Categorieën: Nieuws

Stadse website nept Gerard Joling en landelijke media

De Groningse website en Facebookpagina Nieuwsbom heeft de woede gewekt van Gerard Joling. Nieuwsbom publiceerde een verhaal dat Joling thuis een eigen wietkwekerij heeft. Na aangifte van Joling stond daarom de digitale recherche vanmiddag al bij de redactie in de stad op de stoep.

“Het was gewoon een grap. Wij zijn een satirische website. Dat snappen mensen schijnbaar niet. En dat de Telegraaf en het Algemeen Dagblad dit direct oppakken vind ik ook verbazingwekkend”, aldus Daniël Knevelman, oprichter van Nieuwsbom.

De Telegraaf publiceerde donderdag als één van de eersten een bericht over de zogenaamde hobby van Joling. Later vandaag meldde de krant van wakker Nederland dat Joling aangifte op het politiebureau van Aalsmeer deed. Ook het Algemeen Dagblad publiceerde het verhaal van Joling en dat het om nepnieuws ging.

Knevelman kan er vooralsnog wel om lachen: “Het is een bericht van 8 november dat gisteren pas werd opgemerkt. Het management van Gerard Joling vroeg mij om het artikel te verwijderen en dat heb ik netjes gedaan. Het is dus niet zo dat ik het van de politie moest verwijderen. Overigens heb ik aan het einde van vanmiddag alle gegevens overhandigd aan de digitale recherche en ik zal maandag worden verhoord over deze zaak”.

Vanavond heeft Shownieuws van SBS6 ook een reportage over de zaak Joling. Knevelman vond het overigens niet nodig om ook voor de camera van het programma tekst en uitleg te geven.

Erick Bakker

Bekijk reacties

  • als het echt een satirische website was, dan hadden Joling en de politie dat ook wel gesnapt lijkt me. Blijkbaar een satirische site met ook een serieuze toon. Sommige mensen vinden geenstijl ook 'satirisch', terwijl ze alles behalve dat zijn.

  • Nieuwsbom is gewoon de zoveelste slap aftrekel van 'de Speld' met één heel belangrijk verschil daar staat in de diclaimer dat het satire betreft en bij Nieuwsbom niet.Dat het voor vele duidelijk is dat het satire betreft (althans daar moet het voor gaan)bestaat er ook nog een hele groep mensen dat niet verder dan neus kunnen kijken en daaronder vele geschokte Joling fans en meer van dat kaliber.

    • T staat gewoon in de disclaimer hoor dat het om satire gaat.
      Mensen die satire voor echt aannemen zijn gewoon erg dom. En dom zijn is op zich niet erg, want door dit soort domme mensen krijg je de meest briljante reacties op dit soort sites! En dat is eigenlijk nóg grappiger dan de satire zelf!!! Hulde aan de dombo's!!!

  • LOL,de disclaimer is plots aangepast maar dat is te laat aangezien er al timestamps van de pagina zijn gemaakt door zowel de advocaat als de politie.In de wayback machine of cache kun je de oude disclaimer nog zien.
    Maar inderdaad mensen die seriues ingaan op artiklen van dit soort site's is lachwekkend,zo hield eens een politicus (ik weet de naam niet meer)de Speld eens een keer als bron aan.

    • Hoi Doe,

      In de Google cache is de disclaimer gewoon terug te vinden hoor! Deze staat al geruime tijd op onze site!

      Groetjes,

      Daniël

      • Mocht dat daadwerkelijk zo zijn,dan heb je niets te vrezen in een rechtzaak.Een rechter zal nooit voor een ander bepalen wat humor is of wat niet.

      • @Daniel: je doet het toch om zoveel mogelijk kliks op je site te krijgen en wat eurocenten binnen te harken? Denk je dan niet soms: 'goh, er zou toch meer uit het leven te halen moeten zijn dan dit vrij oneerbare werk dat ik nu doe?'

  • Nieuwsbom plaatst nepnieuws dat niet satirisch is maar wel voor heel veel mensen kwetsend is, ik hoop dat
    dat de pagina snel verwijderd wordt. Rapporteren die hap.

    • Ik ben er van overtuigd dat je een Joling poster boven je bed hebt hangen voorzien van een handtekening waarvoor je uren hebt moeten wachten bij z'n auto.

  • @satirisch: De website is ontstaan als hobby project. Ik onderhoud de website (naast mijn werk) in mijn vrije tijd. De kosten van de server en het onderhoud liggen fors hoger dan de inkomsten van de advertenties. De website is dan ook absoluut niet winstgevend en moet ook niet als commercieel gezien worden.

