Categorieën: Nieuws

SP en Christenunie in actie voor mooiere stad

De SP en de Christenunie komen in actie voor een mooiere stad. Ze zijn ontevreden over het aangezicht van Groningen. Met het rapport ‘Hoe kan dit in Groningen?!’ stellen ze vragen over de vele nieuwbouw, optoppingen en reclame-uitingen in de stad.

In het voorjaar verschijnt de nieuwe welstandsnota. Hierin kan de gemeente onder meer invloed uitoefenen op de architectuur, kleur en het materiaalgebruik van nieuw te bouwen woningen. Wethouder Roeland van der Schaaf, die wonen in zijn portefeuille heeft, kwam de laatste jaren al veel in actie tegen optopping. Jimmy Dijk, fractievoorzitter van de SP, neemt hier nog geen genoegen mee.

Komende woensdag wordt het rapport in de gemeenteraad besproken tijdens een debat. Dan zal duidelijk worden of de SP en de Christenunie hun zin krijgen.

Rob Willems

Bekijk reacties

  • Twee partijen die met continue steun voot het MONSTRUM, steeds voor de doodsteek van het historische karakter van ons eens zo fraaie hanzestadje kozen. In het geval van de ChristenUnie vanwege de bakkers in de provincie die vanwege het MONSTRUM meer broodjes zouden bakken. Echt waar, dit stelde Inge Jongman.

    Lachwekkend dit dus.

    Er zijn maar twee partijen die zich in deze stad oprecht opwinden over de Ver-Almerisering van Groningen. De Stadspartij en de Partij voor de Dieren.

    De SP is doordrenkt van plat marxistisch materialisme. Als we maar allemaal even rijk (of eerder arm zijn), dan maakt het hen allemaal verder weinig uit.

    • Klein beetje feitenkennis, VSH. De SP is nooit voorstander geweest van het Forum. Wel hebben ze destijds een referendum gerespecteerd. Iets wat ze wat mij betreft, gezien de opzet van dat referendum destijds, beter niet hadden kunnen doen en in mijn ogen ook een absolute fout is geweest. Maar voorstander zijn ze nooit geweest, hebben ook niet hardop steun gegeven, ze hebben zich enkel neergelegd bij de uitslag van een referendum. Is best makkelijk terug te vinden ook.

      Weet je wat ik bij mensen zoals jij nooit zo goed begrijp? Jij woont in de Korrewegwijk, toch? Schoonmaker zei je, dus ook niet in de hogere inkomens. Daar bedoel ik zeer zeker niks mee te zeggen, maar waarom dan een partij in het gezicht spugen die juist heel erg voor wijken zoals de Korrewegwijk opkomen? Ik ben ook niet van hogere komaf en heb ook jaren in de Indische Buurt gewoond en daarvoor in Tuinwijk. Bovendien ben ik opgegroeid in een hele 'vrolijke' wijk in Delfzijl. Vroeger, waaayyyy back, zag je nog wel 's een PVDA in dit soort wijken. Tegenwoordig alleen nog de SP, ook buiten verkiezingstijd en niet vanuit populisme, want ze komen echt op voor de minder bedeelden. De stad waar ik nu woon (ook een middelgrote stad) zie ik weer hetzelfde, dus durf ook wel aan te nemen dat dat echt landelijk is. Ik zou zeggen, lees je 's in. Het idee dat de SP nog steeds Marxistisch is, is wel heel erg achterhaald en lees je eigenlijk alleen nog op sites zoals Geenstijl.nl, waar men vooral heel erg in de kudde blijft, omdat anders je kop er virtueel afgaat. Kritisch naar zichzelf zijn kent men niet in deze kringen, inlezen ook niet echt. Wel kijken wie het hardst roept en dan gefrustreerd om zich heen schoppen, lekker veilig en nooit wat aan hun situatie veranderen. Dat kan ook niet als je altijd anderen de schuld geeft van je situatie. Aan de hand van jouw posts hier op Oog tv schat ik jou ook zo in, maar wellicht zit ik er heel erg naast. Ik kan je wel vertellen dat als je wel iets aan je situatie doet en je jezelf ontworstelt aan dit soort wijken, dat je ineens heel anders tegen dit soort buurten aan gaat kijken en ben heel erg zat geraakt van het gejank en het geschop om zich heen. Desondanks heb ik heel veel respect voor een partij als de SP, omdat het één van de weinige partijen is dat nog een sterk sociaal hart heeft en maak me middels m'n stemrecht nog steeds hard voor de minder bedeelden. Ik zie daar het marxistische ook niet van in en heb ook niks op met welke vorm van communisme dan ook (waaruit je kunt opmaken dat ik inderdaad SP heb gestemd).

