Categorieën: Nieuws

Rookruimteverbod gebaseerd op niet verricht onderzoek

Het is gedaan met de rookruimtes in café’s en restaurants. Het gerechtshof in Den Haag baseert zich bij de uitspraak hierover mede op een onderzoek van voormalig RUG-onderzoeker Willem Bantema over iets dat hij niet onderzocht heeft..

Op basis van dat onderzoek zegt het hof in een persverklaring: ‘Niet-rokers kunnen sociale druk voelen om zich bij de rokers in de rookruimtes te voegen’.

Willem Bantema: ‘Sociale druk voor niet-rokers om zich in rookruimtes te begeven is nooit onderzocht.’

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Dat hoef je ook niet te onderzoeken. Dat is gewoon zo. Los van het feit dat je een ongezonde bezigheid faciliteert in een publieke gelegenheid en daarmee mensen langer aan het roken houdt. Verban het roken uit de publieke ruimte, ook op straat.

  • Nu het gebruik van alcohol ook maar gaan verbieden. Dit geeft onnodig veel verzuim, verslaving en is ook nog eens ongezond.

      • Scherp opgemerkt Otto,ik denk dat hij het debat niet aangaat aangezien hij z'n auto niet kan parkeren;)

      • Was een cynisch bedoelde bijdrage, maar daar lees jij wel vaker overheen. Denk trouwens consequenter dan jou te zijn, maar dat terzijde. Boeit mij echt niet of iemand zich nu door rookt, dood zuipt of dood blowed , dat laatste zal zich door de Pokon wiet de komende jaren ook wel gaan openbaren. Zou mij als anti rook lobby maar eens druk gaan maken over de aanwezigheid van fijnstof in woonhuizen, denk dat daar meer dan genoeg mensen ziek van worden.

      • Uiteraard boeit het jouw @Middenweg - vooral op dit moment - ineens niet. Dit om je auto te vrijwaren. Terwijl je in het vorige berichtje nogal stellig als tegenovergesteld aan het beweren was. Krijgt het nu een vrijbrief, zodat jij kan tuffen.

        Doordat wij jouw niet persoonlijk kennen en derhalve geen gezichtskenmerken zien; is een cynisch bericht altijd iets wat je moet laten. Omdat het in dit geval altijd letterlijk wordt opgevat.

  • Willem Bantema heeft een punt,zoals vaak bij onderzoeken worden de voor de opdrachtgever bruikbare argumenten in het licht gezet en de niet bruikbare in de mist gezet of zoals in dit geval in z'n geheel niet getoetst.
    Maar wat voor onderzoek moet dit geweest zijn als Willem Bantema dit zelf niet heeft onderzocht ,welke punten heeft hij wel onderzocht of beter gezegd wat moest hij onderzoeken.
    Nog meer vragen terwijl er al een rechter is die een uitspraak heeft gedaan.
    Voor de rest moeten mensen zelf de keuze hebben als ze sneller dood willen gaan door een bepaalde levensstijl,behalve roken zijn er nog twee erg slechte gewoontes teveel alcohol drinken en mensen met overgewicht door slecht eten.
    Mensen mogen zich niet meer dood roken echter mogen ze zichzelf wel dood drinken en eten.

  • Willem Bantema heeft onderzocht hoe caféhouders omgaan met het rookverbod en er zijn onder andere vragen gesteld over het rookverbod. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat volgens caféhouders het personeel glazen brengt en haalt uit de rookruimte (en dat mag wettelijk gezien niet, maar is lastig te handhaven regel). Het punt van de sociale druk is gebaseerd op één citaat waarbij een caféhouder aangeeft dat niet rokende klanten het soms gezelliger vinden om met zijn allen in de rookruimte te zitten (dan aan de bar waar niet niemand zit). Hij trekt daaruit geen harde conclusies en het woord sociale druk komt daar zeker niet aan voor. Het is dus niet de onderzoeker die fout zit maar de persoon die ermee aan de haal is gegaan, wat het moet bekeken worden in de context waarin de uitspraken zijn gedaan.

Recente berichten

Laatste spoordek gestort bij Hoofdstation

Bij het Hoofdstation is afgelopen week de laatste van de vier nieuwe spoordekken gestort. Daarmee…

3 uur geleden

Geen lessen bij Werkman College aan Melisseweg na brand, examens gaan door

De lessen op de vestiging van het H.N. Werkman College aan de Melisseweg gaan vrijdag…

4 uur geleden

Groningen biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) heeft donderdagavond excuses gemaakt voor de rol die het toenmalige gemeentebestuur…

14 uur geleden

Aanhoudend zonnig en temperaturen blijven boven de 20 graden

Vrijdag is er af en toe zon en kans op een enkele bui. Het wordt…

15 uur geleden

Pinstoring treft ook Groninger winkels

Ook bij Groninger winkels kon donderdagavond niet altijd gepind worden. (meer…)

16 uur geleden

Traktaties voor mensen die op de fiets naar het werk gaan

Fietsers konden donderdag op een traktatie rekenen wanneer zij op hun tweewieler naar het werk…

16 uur geleden