    Maandelijks moet er geld bij om de website online te houden. Ik verdien hier dus niets aan!

    Groetjes,

    Daniël Knevelman

    • @Daniel: dat het niet winstgevend is, hoeft natuurlijk niet te betekenen dat het niet commercieel is. Zie bedrijven als Zalando of Uber. Die maken de eerste jaren ook alleen maar verlies, maar zijn op en top commercieel.

      Bij een site als De Speld ligt het er zo dik boven op, daar moet ik soms hard om lachen. Waar zit precies de humor om te zeggen dat Joling een wietplantage heeft? Het is wel degelijk alleen maar gericht op het binnenhalen op zoveel mogelijk kliks (dus geld). Zo werken sites als sikkom of geenstijl ook. Ik vind het een bijzondere treurige ontwikkeling. En zo verdomde doelloos ook.

      • Iedere lezer moet voor zichzelf bepalen of die Nieuwsbom als humor ziet ja of nee.

        Ik besef mij dat niet iedereen de artikelen op Nieuwsbom als humor interpreteert of waardeert. U geeft zelf ook aan de site, min of meer, waardeloos te vinden. Dat is uw goed recht! Ook is er een groep mensen die er wel de humor van inziet.

        Ik heb zojuist een artikel op Nieuwsbom geplaatst om nog maar eens voor iedereen duidelijk te maken dat de artikelen niet gebaseerd zijn op officiële berichtgeving en dat mensen deze dan ook niet als feitelijk nieuws moeten aannemen.

        Het artikel is ook voorzien van een korte enquête. Aan de hand daarvan ga ik kijken of ik wellicht veranderingen ga doorvoeren aan de site.

        Daniël

      • @Daniel: fair enough, dat je hier reageert onder je eigen naam spreekt al enorm in je voordeel.

  • @Wendy: In de disclaimer heeft altijd duidelijk gestaan dit het om satirische berichtgeving gaat. Er staat ook bij dat de teksten totaal verzonnen zijn en niet als waarheid aangenomen moeten worden. Als je een paar artikelen op mijn site leest zie je ook duidelijk dat het hier om satire gaat.

    Blijkbaar is er toch een grote groep mensen die alles klakkeloos voor waarheid aanneemt. Ik denk dat het (misschien) ook eens tijd wordt de de mensen zelf weer een beetje gaan nadenken. Dat half Nederland alle berichtgeving klakkeloos voor waarheid aanneemt lijkt me ook niet echt gezond?

    De journalistiek neemt tegenwoordig ook alles maar klakkeloos over van zaken zonder onderzoek te doen.

    Groetjes,

    Daniël Knevelman

  • Het is in elk geval gelukt om aan te tonen dat een paar kranten die zichzelf serieus nemen zonder ook maar iets te controleren zomaar informatie van een website overnemen zonder ook maar iets te controleren.
    Dat is toch de verdienste Can Daniël Knevelman.

    Dat lijkt me heel wat schokkender dan de wietplanten van Gerard Joling. Wel apart dat men zich kennelijk zo druk maakt om het feit dat deze man wel of niet een paar wietplanten op,zolder heeft staan. Het interesseert mij helemaal niks of hij die wel of niet heeft.

Recente berichten

Donderdag begint zonnig, maar eindigt mogelijk met regen- of onweersbui; daarna langzaam wat minder warm

Het zonnige en warme weer van de afgelopen dagen kent aan het eind van donderdagmiddag…

8 uur geleden

Mogelijk oplossing voor bewoners Betonbos: “We gaan in gesprek met provincie”

Er is mogelijk een oplossing voor de bewoners van het Betonbos. Dat heeft wethouder Rik…

9 uur geleden

Gemeente gaat onderzoek doen naar kabelgoot om elektrische auto’s op te laden met zonne-energie

De gemeente gaat onderzoeken of het mogelijk is om kabelgoten in te zetten waarmee huiseigenaren…

10 uur geleden

Gemeente schiet extra uitvoeringskosten inburgering zelf voor: ‘Verantwoordelijk voor wettelijke taken met te weinig knaken’

De gemeenteraad heeft woensdagmiddag ingestemd met het aanstellen van vijf nieuwe personeelsleden voor Thuisin050, de…

11 uur geleden

Deel ringweg voor Geheugenpaviljoen wordt niet gesloopt: “Inspraak kan soms heel duur zijn”

Het gedeelte van de zuidelijke ringweg dat mogelijk in de toekomst gebruikt gaat worden voor…

11 uur geleden

Donar kansloos ten onder in Den Bosch

Donar heeft woensdagavond de eerste wedstrijd in de halve finale van de play-offs om de…

11 uur geleden