Categorieën: Nieuws

“Ik stem voor het referendum want ik heb niets te verbergen”

Groningen gaat woensdag naar de stembus vanwege het referendum over de nieuwe wet voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Rond 17.00 uur lag de opkomst boven de twintig procent.

Eén van de stemlocaties is het buurtcentrum aan de Prinsesseweg in de Oranjewijk. Volgens voorzitter Dominic Smith van de stemlocatie is het er de hele dag al redelijk druk. “Dit is van oudsher al een populaire stemlocatie en inderdaad er is constant aanloop. Alhoewel ik verwacht dat het aan het einde van de dag nog wel drukker wordt als mensen klaar zijn met werken en voor het avondeten nog snel even langs komen.”

“Ik heb ‘voor’ gestemd”, zegt een man. “Met de opkomst van het terrorisme en lone wolfs is het denk ik goed dat met alle mogelijke middelen zij in de gaten worden gehouden. Of dat niet mijn privacy aantast? Kijk, ik ben inmiddels de tachtig jaar gepasseerd, ik heb geen Facebook en andere social media. Ik heb niets te verbergen.”

Een man en een vrouw die het stembureau uit komen lopen zijn het daar niet mee eens. “Wij hebben tegen gestemd. Wij vinden het een erg onprettig idee dat veiligheidsdiensten zomaar een net uit kunnen gooien over een wijk en daarmee alle communicatie in dit gebied onderscheppen, waarbij we ondertussen niet weten hoe lang zulke informatie bewaard blijft, en wat daar mee gebeurd.”

Tot woensdagavond 21.00 uur kan er gestemd worden. De eerste uitslagen worden vanaf 22.00 uur verwacht.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Wat een bekrompenheid qua reacties, dat niet verder kijkt, dat de neus lang is ..

    Als je zelf niets geeft om je privacy en je vakantiekiekjes in badpak, denk dan aan je medemens. Doordat buitenlandse inlichtingendiensten ook gebruikmaken van je data. Je etnische afkomst, je seksuele geaardheid. Weliswaar zijn we in Nederland in dat opzicht liberaal, maar in heel veel andere landen is dit wel een dingetje. Dit als voorbeeld.

    Bovendien, is er nog steeds iemand op de vlucht (Edward Snowden) en ondergedoken voor de Amerikaans overheid, omdat hij de sleepwet in zijn land openbaar heeft gemaakt!

  • Lol al die mafklappers met de hilarische drogreden 'ik heb niets te verbergen',daar kommen ze vroeg of laat in de toekomst wel achter.Bovendien heeft het totaal geen zin,denken die mafklappers nu werkelijk dat de moderne terroristen hun handelen niet aanpassen en dat het veiliger word met deze sleepwet.

  • Ik heb blanco gestemd. Ik vind beide kanten wat hebben, dus wat mij betreft is het om het even...

  • Het is ook een wet puur op onderbuikgevoel. Er is altijd al terrorisme geweest en de dreiging is niet opeens significant hoger. Er is alleen andere media, je hoort en/of leest letterlijk alles. Alles weten maakt niet gelukkig, zo blijkt maar weer. Extremisten krijgen wel meer 'waardering' voor hun, want meer en andere media en iedereen bang. Met een dergelijke wet geeft men alleen nog maar mee toe aan die angst.

  • Als je iets te verbergen hebt moet je het niet digitaal maken. Wat mag en wat kan is nu eenmaal niet het zelfde.

    • En wat, als ze bij je ingaan breken. In je computer. Ook een mogelijkheid, bij deze sleepwet. Ergens zou er dan een poortje open moeten staan. En zijn er ergens afspraken gemaakt met softwarefabrikanten mbt het besturingssysteem. Alsook de softwarefabrikanten van mijn firewall.

Recente berichten

Actie om geld op het halen voor MS: Je veters strikken met ovenwanten aan

Probeer het zelf maar eens. Met twee grote ovenwanten de veters van je schoenen strikken.…

2 uur geleden

Doorrijders na ongeval Noorderbinnensingel zitten vast voor verhoor

De twee mannen die dinsdagavond werden aangehouden omdat ze waren doorgereden na een ernstig ongeval,…

2 uur geleden

Inschrijving KardingeRun geopend

De inschrijving voor de tiende editie van de KardingeRun is geopend. De grootste obstakelrun van…

3 uur geleden

Getuigen gezocht van mishandeling Wilgenpad

De politie zoekt getuigen van een mishandeling langs het Wilgenpad in Selwerd, nabij het basketbalveldje.…

3 uur geleden

KEI-week in augustus ook voor alle mbo-studenten

De KEI-week keert na een jaartje Vismarkt terug naar de Grote Markt. De KEI-week is…

3 uur geleden

“Woensdag zomers warm, ook komende dagen warm met kans op regen- en onweersbuien”

De komende dagen gaan zomers warm verlopen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het op woensdag…

14 uur geleden