijn liggen sinds het begin van de avond langs de kade van het Eemskanaal.

De bedoeling was om af te meren aan het Hoge der Aa. Maar door vertraging onderweg en omdat de bruggen in de stad ’s avonds na zeven uur niet worden geopend is uitgeweken naar het Eemskanaal ter hoogte van het Betonbos.

De zogenoemde “Gaza Freedom Flotilla” vertrok uit Scandinavië en wil doorvaren naar Gaza. Obed Brinkman, die zelf aanstaande zondag de manifestatie “Free Gaza” op het stadsbalkon organiseert was bij de aankomst van de twee schepen. “De actie is symbolisch. Deze mensen komen uit Zweden en doen veel voor de mensen in de bezette gebieden en de Gazastrook. Ze willen met de schepen doorvaren naar Gaza en ze daar doneren aan de inwoners. Maar of dat gaat lukken is maar zeer de vraag. Waarschijnlijk steekt Israël daar een stokje voor”, aldus Brinkman.

De vloot bestaat uit  twee grotere en twee kleinere schepen. Onder andere de Al ‘Awda (de Terugkeer) en de Mairead varen mee. De kleinste boten zijn nu in de stad. De twee grotere varen eerst door naar Amsterdam. Alle vier de schepen komen op 31 mei aan in Amsterdam.

 

Erick Bakker

Bekijk reacties

 • Laat de Arabieren in Gaza eerst eens hun aandacht besteden aan het bestrijden van de, door hun zelf gekozen, terroristische leiders. Hamas, Hezbollah, Fatah. Van die fijne mensen die Joden vergelijken met varkens en apen en er niet voor terugdeinzen om ook hun kinderen hiermee te indoctrineren d.m.v. tekenfilms en kinderliedjes. En als moslims de westerse cultuur hebben kunnen verrijken met onder meer irrigatie en verfijnde landbouwmethodes, laat ze die technieken dan ook eens toepassen in Gaza en andere zogenaamde 'bezette gebieden', in plaats van met stenen te gooien en Qassam-raketten af te vuren op onschuldige Joodse burgers. Palestina is een fictieve staat/mandaatgebied gecreëerd ten tijde van de Britse bezetting. (de huidige 'Palestijnen' zijn bovendien geen Filistijnen)

 • Helemaal eens met Free Israël. Intussen lukt het de terroristische Palestijnse leiders heel aardig om de publieke opinie zo te beïnvloeden dat ze de niet-nadenkende linkse "kerk" steeds meer achter zich krijgen. En die zeer eenzijdig geïnformeerde schreeuwers gaan dan dit soort acties in bootjes bedenken. Nou... laat ze maar varen. Ze zullen hun vriendjes in Gaza vast niet bereiken.

 • Het is toch wel opvallend : Van alle conflicten op onze aardkloot is alleen het conflict in het MO van belang voor die actievoerders. Het feit dat Turkije afglijdt naar een dictatuur: Onbelangrijk. Dat de stammen in Afrika elkaar uitmoorden, laten verhongeren , elkaar tot slaaf maken, meiden ontvoeren en verkrachten : Ach, wat maakt het uit.
  Het lijden der Noord-Koreanen ? Het zal hen worst zijn.
  Alleen conflicten waarbij Israël is betrokken tellen. Een beter bewijs, dat het hier gaat om als anti-zionistische vermomde Jodenhaat, is er niet.
  Dat is zo doorzichtig als glas.

  • Uiteraard moet je altijd eerst naar een ander wijzen. Zolang er nog kwaad in de wereld is dan hoef je niet aan zelfreflectie te doen. Elders is het immers niet beter.

   • Dank je wel voor dit antwoord. Het bevestigt mijn mening en los van het feit of ik een boot heb of niet :
    Het is niet aan mij vrede te bewerkstelligen. Ik zeg alleen dat ik jullie hypocriete houding afwijs.

  • @ Jeanette,

   Gaarne jouw initiatief om vrede elders te bereiken. Het beschuldigen van Jodenhaat en antisemitisme is een bekende tactiek uit de Hasbara met als doel het leed dat Israël aanricht te verzahten en af te leiden. Vergeet overigens niet dat dit leed al ruim 50 jaar voortduurt. Het "Zwijgen over Israël" mag echt gestopt worden.

   Succes met jouw vredesinitiatieven. Als je ook per schip gaat, kom ik graag bij je aan boord langs voor een biertje of wijntje.

   • "Het beschuldigen van Jodenhaat en antisemitisme is een bekende tactiek uit de Hasbara met als doel het leed dat Israël aanricht te verzahten en af te leiden. Vergeet overigens niet dat dit leed al ruim 50 jaar voortduurt. Het “Zwijgen over Israël” mag echt gestopt worden."

