Categorieën: Nieuws

“Geen honderd megawindmolens rond Dorkwerd”

Bewoners in Dorkwerd zitten niet te wachten op ruim honderd megawindmolens die rond het wierdendorp gebouwd gaan worden. “Het is niet slim om dit uit te voeren.”

De provincie Groningen gaat een proefproject starten met het plaatsen van drie windmolens bij het gemaal in Dorkwerd. Maar die plannen vallen in het niets bij wat er de komende jaren nog meer gaat gebeuren. “We hebben het over megawindmolens”, vertelt bewoner Reinoud Bon. “Dat zijn molens die ruim honderdvijftig meter hoog zijn. De bedoeling is dat ze onder andere bij de vloeivelden bij de Suikerunie komen te staan, bij afvalverwerker Stainkoeln, maar ook hier langs het Van Starkenborghkanaal.”

Volgens Bon is het niet slim om de molens op het platteland te plaatsen. “Zulke molens kun je het beste op de Noordzee plaatsen. Dat zeg ik niet vanwege ons uitzicht in Dorkwerd, maar meer omdat het geldverspilling is. Het bouwen van windmolens op het platteland levert veel subsidie op, terwijl het rendement gering is. Molens op de Noordzee kunnen gebouwd worden zonder subsidie, maar wel met optimaal rendement.”

Vorige week hebben de bewoners een petitie overhandigd aan de wethouder van de gemeente Groningen en Zuidhorn waarin ze oproepen af te zien van de plannen.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Groningen, het afvoerputje van Nederland. Eerst alle grondstoffen oplslurpen en Groningen met de aardbevingen laten zitten. En nu de gaskraan dicht moet gaan ze Groningen opzadelen met Windmolens die het landschap en leefkwaliteit nog verder aantasten. En dat allemaal om het Westen maar van Energie te voorzien.

    En dan doen ze het soms ook nog onder het mom van compensatie voor de aardgasbaten, krijg je een windmolen voor je snuffert of zonnepanelen op je dak in plaats van meteen een vergoeding in harde valuta.

  • Er is helemaal geen sprake van honderd megawindmolens rond Dorkwerd. Dat is dikke onzin, want daar is helemaal geen ruimte voor. Mensen bang maken om niets!

  • De Raad Van State heeft net, een aantal weken terug inmiddels, besloten dat bij windmolens het algemeen belang voor alles gaat inzake hoge windmolens. zie dossier windmolens in de Drentse Veenkoloniën/ Mondengebied. U kunt dus maar beter over compensatie gaan praten.

Recente berichten

Dinsdagochtend bewolkt, in de middag zonneschijn

De temperatuur loopt flink op aankomende dagen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis worden woensdag en donderdag…

6 uur geleden

Verkeer moet nog wennen aan fase 3 van Operatie Ring Zuid

Afgelopen zaterdag is fase 3 van Operatie Ring Zuid ingegaan en dat betekent een hoop…

7 uur geleden

NK Jeugdschaken is in volle gang

Het Nederlands Kampioenschap Jeugdschaken is in volle gang. Elk jaar vindt dit kampioenschap plaats, maar…

11 uur geleden

Rus uit Groningse vluchtelingenopvang krijgt twee jaar cel in België voor rooftocht langs supermarkten

De rechtbank in het Belgische Hasselt heeft een Rus, die naar Nederland was gevlucht om…

12 uur geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

13 uur geleden

Kwart miljard subsidie voor productie volledig hernieuwbare waterstof, grootste capaciteit komt uit Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 250 miljoen euro aan subsidies verdeeld over zeven projecten,…

13 uur geleden