Categorieën: Nieuws

Nieuwe verkeerssituatie Eikenlaan is ‘even wennen’

Het is even wennen maandagochtend: de nieuwe verkeerssituatie aan de Eikenlaan in de wijk Selwerd. Vanaf afgelopen weekend hebben fietsers voorrang op het autoverkeer.

“Eigenlijk gaat het heel goed”, zegt Jeroen Bos van de gemeente Groningen. “Je ziet nog wel regelmatig wat twijfel bij fietsers, ‘heb ik echt voorrang?’, maar over het algemeen ben ik tevreden.” Toch gaat Bos er voor zorgen dat er een aantal borden bijgeplaatst worden. “Er staan al wat borden, maar voor de zekerheid ga ik er voor zorgen dat er nog een aantal geplaatst worden.”

Gerda van Belle is van het wijkplatform Selwerd en zij is sceptischer. “Het is een erg mooi fietspad geworden. Het is veel breder geworden en het is super dat er minder bomen gekapt hoefden te worden. Toch vraag ik mij af of een gelijkvloerse kruising de ideale oplossing is. In de spits steken hier zoveel fietsers over dat er echt files ontstaan waar ook brandweerauto’s en ambulances last van hebben.”

Bos laat weten dat de situatie constant in de gaten wordt gehouden. “Mocht het echt onveilig zijn dan schroeven we de situatie terug.”

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Automobilisten hoeven dus alleen maar een paar fietsers plat te rijden om weer voorrang te krijgen. Wie offert zich op?

    • T'is eigenlijk jammer ...Men heeft alles over ( zo lijkt het) voor de fietsers.. en doen zogenaamd alles om het een succes te maken ..
      Ik ( man van de praktijk) zeg.... leg er een fietstunnel neer ..
      Klaar ..het kost een beetje maar er hoeven geen dooien te vallen ..NOOIT ..!!
      Mocht het wel fout gaan aankomende weken .. ten koste van de "onschuldige" fietsers.. ben ik benieuwd wie men ter verantwoording gaat roepen .
      De automobilist zal het echt niet expres doen .
      Graag had IKZELF gezien dat er een camera permanent wordt geplaatst op de oversteek.
      Zal ook wel niet gebeuren ..
      Kip zonder kop beleid in Groningen is mij wel bekend.
      Ik hoop dat alles goed gaat zonder ongelukken ..

  • Ja hoor, die klote fietsers hebben weer voorrang! Levensgevaarlijke situatie aldaar. Hoe kan iemand dit bedenken en doorvoeren als politie, brandweer en ambulance negatief advies daarover uitbrengt. Weer zo'n bureau slaaf van de gemeente die niks anders te doen heeft. Misschien fietst diegene daar ook telkens en is te beroerd om af te stappen. Dit is nou pure geld over de balk gooien. Besteed het geld maar aan een busvrije binnenstad... Oelewappers!!!

    • Ik denk bloedlink en grote kans dat het autoverkeer (en dus ook openbaar vervoer ed) vaak vast komt te staan. Een paar zware ongelukken en dan maar een tunnel ?

      Groetjes van de persoon die hier al jaren met 'Erik' reageert, maar een beetje verwarring is niet erg hoor ;)

  • “Mocht het echt onveilig zijn dan schroeven we de situatie terug.” dat zal een spectaculair moment zijn, het draaien van de haaientanden en het verwijderen van een hele hoop borden. deze gemeente gaat diep, heel diep. alles voor de fietser.

  • Alleen een gemeentewoordvoerder en twee bejaarden geïnterviewd maar geen enkele automobilist of fietser. Brandweer/ambulance en Politie hebben voorrang als ze het nodig hebben. Daar is zwaailicht en sirene voor bedacht. :p

  • Misschien eens nadenken hoe we nog meer mensen aan het fietsen kunnen krijgen? Het is fijn dat deze oversteek er nu is.

  • Blijkt ook hier maar weer, wanneer je maar lang genoeg de voorrangsregels aan je laars lapt, krijg je vanzelf legitiem voorrang. Op het moment dat daar de nu aanwezige verkeersregelaars niet langer meer op wacht staan en de 1e fietser zich Jezus 2.0 waant als er een auto aan komt rijden zal blijken of het wel zo`n verstandige wijziging is geweest. Spijtig genoeg zal daar dan de automobilist als schuldige worden aangewezen.
    Het eerste wat je tijdens je rijopleiding wordt aangeleerd is om nooit geen voorrang te nemen, denk niet dat dit bij de gemiddelde hedendaagse fietser bekend is, die heeft sowieso schijt aan verkeersregels.

  • welke SJOMP heeft dat bedacht??? als er doden gaan komen is het zijn haar schuld! dus lekker wachten op de eerste ongeluk en dan een schade claim in dienen bij de gemeente Groningen!~

    • Ik denk dat het dan de schuld is van de gene die geen voorrang verleende :p Als er continu files ontstaan is het wel de schuld van de planner :p

  • Hopelijk blijft de situatie zo als die nu is.
    Pak de fiets, dan vervuil je niets! :-)
    (ik rij ook auto trouwens)

Recente berichten

Toentje zoekt steun om vers en gezond eten naar Voedselbanken te krijgen

Er ligt steeds minder verse groente in de schappen van de Voedselbank. Een slechte zaak,…

2 uur geleden

Joost uit Haren kan niet meer douchen en koken in zijn eigen huis door alle origami: ‘Het gaat nooit vervelen’

Joost Langeveld uit Haren is al twintig jaar bezig met origami. Door deze 'uit de…

3 uur geleden

Koning Snacks neemt afscheid van kraam in Ulgersmaborg en neemt intrek in voormalig pand Cafetaria Doornbos aan Paterswoldseweg

Snackkraam Koning Snacks sluit zijn deuren op maandag 13 mei aan de Akeleiweg in Ulgersmaborg.…

3 uur geleden

Mishandeling en steekpartij bij Hoofdstation, minderjarige raakt gewond

Op het Hoofdstation in Groningen is donderdagavond, kort voor middernacht, een minderjarige jongen uit Roden…

4 uur geleden

GSb doet na een tien jaar weer mee aan universiteitsverkiezingen: ‘Het moet gewoon democratischer’

De Groninger Studentenbond (GSb) doet komende maandag, voor het eerst in tien jaar, weer mee…

5 uur geleden

McDonald’s Herestraat tijdelijk ontruimd na gebruik pepperspray

De McDonald's aan de Herestraat was donderdagavond korte tijd ontruimd omdat er met pepperspray was…

15 uur geleden