      Ben ik dan niet kritisch? Jawel, ik zie de SP ook veel dingen doen waar ik niet achter kan staan en zie ze als het er op aankomt hetzelfde doen als de mensen uit de minder bedeelde buurten, namelijk geen verantwoordelijkheid nemen. Maar ze staan wel het dichtst bij mijn gedachtegoed en ik vind nog steeds dat het stuur flink naar links moet. En dat betekend ook zelfverantwoordelijkheid en daar zie ik het nu juist erg mis gaan in de buurten waar ik vandaan kom. Want om zich heen schoppen schijnt toch een stuk makkelijker te zijn dan je werkelijk organiseren en iets te doen aan de scheefgroei in de maatschappij en dus in de buurten. Ook de situaties in de buurten zijn de mensen nog steeds heel erg zelf bij, maar als je laf blijft wegkijken en daarna gefrustreerd gaat zitten wezen, dan is rechts-populisme wel heel erg makkelijk natuurlijk.

      Ik heb jou ook vaak zien afgeven op minderheden. Weet je welke partij in de jaren '80 al de scheefgroei in de multiculturele samenleving aankaartte en heel links Nederland over zich heen kreeg? Juist ja... Alleen wel met een hele andere insteek dan het rechts-populistisch gelul van heden ten dage.

  • Ik wou, dat de SP en de CU zich druk maakten over het belabberde stedelijke OV.
    De binnenstad per bus onbereikbaar (nu al het A-Kerkhof en straks de Grote Markt).
    De eindeloze wachttijden bij de stoplichten (vooral Stationsweg - Hereplein) en de overdreven vaak geopende bruggen). Verder die wanhopige, levensgevaarlijke Citaro ongeleed met verhoogd achterstuk bussen, die compleet ongeschikt zijn voor stadsvervoer.
    Oplossing: De STADSTRAM, die natuurlijk over de Grote Markt gaat. Kijk eens naar de tientallen Franse, Deense en Italiaanse steden, die een tram onlangs hebben geïntroduceerd. Waar blijft Groningen? Of zijn wij blind voor goede oplossingen en zetten wij in op de fiets? Hoe stompzinnig en kortzichtig.

    • Ja joh, nog meer proppen in een al te kleine ruimte. Pleurt er ook nog een tram in. Het probleem is dat Groningen maar vast blijft houden aan de 'compacte stad'. Niet doorhebbend dat het aantal inwoners dat allang achterhaald hebben. Ik ben van mening dat Groningen echt wel goed bezig is met alternatieven qua openbaar vervoer. Een tram is er mijns inziens niet één van. Het probleem is dat Groningen niet buiten de eigen stadsgrenzen durft te kijken. Zelfs een ringweg is geen ringweg en gaat dwars door de stad. En dat terwijl Groningen van alle middelgrote en grote steden de meeste ruimte heeft om zich heen. Maar oh wee als je aan de provincie komt... Die starre houding heeft ook al veel opgeleverd... Maar Groningen is wat mij betreft veel te vol geworden en men blijft maar van die hoge pukkels met ramen bouwen. Toen ik nog in Groningen woonde zag ik dat niet zo, maar nu ik niet meer in Groningen woon merk ik pas hoe belangrijk dat vooral ruimte is en niet bebouwing en volproppen. En ik woon toch echt in een middelgrote stad.

      • En daar woon je ook prima. Groningen is anders. Die hoge pukkels waar je het over hebt zorgen er juist voor dat er ruimte over blijft. Groningen moet geen inktvlek worden. Binnen de kaders van de huidige gemeente is er genoeg ruimte voor groei. Meerstad, Suikerunie De Held 3 (hoor je nooit wat over maar dat is twee keer de Suikerunie).

