Categorieën: Nieuws

Stadsbestuur blijft bij plannen Oosterhamrikzone

Het stadsbestuur houdt vast aan de plannen voor de Oosterhamrikzone. Auto’s gaan over de huidige busbaan en de bussen rijden voortaan door de Oosterparkwijk. De bewoners hebben hier grote moeite mee.

Afhankelijk van de verdere uitwerking en financiering komt er een nieuwe autoverbinding tussen de binnenstad, het UMCG en de oostelijke ringweg, langs de Oosterhamrikkade noordzijde. Ook de bussen die nu via de busbaan naar Kardinge rijden, krijgen een nieuwe route. Zij gaan via de Thomassen á Thuessinklaan, Wielewaalplein en Vinkenstraat via de busbaanbrug naar Kardinge.

Verder komt er een fietsvriendelijke Korreweg, waarbij auto’s, bussen en fietsers de rijbaan delen. De gemeente denkt dat dit goed kan, omdat het autoverkeer gaat afnemen. De nieuwe brug over het Van Starkenborghlanaal komt in het verlengde van de Vinkenstraat.

Er komt nog wel een second opinion op het gebied van lucht en geluid, en een plan voor het opvangen van het verlies aan parkeerplekken in de Oosterparkwijk en Professorenbuurt. De gemeenteraad neemt volgende maand een besluit.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Dit is een tijd geleden al besloten, enkel moest het nog even formeel in de raad afgehamerd gaan worden. Na de bouw van De Groenling, opnieuw een trieste dag voor de bewoners van het Oosterpark/Wielewaalplein/Vinkenstraat en omgeving.

    • Mooi dat je het besluit al afgehamerd hebt Middenweg, maar het is op dit moment alleen nog een collegebesluit. Er zal nog over vergaderd worden in de commissie verkeer en beheer en in de gemeenteraad.

      • Dat is zoals geschreven slechts een formaliteit, de beslissingen worden genomen aan het Zuiderdiep/afd.ROEZ

  • Lijkt wel of de gemeentelijke politiek via allerlei deelprojecten toch de tramplannen willen gaan realiseren.

    Dat daardoor 20.000 mensen in Lewenborg en Beijum hun snelle OV-verbinding met de Grote Markt (nul keer overstappen) verliezen voor een trage verbinding met twee keer overstappen maakt deze niet-Groningers geen ruk uit. Studenten en sexy x-factor vinden ze belangrijker.

    #triest

    • De bussen blijven vrijwel de zelfde route rijden. Op de busbaan zijn ook twee haltes aan de stadskant van het kanaal. Die twee keer overstappen verzin je zelf.

      • Verwacht dat de tram er via deze deelprojecten (knip bij station, ov via Vinkenstraat, gemotoriseerd vervoer uit stadshart) stiekem toch gaat komen.

        Dan mogen Lewenborgers en Beijumers op Kardinge en op Zuiderdiep overstappen om op de Grote Markt komen. Nu zoeven ze er minder dan tien minuten met de bus naar toe.

  • Het stadsbestuur is de weg kwijt !
    De weg naar het UMCG blijft voor hen gelukkig open.
    Hopelijk dat ze de voor hen geschikte afdelingen kunnen/zullen vinden.

    • Ton Schroor doet een proef naar verwarde personen. Als voorwendsel op die andere verwarde persoon Onno Hoes. We hebben de beelden nog! Dan kan het college zichzelf meenemen. Opgeruimd staat netjes!

  • Die nieuwe brug over het Van Starkenborghkanaal , in het verlengde van de Vinkenstraat, moet gefinancierd worden door Rijkswaterstaat. De Vaarweg Lemmer-Delfzijl is het publieke domein van Rijkswaterstaat.

    Zie: https://www.rijkswaterstaat.nl/water/vaarwegenoverzicht/van-starkenborghkanaal/index.aspx

    In het jaar 2021 is de nieuwe Korrewegbrug gepland.
    Zie: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/185835/Nieuwe-Gerrit-Krolbrug-in-Stad-is-in-2021-klaar

    De grote vraag is of Rijkswaterstaat die extra brug, in het verlengde van de Vinkenstraat, wil financieren. Mede omdat er goedkopere alternatieven zijn.

    Een verkeersplan moet draagvlak vanuit de wijken hebben. Tijdens de gehouden inspraakavond in de Oosterparkwijk (begin dit jaar) was er massale en eendrachtige oppositie tegen dit beleidsvoornemen. Ik verwijs verder naar "Operatie Achtertuin" en "Eerder Beginnen". Besturen is vooral goed luisteren.

  • Triest dat men als opeenvolgende gemeentebesturen eerst zelf een mega probleem creëert met het onzalige plan van de compacte stad en 20.000 extra studenten en de nadelige oplossing(en) erna bij in dit geval de bewoners van de wijken neerlegt welke hier part noch deel aan hebben. Schijndemocratie pur sang

  • Op

    https://www.aanpakoosterhamrikzone.nl/faq

    staat het volgende, waaruit blijkt dat de nieuwe brug in het verlengde van de Vinkenstraat door Rijkswaterstaat moet worden gefinancierd:

    "Voorkeursvariant: brug zuidzijde

    Wat betekent een nieuwe brug voor de omgeving van de Stadswerf? Wanneer er een nieuwe brug over het Van Starkenborghkanaal komt, gaan de auto's via een nieuwe brug ter hoogte van de Oliemuldersweg van - en naar de autoverbinding langs de Oosterhamrikkade noordzijde. Een nieuwe auto- en busverbinding draagt bij aan een betere bereikbaarheid, maar heeft ook gevolgen voor de straten en buurten. De nadelen willen we zoveel mogelijk beperken, maar het is zo dat er verkeer komt te rijden op een plek waar nu geen verkeer rijdt

    Gemeente en provincie bepleiten een nieuwe brug bij het Rijk, die eigenaar is van de vaarweg Van Starkenborghkanaal. De plannen voor de nieuwe brug lopen vooruit op steun van het Rijk. Voor de komende jaren gaan we vooralsnog uit van het gebruik van de huidige busbaanbrug. Als de keuze voor de plek van een nieuwe brug (naast huidige busbaanbrug of aan de kant van de Oosterparkwijk) vastligt, kunnen we ook de plannen voor de woningbouw in aan de kant van de Oosterparkwijk vervolgen, waaronder de overgang van nieuwe bebouwing naar de bestaande nieuwbouw van de Stadswerf."

    Einde citaat.

Recente berichten

“Maandag opklaringen en stapelwolken, woensdag zomers warm met 25 graden”

De temperatuur zit de komende dagen in de lift. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

5 uur geleden

Veel animo voor Victory Museum: “Conflicten in de wereld laten zien hoe kwetsbaar we zijn”

Het komende weekend zijn we op 4 mei twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag.…

6 uur geleden

Komende dagen geen treinverkeer mogelijk naar Zwolle vanwege werkzaamheden aan bruggen

Treinreizigers richting Zwolle en verder moeten de komende dagen rekening houden met extra reistijd. Door…

7 uur geleden

Container tegen gevel gebouw in lichterlaaie, forse rookontwikkeling

Aan de Donderslaan heeft zondagavond brand gewoed in een container met bouwafval. De brand ging…

8 uur geleden

Jonathan van Dorssen flink op schot: GVAV geeft GRC Groningen pak slaag

“Het was een heerlijke middag, maar ik kreeg wel heel veel vrijheid”, aldus GVAV aanvaller…

10 uur geleden

SC Stadspark dieper in de zorgen, Groninger Boys klopt kampioen Peize

SC Stadspark verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal en raakte dieper in…

10 uur geleden