Categorieën: Nieuws

Luchtkwaliteit door paasvuren in Duitsland in rap tempo slechter (update)

De luchtkwaliteit in de stad, veroorzaakt door de rook van paasvuren in Duitsland, wordt met het uur slechter. Inmiddels is de concentratie fijn stof  door de grens van 100 µg/m3 geschoten.

Update zondag 7.40 uur: De concentratie fijn stof is zondagochtend om zeven uur flink gedaald. Bij meetstation Europaweg en bij meetstation Nijensteinheerd wordt nu wordt nu 67 µg/m3 gemeten. Dat is overigens nog ruim boven het gemiddelde voor deze meetstations.

Door de oostenwind wordt de rook van de paasvuren rechtstreeks naar stad en ommeland geblazen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geldt een waarschuwing vanaf 70 µg/m3.

Volgens de site Luchtmeetnet.nl is de luchtkwaliteit rond acht uur vanavond ronduit slecht. Zowel meetstation Europaweg als Nijensteinheerd geven een concentratie fijn stof aan van 125 µg/m3.

 

Erick Bakker

Bekijk reacties

  • In onze (!) provincie zijn paasvuren ook een eeuwenoude traditie. Misschien wat meer Groningers bij OOG aannemen?

    • Alle vertrouwen in Erick Bakker ..

      Ook dit artikel en filmpje is van Erick .. https://www.oogtv.nl/2018/03/bomenkap-en-kaalslag-gesprek-van-de-dag/

      Dit gaat Erick ook na aan het hart. Anders werd het nooit zo gebracht.

      Als klein kind, heb ik gespeeld in het parkje naast de papiermolen. Ook gevist in de vijver aldaar.

      Het is nu een noodzaak gebleken, dat er een nieuwe politieke partij ontstaat met oerbewoners, dat meedoet met de verkiezingen in November.

      • Kort dag.

        Wanneer is iemand een oerbewoner? Een paar eeuwen terug woonden mijn voorouders vooral in Drenthe, Polen, Oost-Groningen en (gruwel) Friesland.

    • Leuke traditie, mensen met longproblemen nog zieker maken en als je ze niet hebt dan krijg je ze wel met zoveel fijnstof in de lucht. Het is gewoon te debiel dat je massaal hout gaat lopen opstoken als een of andere barbaar.

      • De Saksen wonen hier al een jaartje of tweeduizend. Ik zou zo zeggen:"wen aan hun tradities of ga fijn weer in het mooie Brabant wonen".

        Moet wel zeggen dat de grootte van de huidige vuren me overdreven lijkt. Streberige pogingen om de grootste bult te maken, en daarmee zelfs het Guiness Book of Records te halen, hebben nauwelijks iets te maken met Germanen die blij zijn dat de ellende van de winter voorbij was.

        Misschien geen hogere bulten dan vijf meter?

      • Als je in tweeduizend jaar nog niet verstandig kunt worden dan mag je je zelf vergassen, maar laat mij er buiten. Vroeger werden er ook heksen en ketters verbrand. Zijn we ook mee opgehouden ondanks dat sommigen dat een leuke traditie vonden.

  • De auteur is een stadjer in hart en nieren. Geboren en getogen! Overigens bestaat de nieuwsredactie voor het overgrote deel uit Groningers :)

    • Excuses.

      Komt enigszins voort uit mijn zorg dat deze heerlijke lokale zender door verplaatsing naar Zernike de zender van de geprivilegieerde, en de wat lokale gebeuren losgezongen, student wordt.

  • Ik dacht altijd dat pasen ging over het eieren zoeken in het bos. Vandaag kunnen we gewoon geen eieren zoeken zo vervuilt is de lucht!

    • Als kind al stond ik in paasvakanties te genieten van Paasvuurtjes bij familie in de provincie. Gaat eeuwen terug dit. Voorchristelijk dit; net als de eieren.

      Moet zeggen dat ze de laatste jaren overdrijven. Heb er met mijn rokerslongen ook wel last van.

  • Als astma patiënt voel ik me vreselijk nu. Ik kan niet naar buiten zonder ontzettend benauwd te worden. Helaas is de hele dag binnen blijven geen optie met een pup in huis. Mijn dochtertje van 4 wil graag naar de speeltuin, maar dankzij deze traditie is dit ook niet te doen. Dat we anno 2018 nog aan zulke vervuilende en asociale tradities doen vind ik echt schrijnend. De paasdagen zijn voor ons verknald we zitten opgesloten in huis te wachten tot de wind draait of de vuren uit zijn, dit allemaal omdat een ander zo nodig pyromaantje moet spelen.

