Categorieën: Nieuws

DUO mag reisgegevens student opvragen

De Dienst Uitvoering Onderwijs mag wel degelijk reisgegevens van een student opvragen om te controleren of die terecht een beurs voor uitwonenden ontvangt. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald.

DUO maakt hiermee weliswaar inbreuk op de privacy van die student, maar die inbreuk is toegestaan. Met de gegevens van het reisgedrag bekijkt DUO of studenten ten onrechte een uitwonendenbeurs kregen, terwijl ze mogelijk thuis woonden.

De raad stelt dat er sprake is van inbreuk op de privacy, maar het is gerechtvaardigd vanwege het doel: fraudebestrijding.
Volgens de Raad leveren de gegevens op zichzelf niet genoeg bewijs dat de student fraudeert, het moet vooral gezien worden als aanvullend bewijs.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Waarom niet gelijk verplicht een chip in het lijf van iedere burger. Uiteindelijk is ook deze controle weer een opmaat naar meer macht met totale controle over iedereen. Vandaag is dit geoorloofd en een geaccepteerd middel, morgen gaat men weer een stap verder enzo verder. Fraude bestrijden is prima, maar de overheid zal zelf dan het schoolvoorbeeld moeten zijn van goed gedrag....Er zijn nl. legio voorbeelden op te sommen waar de overheid en vooral de politiek leugens, corruptie en criminele activiteiten of handelingen niet schuwt. Helaas zal een overheid zich natuurlijk zelf nooit straffen, laat staan zichzelf controleren zoals ze burgers controleert of achtervolgt.

  • Hoewel ik natuurlijk tegen frauderen ben (daarom ga ik nooit rijk worden overigens) is dit een zeer opmerkelijke uitspraak. Feitelijk zegt men hiermee "je bent schuldig totdat jij het tegendeel bewijst".

    De grens om deze privacy gevoelige gegevens te bekijken wordt ook steeds verlegt. Er zijn genoeg mensen bij de overheid (DUO, Belastingdienst, politie, RDW, gemeente etc etc) die ff iemand nachecken en met name in de relatie sfeer. Geen hond die het controleert. Ook tijdelijke (uitzend) krachten die er gebruik van (kunnen) maken. En dit is nog maar 1 voorbeeld van misbruik.

    Naar mijn mening moet je een subsidie/regeling aanpassen dat er moeilijk tot niet mee gefraudeerd kan worden. Niet steeds meer privacy gaan schenden. Al helemaal niet zoveel gegevens vastleggen.

    Die chip komt er nog wel, dat is wel zo makkelijk want dan kunnen we discriminatie/racisme, terrorisme, kinderporno etc beter opsporen! Daar kan toch niemand tegen zijn?

Recente berichten

Pro-Palestina demonstranten laten zich horen bij lustrum Rijksuniversiteit

Pro-Palestina demonstranten hebben zich dinsdagmiddag flink laten horen tijdens de opening van het lustrumfeest van…

2 uur geleden

A28 komend weekend dicht tussen Julianaplein en Groningen-Zuid

De A28 is vanaf vrijdagavond het hele komende weekend dicht vanaf het Julianaplein tot aan…

2 uur geleden

Universiteit en Gaza-activisten praten officieel niet met elkaar, maar kibbelen online wel over en weer

Zowel de Pro-Palestijnse activisten als het bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen hebben de afgelopen dagen…

3 uur geleden

Groningen City Club: aantal bezoekers stad daalt met 15 procent

De Groningen City Club maakt zich zorgen over het aantal bezoekers aan de stad door…

4 uur geleden

Algerijn vijftien maanden achter slot en grendel voor rooftocht in Engelbert

Een 23-jarige Algerijn gaat vijftien maanden in het cachot voor een reeks van zeven inbraken…

4 uur geleden

Politie zoekt ‘de waarheid’ achter mishandeling op fietspad Brailleweg

'De waarheid achterhalen'. Dat is het doel van de politie met een getuigenoproep rond een…

5 uur geleden