Categorieën: Nieuws

FNV: Stadsbestuur in gebreke bij thuiszorg

De FNV stelt het stadsbestuur in gebreke. Beide partijen liggen al langere tijd met elkaar overhoop. De vakbond wil namens haar leden openbaarheid van de verslagen van de zogenoemde keukentafelgesprekken en de gemeente weigert dat.

Op die verslagen zijn de herindicaties voor huishoudelijke zorg uit 2015 gebaseerd. De gemeente heeft in dat jaar met de invoering van de WMO bijna alle cliënten standaard op 2,5 uur thuiszorg gezet. Sommige ervan zijn later weer teruggedraaid.

Volgens de FNV moeten er verslagen van keukentafelgesprekken zijn die de cliënten zelf mogen inzien. Omdat de wethouder weigert de verslagen te geven, twijfelt de FNV inmiddels zeer aan het bestaan ervan. Als de verslagen er niet zijn, heeft de gemeente onwettig gehandeld en moeten de indicaties opnieuw plaatsvinden.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Als de cliënten geen verslagen gekregen hebben zit de gemeente wettelijk al fout. Het verstrekken van een onderzoeksverslag (naar aanleiding van een keukentafelgesprek) is een van de stappen die in de wet staat omschreven. De client moet de gelegenheid krijgen daar op te reageren en zonodig een aanvulling te schrijven. En dan een aanvraag te doen voor een voorziening. Dat staat allemaal omschreven in de wet.
    Het begint er op te lijken dat de gemeente Groningen over de ruggen van mensen die zorg nodig hebben bezuinigd heeft en daarbij de wet naast zich neer heeft gelegd. Als dat zo is is het wel erg triest dat een gemeente zo met zijn kwetsbare burgers omgaat.
    Ben benieuwd hoe dit gaat aflopen.

  • De gemeente wil inderdaad de gevraagde documenten niet verstrekken omdat we zonder uitdrukkelijke machtiging van de betrokkenen dit niet mogen doen. De verslag bevatten namelijk privcaygevoelige informatie, waar we zorgvuldig mee om gaan.

    Oproep aan mensen die vragen hebben over hun hulp in de huishouding: neem contact op met het WIJ-team (www.wij.groningen.nl).

  • In het artikel staat dat de FNV namens haar leden de verslagen van de ‘keukentafelgesprekken’ opvraagt. Documenten die de leden na een 'keukentafelgesprek' hadden moeten ontvangen.
    Daaruit volgt dan de conclusie dat de betrokkenen waar het hier om gaat geen verslag hebben ontvangen. En de gemeente / Wij teams fout zitten.

    Een logische conclusie is dan dat de WIJ medewerkers niet het wettelijke verplichte onderzoek uitgevoerd. In plaats daarvan in opdracht van dit college (wethouder Ton Schoor) de bezuinigingen hebben doorgevoerd.

    Dat is het WIJ team wel de laatste plek waar mensen zich moeten melden.

    Dan is mijn oproep aan mensen die teruggezet zijn naar 2 1/2 uur en/of problemen hebben met het WIJ team;
    Meld je bij het zorgactiepunt van de FNV.
    Cliënten (FNV-leden en niet-leden) die hulp nodig hebben bij het bezwaar maken, kunnen nog steeds aankloppen bij het zorgactiepunt van de FNV. Ze kunnen mailen naar groningen@fnvvoorzorg.nl of bellen naar 06-46988115

    zie
    http://www.fnvvoorzorg.nl/nieuws/2017/11/02/duikgedrag-gemeente-groningen-moet-stoppen/

Recente berichten

Arrestatie na schermutseling in Surinamestraat, politie zoekt getuigen

In de Surinamestraat in de Indische Buurt heeft dinsdag aan het einde van de middag…

23 minuten geleden

RUG: “Demonstranten Harmoniegebouw staan niet open voor dialoog”

Ondanks meerdere pogingen en uitnodigingen van de RUG om in gesprek te gaan met de…

51 minuten geleden

Gesteggel over stoelen Noordtribune FC Groningen: ‘Het is een machtsspelletje’

Veel geschroef, getil en bezwete hoofden. In een snikhete Euroborg mochten supporters vanaf dinsdagmiddag stoelen…

1 uur geleden

Het is verkiezingsweek op de Hanze: ‘Wij werken hier het hele jaar naartoe’

Van 13 tot 17 mei zijn de verkiezingen voor de medezeggenschapsraad van de Hanze. De…

2 uur geleden

Scooterbestuurder gewond naar ziekenhuis na ongeluk met auto op Bornholmstraat

Op de inmiddels beruchte kruising tussen de Bornholmstraat en de Antwerpenweg heeft dinsdagmiddag een forse…

2 uur geleden

Demonstranten mogen ook dinsdagnacht doorbrengen op Harmonieplein, zolang het ordelijk blijft

De actievoerders tegen de oorlog in Gaza mogen ook de komende avond en nacht op…

2 uur geleden