    De aantijging dat veel kritiek een antisemitische achtergrond heeft is helaas al vele malen bewaarheid, en komt vooral vanuit zogenaamde progressieve kringen, ook vaak omschreven als de linkse kerk. Op dit moment hebben de ideologische aan Karl Marx gelieerde bewegingen het monopolie op het antisemitisme. Niet de Jood als individu, maar de Jood als religie en als Staat moet volgens deze leer verdwijnen, zoals Marx dit heeft beslist. We hebben het dan ook over o.a. de Internationale Socialisten in sterke mate, en veel radicale volgelingen van nette politieke partijen als de SP en GroenLinks. https://nl.wikipedia.org/wiki/Internationale_Socialisten

    Misschien moet u het weblog van onderzoeksjournalist Carel Brendel eens bezoeken, die volgt deze ontwikkelingen op de voet. http://www.carelbrendel.nl/

 • Typisch de reactie van iemand die volledig is gehersenspoeld door de Palestijnse propaganda. En dat biertje of wijntje haal je maar bij een ander. En het is niet aan mij om vrede elders te bereiken, ik stip alleen maar aan dat er meer conflicten in de wereld zijn.

 • Oorlog is kloten ..voor iedereen .
  Daarom probeert Israël te voorkomen dat met wordt overlopen door de buurlanden incluis Gaza..
  Men dreigt dan met een alles vernietigende oorlog .
  Het is hard werken ( dagelijks) ..voor de 8 miljoen joden.
  Voorlopig bestaat de staat Israël alweer 70 jaar ondanks dat er 1,6 miljard moslims hun dagelijks het vuur ( letterlijk) aan de schenen leggen.

 • Waarom ontbreekt in de Pro Palestijnse beweging elke vorm van zelfs maar minimale kritiek op de rol van de Hamas.
  We weten dat de Hamas in het afgelopen decennia voor ruim een miljard Dollar aan bewapening, waaronder een tunnel infrastructuur heeft ontworpen, en ware die investeringen gebruikt voor de bovengrondse infrastructuur, dan had Gaza een soort van Monaco of Liechtenstein kunnen worden. Dienstverlening is namelijk het economische toekomstbeeld van Gaza, een welvarend toekomstbeeld. Het zijn echter de Hamas en ander radicalen die deze toekomst in de weg staan, en daarom vraag ik en niet alleen ik mij af, of de zich pro Palestijnen noemende links jongeren echt empathie met het Palestijnse volk hebben.

  • Volgens mij komt dat omdat het makkelijker is de bewoners in Gaza te laten gijzelen door Hamas, hen de slachtofferrol te laten vervullen en ondertussen onafgebroken het doel nastreven : Israël moet van de kaart. ( en natuurlijk doodgewone Jodenhaat )
   En ik ben het helemaal met je eens: die pro Palestijnse activisten geven geen sikkepit om de mensen in Gaza.
   Niemand geeft om de bevolking van Gaza, zij worden misbruikt en zijn dus wel degelijk slachtoffers, maar niet van Israël

   • De Hamas streeft de fysieke vernietiging van de Joden wereldwijd na, en je mag ze dus om die reden ook als een Nationaal Socialistische variant kwalificeren. Toch voelen de progressieve bewegingen zich niet bezwaard, om zich op vriendschappelijke voet met de Hamas en de moslim Broederschap te verstaan. Een symbiose die bij in elk geval bij elke intellectueel de wenkbrauwen zou moeten fronsen, en dan druk ik mij eufemistisch uit.

    Toch moeten we dit niet getalsmatig overdrijven, want als de hedendaagse demonstraties voor de Palestijnse zaak een afspiegeling zijn van de werkelijke empathie die het Palestijnse volk ten deel valt, dan is het uiteindelijk maar een armetierige vertoning. En de oorzaak daarvan zou wel eens kunnen zijn, dat steeds minder mensen zich voor dit onzuiver politieke karretje van de linkse kerk laten spannen, en zoals u al opmerkte zijn de Palestijnen daarvan het slachtoffer.

Recente berichten

Nat begin en eind van de week van de week, temperatuur blijft hangen onder de 23 graden

Een opvallend verschijnsel deze week: vijf dagen zal het maximaal 22 graden worden. Alleen woensdag…

3 uur geleden

Bouw van Dierenbeschermingscentrum Noord Nederland in Groningen in volle gang

Groningen krijgt eind dit jaar een nieuw Dierenbeschermingscentrum aan de Aalborgweg. Na het ontginnen van…

3 uur geleden

Politie zoekt getuigen van insluipingen in Stad

De politie ziet een toename van insluipingen in woningen in Groningen, voornamelijk in de wijk…

4 uur geleden

UMCG ontvangt bijna 1,5 miljoen euro van KWF voor onderzoek

Twee onderzoekers van het UMCG hebben een subsidie ontvangen van KWF Kankerbestrijding. Het gaat om…

6 uur geleden

Politie zoekt overlastgevende bestuurders van crossmotoren

De politie heeft beelden vrijgegeven van vijf bestuurders van crossmotoren die al enige tijd voor…

8 uur geleden

Coureur uit Hoogkerk crasht tijdens Speedweekend op Texel

De zondagmiddag van Bert Smit verliep afgelopen weekend iets anders dan hij gehoopt had. De…

9 uur geleden