      • Zoals wij overal kunnen lezen krimpt het inwonertal in onze omliggende gemeenten door vergrijzing èn het feit dat Groningen stadzo goed als alle woningcontingenten uit deze provincie heeft opgeslokt, destijds een PvdA aangelegenheid met een onderonsje tussen v.m. wethouder de Vries uit deze stad en meneer Calon destijds gedeputeerde van deze provincie. Ga nu eerst eens een bouwstop in deze gemeente opleggen en dwing zo woningzoekenden om verder te kijken dan hun neus lang is, naar een woning buiten deze gemeentegrenzen, om zo de leefbaarheid en de voorzieningen in de overige provinciale gemeenten overeind te houden.

        De basis van deze stad is gewoonweg te klein mom compact te willen bouwen, tenzij je blijft volharden in de bouw van beton gegoten tumoren waar stad volledig door verpest is, gelet op de bestaande bebouwing welke voor het overgrote deel uit laagbouw bestaat. Laat wannabee gevelartiesten Almere stad als speeltuin gebruiken, maar laat Groningen gewoon een simpele provinciehoofdstad zijn en tot in lengte van jaren ook blijven.

  • Als voorbeeld van lelijke nieuwbouw, zou ik willen noemen de nieuwe flats in de Grunobuurt. Net DDR-flats vlak op elkaar gebouwd. Veel mensen wonen daar op een beperkt oppervlak Je voelt gewoon dat vooral de projectontwikkelaars hier baat bij hebben. Mensen willen eigenlijk niet in zo'n buurt wonen.

  • Het enige bouwwerk wat in deze stad onder de noemer architectuur vermeld mag worden zal het gebouw van DUO zijn, de rest van steen en beton wat er overal in deze eens zo mooie stad is neergzet is, kun je toch echt geen architectuur noemen, daar doe je echte architecten tekort mee.

    Sloopwaardige gebouwen in deze stad? Alles wat meer dan 5 bouwlagen kent. Neem als stadsbestuur nu eerst eens een echte volwaardige architect in de arm en zet de stedelingen met dubbele pet aan de kant waar het om bijvoorbeeld de gevelkunstenaar van de Zwarte Hond gaat welke èn ontwerpt èn zijn visie mag geven waar het om "schoonheid" gaat

  • Het is jammer dat een goed inzicht van diverse politieke partijen zo wordt afgeschoten. De stad Groningen is een omgeving waar iedereen zich thuis moet kunnen voelen. Natuurlijk is er verschil tussen de wijken, maar over algemeen is met er van overtuigd om het goed te doen voor onze stad Groningen. Ga daar samen aan werken zodat de samenleving hiervan kan profiteren. SP en CU maak je sterk voor goed bereikbaar Openbaar Vervoer en een goed wonen beleid. Veel sterkte met deze inzet en ga verder op de ingeslagen weg.

Recente berichten

“Woensdag veel bewolking met kans op een buitje, op Hemelvaartsdag flinke opklaringen”

Tijdens Hemelvaartsdag zijn er flinke opklaringen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis zit de temperatuur de komende…

6 uur geleden

Het Militaire Orkest uit Kyiv geeft optreden in Stad: “Het was een feestje, ze wilden maar doorspelen”

In De Loods aan de Neutronstraat in Stad vond maandagavond een concert plaats van Het…

6 uur geleden

Opbouw Meikermis in volle gang

Over twee dagen begint in de binnenstad de Meikermis. Inmiddels is de opbouw in volle…

8 uur geleden

Inzetten van studenten als buschauffeur kan ook voor Groningen interessant zijn

Het inzetten van studenten als buschauffeur kan ook voor Groningen interessant zijn. In Provinciale Staten…

9 uur geleden

Koffiekar brengt bewoners Marowijnestraat samen om met politie en gemeente te praten over veilige straat

Een actie van onder andere de gemeente en de politie om met buurtbewoners te praten…

10 uur geleden

“Blij dat op de KEI-week nu iedereen mee kan doen, dit is heel mooi nieuws voor het mbo”

Op de KEI-week zijn komende zomer naast wo- en hbo-studenten ook mbo'ers welkom. Raadslid Rozemarijn…

12 uur geleden