Categorieën: Nieuws

“Gemeente dwarsboomt Kerstcircus” (Update)

De gemeente Groningen dwarsboomt het Internationale Kerstcircus Groningen. Dat zegt de leiding van circus Renz Berlin.Van 22 december t/m 7 januari zou het Kerstcircus op het voormalige suikerunieterrein staan. Toen de vergunning van de gemeente binnen was heeft circus Renz met de beheerder van het terrein een contract afgesloten over de huurprijs. Aan het einde van de zomer constateerden mensen van circus Renz dat het terrein een grote bouwput was waar absoluut geen plaats was voor het grote circus. De beheerder verzekerde echter dat het terrein snel weer in goede staat zou zijn. Op basis daarvan heeft Circus Renz contracten afgesloten met artiesten, reclamebureaus en de pers.

Vorige week bleek echter dat het suikerunieterrein een nog grotere bouwput was geworden en dat de enige toegangsweg voor auto’s niet begaanbaar was. Het circus was bereid om uit te wijken naar de drafbaan, maar de gemeente kwam vervolgens met een veel hogere huurprijs en dat was voor circus Renz onbespreekbaar. Het circus zegt met een enorme schadepost achter te blijven.

De gemeente heeft het terrein uitbesteed aan Exploitatie Suikerfabriek Terrein (EST). Feiko Stobbe van EST zegt dat het Circus een goed alternatief aangeboden is: Het terrein achter het gebouw, maar ook hier is het volgens het circus een bouwput. Stobbe: “Zo slecht als Circus Renz stelt dat het is, is het zeker niet. Er hebben hier de afgelopen tijd meerdere evenementen plaatsgevonden. Het circus wil een Porsche rijden voor de prijs van een Volvo”, verwijst hij naar het voorstel van Circus Renz om dezelfde huur te betalen voor de drafbaan als voor het Suikerunieterrein. “We hebben hier gisteren een bedrijfsevenement gehad, waarbij er vierhonderd auto’s op het terrein stonden.” Volgens hem is de toegangsweg dan ook wel begaanbaar. “Op de drukste dag bij het circus vorig jaar stonden er zo’n veertig auto’s, dus dat moet wel goed komen.”

De gemeente onderzoekt met de brandweer of het terrein binnen de veiligheidsmarge valt. Achter de fabriek staat een gastank. Als dit veilig geacht wordt door de onderzoekers, kan Circus Renz hier volgens Stobbe hun tent opslaan, mits zij dat willen. Zo niet, dan heeft de gemeente nog andere alternatieven achter de hand. Welke dit zijn is nog niet bekend.

Circus Renz was vrijdag niet bereikbaar voor een reactie.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

 • Een beetje research had ze een hoop ellende bespaard. Het suikerunieterrein is nog niet geschikt voor dit soort evenementen. Eerst een goede locatie zoeken en dan pas verplichtingen aangaan. Je moet er niet van uitgaan dat een locatie wel goed is, want wat heeft het Suikerunieterreinbeheer PloegID3 nu verstand van circussen?

  Nu moet er via de media zeker wat negatief sentiment tegen de in en in slechte gemeente worden opgewekt om een lagere prijs voor het stadspark af te dwingen, en dat terwijl de Partij van de dieren al vragen aan het typen is over de eventuele komst van een circus met dieren naar de stad.

 • Vorig jaar stond het kerstcircus prima op het suikerunieterrein. Het terrein was prima geschikt en
  dit jaar zou het terrein eind oktober klaar zijn.

  • Voor mij en vele anderen zijn jullie in elk geval een stel dieren mishandelaars,ik hoop dat jullie een nieuw terrein vinden en dat er volgens geen 'kip'komt.

   • Anoniem reageren als die DOE moest onmogelijk zijn, maar nu terzake : Ieder dier welke wordt gedresseerd en in het circus werkt krijgt een perfecte behandeling en verzorging. Zou dit niet gebeuren kun je de kunstjes die een beest zou moeten doen vergeten. Er is zelfs een enorme vertrouwensband tussen de dompteur en een beest. Mvg: Albert Bolink = Hengelo Ov.

 • Als je al enkele jaren achteren van het voormalige SuikerUnie terrein gebruik maakt, mag je er, mede door de toezegging van de gemeente vanuit gaan dat je er dit jaar ook weer terecht kunt. Deze gemeente begint meer en meer onbetrouwbare trekjes te vertonen.

 • Waarom niet 1x voor dezelfde huurprijs op de drafbaan, de gemeente maakt zich normaal ook niet druk om het geld dus dit verlies kan er ook wel bij

 • Waarom niet gebruik maken van een andre terrein in Groningen bv westpoort voor prijs van het suikerunie terrein

 • Ik zou gaan kijken @Circus Renz Berlin op het industrieterrein waar vroeger QBuzz zat..misschien is dat nog te huur en daar zit een behoorlijk grote parkeer gelegenheid bij voor eventueel een circus tent .
  Bornholmstraat 46 ...37.. ??

 • Wat een onzin om te zeggen dat er op de drukste dag maar 40 auto,s stonden als dat waar zou zijn zou circus Renz Berlin beslist niet terug zijn gekomen dan had aleen maar geld gekost.

Recente berichten

Luciano Valente tekent tot de zomer van 2028 bij FC Groningen

FC Groningen heeft het contract van Luciano Valente opengebroken en met twee jaar verlengd. (meer…)

28 minuten geleden

‘Winnaars’ en ‘verliezers’ na advies over nieuwe subsidies culturele instellingen

De Kunstraad heeft haar advies uitgebracht over welke culturele instellingen in de provincie en de…

38 minuten geleden

Motorrijder vliegt uit de bocht op Hoendiep bij Suikerunie

Op het Hoendiep ter hoogte van de Suikerunie is donderdagavond een motorrijder uit de bocht…

1 uur geleden

Meeuwerderbaan vanaf vrijdagavond afgesloten vanwege sloop ringweg

De Meeuwerderbaan gaat vrijdagavond vanaf 22.00 uur voor langere periode dicht. De afsluiting is nodig…

4 uur geleden

Vrijdag veel zon en warm weer

De komende dagen keert de warmte terug. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis wordt het zaterdag zelfs…

13 uur geleden

Oud-voorzitter FC Groningen Jaap van der Linde overleden

Jaap van der Linde, voormalig voorzitter van FC Groningen, is afgelopen vrijdag 12 juli op…

15 uur geleden