  • Lies goede vrijdag Pasen gaat nog steeds om de boodschap van het lijden van Jezus en de opstanding. Eieren paasvuren Ed zijn erbij bedacht. Net als kerst de kerstbomen. Lekker binnen blijven vandaag en je dag niet laten verpesten. Het fijnstof is al minder las ik net. Ik zou m'n vrije dag er niet door laten verpesten. Spelletjes of tv kijken binnen kan ook leuk zijn of eieren zoeken op zolder....

  • Kom eens meten bij de Noorderhaven en omgeving, de uitstoot van de houtkachels van de woonschepen is ronduit verstikkend. Maandenlang.

  • Waar het uiteindelijk op neer komt is dat de 'hypocriete goedmens' ook dit willen gaan verbieden,de goedmens is vooral bezig om de inwoners haar identiteit te ontnemen door alle culturele rituelen te ridiculiseren en te verbieden.Maar deze 'zelfverklaarde übermenschen' vergeten dat wij hier in het noorden keihard in jullie zwakke gezichten uitlachen.

  • Wonderlijk dat we - terecht - geen sigaretje meer mogen roken in cafe´s en openbare gebouwen.
    Maar dat het een ´gezellige culturele´ bezigheid schijnt te zijn om ons aller gezondheid zo extreem te verknallen door extreme Paasvuren en stinkend giftige houtkachels.
    Gister werd er in de Noorderplantsoenbuurt zo smerig gestookt dat ik niet in mijn huis kon zijn.
    Moeten wij de houtkachel -stokende buren nog ziens als buren of moeten wij ze gaan zien als: Onze Moderne Moordenaars?
    B&W en de raadsleden aanspreken op Ons Recht Op Gezonde Lucht?
    DAT heeft tot nu toe nog niet geholpen.

    GGD rapport:
    https://ggd.groningen.nl/gezondheid/gezond-wonen/rook-en-gezondheid/

  • Ik gun ieder zijn traditie - ons dochtertje wordt heel benauwd van die traditie ,mag ik dat melden? wij kunnen de paasdagen niet ontvluchten , werken allebei in de zorg , kunnen niet allebei tegelijk vrij nemen ieder jaar met Pasen , het wordt elk jaar erger

    • Goh,en jullie rijden wel een auto waarmee uw andermans dochter vergiftigd,mag ik dat melden?

      • Goh, dat jij blijkbaar leest dat ze autorijden... heel opmerkelijk. Mag ik dat melden?

  • Eerlijk gezegd vind ik het nogal asociaal om het acceptabel te vinden om dit soort ongezonde gewoonten waarmee anderen worden belast nog steeds in stand te houden.
    Het overal maar kunnen roken is nu maatschaapelijk gezien onaanvaardbaar geworden en met vuurwerk gaat het dezelfde kant op.
    Al dat soort oude curieuze gewoonten kunnen we prima missen.

Recente berichten

Vrijdag eerst zon, later kans op regen- of onweersbuien

Vrijdag is er eerst nog af en toe zon, vooral ten noorden van de Stad,…

9 uur geleden

Rotondes Laan Corpus Den Hoorn vanaf maandag 6 mei deels dicht

Meerdere op- en afritten van de dubbele rotondes ter hoogte van Laan Corpus den Hoorn…

9 uur geleden

Fractieleden ChristenUnie poetsen Stolpersteine in Groningen en Ten Boer

De fractie van de ChristenUnie poetste deze donderdag Stolpersteine in Groningen en Ten Boer. Dit…

9 uur geleden

Chauffeur botst op twee auto’s op Helper Brink

Op de Helper Brink heeft donderdagmiddag rond 17:00 uur een automobilist een bestelbusje geramd. Vervolgens…

11 uur geleden

Voormalig Vapiano-pand tijdelijk in gebruik door Kunstpunt Groningen

Het voormalige Vapiano-pand aan de Nieuwe Markt heeft een tijdelijke nieuwe bestemming. Het pand vormt…

12 uur geleden

Startsein voor bouw van vier nieuwe huurwoningen in Haren

Er komen vier nieuwe energiezuinige sociale huurwoningen aan de Molenkampsteeg in Haren. Donderdagmiddag gaf Dik…

13 uur geleden