Categorieën: Nieuws

Politie waarschuwt voor valse brief van ‘Rijksveiligheidsdienst’

De politie waarschuwt voor een valse brief van de Rijksveiligheidsdienst die zaterdag bij verschillende mensen op de deurmat is gevallen. Volgens een woordvoerder is de brief ook in de stad verspreid.

Eerder op de dag waarschuwde de AIVD al voor de brief. “De brief is niet door ons verstuurd en ook niet door een ander onderdeel binnen de Rijksoverheid”, aldus een zegsman. “De brief is verstuurd onder de naam van Rijksveiligheidsdienst en die organisatie bestaat niet.” In de brief wordt toegang gevraagd tot woningen zodat een zogenaamde relay geplaatst kan worden waardoor privégegevens bekeken en afgetapt kunnen worden,

Onderzoek wijst uit dat de brief verstuurd is door de organisatie Bits of Freedom. In totaal gaat het om zo’n twintigduizend brieven. De actie is bedoeld om aandacht te vragen voor het referendum komend voorjaar rondom de ‘sleepwet’. In een verklaring op de website schrijft Bits of Freedom: “De Rijksveiligheidsdienst bestaat niet. En er is geen installatie van een relay nodig om het grootschalig onderscheppen van communicatie van burgers mogelijk te maken. Want met de huidige techniek kan dit al lang. En met de nieuwe wet voor de geheime diensten is dit straks ook toegestaan.”

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Schijnt dat George Orwell in de hemel niets anders aan het doen is dan met "ik zei het toch" zijn gelijk te halen.

  • Social Engineering heet dit met een moeilijke term. En als u zich afvraagt waarom: er zijn er altijd een paar die erin trappen. En dan heb je de onkosten als crimineel er al uit.

    Wees niet diegene die erin trapt. Vertrouw je het niet? Hang OP. Klik WEG. Bel uw bank. Of in dit geval, stook er lekker de haard mee aan. Het wordt al koud genoeg.

    • 'Crimineel'... 'Heb je de onkosten eruit ??' Heb je het artikel überhaupt wel gelezen? Het is een actie van Bits of Freedom, om aandacht te vragen voor het referendum over de nieuwe wet, waardoor de overheid straks onbeperkte bevoegdheden heeft als het gaat om het bespioneren van burgers. De inlichtingendiensten mogen dan zelfs jouw computer hacken, om daarmee weer toegang te krijgen tot andere systemen....
      Dus: klik weg, deze wet! Of stook er de haard mee aan. Het is al koud genoeg, zeker met deze regering :)

    • Het is niet heel logisch om te reageren op een bericht zonder dat je 'm leest, of wel?

      Ik heb m'n reactie even teruggelezen en ik snap de verwarring. Er ontbreekt een deel; waarschijnlijk door m'n debiele telefoon (of gewoon mijn dikke vingers). De volledige reactie moest iets zijn als dit:

      "Dat hadden ze dan anders moeten doen. Ik probeer mijn naaste omgeving juist af te leren om op dit soort brieven, of mails, of telefoontjes, te reageren. De zin "toegang tot uw huis" hoort al genoeg trigger te zijn om de brief gewoon weg te gooien omdat je 99 van de 100 keer met criminelen te maken hebt.

      Social Engineering heet dit met een moeilijke term. En als u zich afvraagt waarom: er zijn er altijd een paar die erin trappen. En dan heb je de onkosten als crimineel er al uit.

      Wees niet diegene die erin trapt. Vertrouw je het niet? Hang OP. Klik WEG. Bel uw bank. Of in dit geval, stook er lekker de haard mee aan. Het wordt al koud genoeg."

Recente berichten

Donar incasseert zware nederlaag tegen Filou Oostende

Donar heeft de laatste wedstrijd van de Elite Gold verloren. De Groningers kwamen er vrijdagavond…

10 uur geleden

Ongekende thriller bij Telstar: Van Bergen houdt FC Groningen in dying seconds op promotiekoers

In de slotseconden van de wedstrijd ontpopte Thom van Bergen zich tot de held van…

10 uur geleden

Wisselvallig bevrijdingsweekend in aantocht: wolkenvelden, buien en opklaringen

Het komende bevrijdingsweekend wordt er één waarin het weer wat heen en weer zwalkt na…

10 uur geleden

Minder natuur- en bosgebied in Groningen, woningen nemen plaats in

Het aantal natuur- en bosgebieden in Groningen is in de periode 2013-2022 met negentien vierkante…

12 uur geleden

Afgelopen: Van Bergen is de held van Groningen in Velsen-zuid

FC Groningen neemt het vrijdagavond op tegen SC Telstar. FC Groningen moet minimaal gelijkspelen om…

12 uur geleden

NAM wil extra schadekosten Groningen niet betalen zonder ‘onderbouwing’

Als het aan de Nederlandse Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ligt, draagt het bedrijf vooralsnog niet…

13 uur geleden