Categorieën: Nieuws

Nieuw schadeprotocol: NAM op afstand

Gedupeerden komen bij het nieuwe schadeprotocol, dat waarschijnlijk woensdagmiddag gepresenteerd wordt, niet direct in aanraking met de NAM. Wel blijft de NAM aansprakelijk voor de schade. De beoordeling van schade wordt in het nieuwe protocol behandeld door een volledig onafhankelijke Commissie Mijnbouwschade. De Commissie wordt samengesteld door minister Sander Dekker van Rechtsbescherming, en dus niet door minister Wiebes.

De beoordeling wordt nu nog gedaan door het Centrum Veilig Wonen (CVW), dat in de nieuwe situatie blijft bestaan, maar een uitvoerende taak krijgt. “Een gedupeerde komt met het nieuwe protocol in aanmerking voor een schadevergoeding zodra er een verband is tussen schade en een beweging in de grond”. Het nieuwe protocol betekent tevens een uitbreiding van het gebied waarin mensen aardbevingsschade aan hun huis kunnen claimen, wordt uitgebreid tot Norg, waar de gasopslag gelegen is.

Bewoners die het in de toekomst niet eens zijn met de beoordeling door de Commissie Mijnbouwschade, kunnen een bezwaarprocedure starten. Ook kunnen zij dan, net als in de huidige situatie, een contra-expert inschakelen.

Het nieuwe schadeprotocol wordt gepresenteerd door de provincie, de aardbevingsgemeenten, minister Wiebes en de belangenorganisaties Groninger Gasberaad en de Groninger Bodem Beweging.

Wouter Hooijer

Bekijk reacties

 • Ontbreekt de Nationaal Coördinator Groningen, de heer Hans Alders, bij deze presentatie? Zo ja, dan is dit zeer opvallend.

 • Ik heb zojuist naar de persconferentie op RTV Noord live gekeken. Hans Alders was aanwezig en gaf nadere uitleg.

  Centraal staat de publiekrechtelijke rechtsbescherming (lees: de Algemene Wet Bestuursrecht) door een onafhankelijke commissie. De NAM is buitenspel gezet. Heel goed.

 • Wat is de overeenkomst, van deze delegatie achter de tafel?

  Het zijn geen van allen Groningers. Hebben geen roots in Groningen. Daardoor werd het ook stroop als politiek Haagse vertegenwoordigers!

 • Het is toch duidelijk dat de Overheid, Shell en NAM 1 en dezelfde partij zijn. De overheid moet je hebben, laat die het maar uitvechten met NAM en/of Shell. De overheid heeft de opdracht gegeven de gasbel helemaal leeg te pompen. De overheid heeft de gaskraan nog even volop open gezet voor 56 miljard kuub extra. De overheid kan met een simpele handtekening de gaswinning halveren, dus ook stoppen. Verspil je energie niet aan NAM, op het binnenhof zitten de verantwoordelijken! Minderen heeft geen zin, de aardbevingen zullen blijven komen. De enige manier om dat te stoppen is de gaskraan dicht en dan hopen dat het over 10 - 20 misschien 50 jaar jaar uitgebeeft is. Dit hele schadeprotocol is niets anders dan dweilen met de kraan open! Duizenden huizen plat, alle zorgen, stress, maar het beven zal niet ophouden. Dit is het bedankje van de overheid aan Groningen voor al die honderden miljarden aan gas die ze naar het westen hebben gepompt.

  Nu weer een VVD-puppet die de commissie gaat leiden. En er zijn mensen die hierin trappen. Zijn we weer een paar jaar verder en een paar honderd miljard kuub voordat die mensen het spelletje inzien.

  Draai die gaskraan zelf dicht, ga naar het binnenhof en gemeentehuis met tomaten, pek en veren en blokkeer de wegen naar Groningen.

Recente berichten

Gebouw voor treinbeveiliging bij Hoofdstation moet eind dit jaar klaar zijn

Er wordt een zogeheten relaishuis gebouwd bij het Hoofdstation. Dat meldt ProRail. De bouw begint…

22 minuten geleden

Groningse Lois Abbingh één van de vlaggendragers Nederlands Olympisch team

De Groningse handbalster Lois Abbingh is één van de twee Nederlandse vlaggendragers tijdens de openingsceremonie…

2 uur geleden

GIJS Marne Groningen opent competitie eredivisie ijshockey in Friesland

De ijshockeyers van GIJS Marne Groningen openen de competitie in de eredivisie met een uitwedstrijd…

2 uur geleden

Opnieuw vernielingen op sportpark de Esserberg, netten Be Quick vernield

Er zijn opnieuw vernielingen aangericht op sportpark De Esserberg aan de Rijksstraatweg tussen Groningen en…

3 uur geleden

Kunstgras op het hoofdveld van The Knickerbockers

Het hoofdveld van studentenvoetbalvereniging The Knickerbockers op het sportpark van Zernike krijgt kunstgras. (meer…)

4 uur geleden

Sluitingsdatum Groninger scheurkalender vervroegd: “Al 2.000 foto’s ingezonden”

De sluitingsdatum voor de Groninger scheurkalender is vervroegd. Mensen die kans willen maken om hun…

6 uur geleden