Categorieën: Nieuws

Sloop laatste stadsboerderij Nieuwe Kijk In ‘T Jatstraat begonnen

In de Nieuwe Kijk In ‘T Jatstraat is donderdagochtend begonnen met de sloop van de laatste stadsboerderij die nog in Groningen te vinden is. De verwachting is dat de sloop vijf dagen gaat duren.

Het boerderijtje werd gebouwd in 1797 en heeft tot 1964 in dienst gestaan van de veeteelt. De laatste bewoners, Freerk Mulder en Elsje Mensinga verhuisden samen met hun koeien in 1964 naar Adorp. De afgelopen decennia was het gebouw in gebruik als studentenhuis.

Een Zwolse ondernemer heeft het gebouw gekocht en wil er een appartementencomplex neer zetten. Om dit te realiseren moet het huidige boerderijtje gesloopt worden. Op het pand zit geen monumentenstatus waardoor de gemeente in het voorjaar toestemming verleende om de sloophamer in het gebouw te zetten.

Slopers zijn woensdag begonnen met het verwijderen van ramen en dakpannen. Donderdag rond het middaguur waren twee kranen bezig om de voorgevel van het pand naar beneden te halen. Stadshistoricus Beno Hofman reageert op Facebook geëmotioneerd op het nieuws. Een voorvader van Hofman heeft indertijd het boerderijtje aan de Nieuwe Kijk In ‘T Jatstraat gebouwd.

Later meer.

Hofman besteedde in de allerlaatste ‘Beno’s Stad’ die hij presenteerde aandacht aan het boerderijtje:

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Laten we de Oosterpoort ook slopen met al zijn schippershuisjes. Een schipperswoning met veelal 1 bewoner of een flat van Wim bulten op dezelfde plek waar minstens 10 studenten gehuisvest kunnen worden, maakt natuurlijk een wereld van verschil.

    Hé! Verdomme! Cultuurbarbaren! Boos!! Kwaad! Woedend!

  • Projectontwikkelaars? Gore hufters.

    Maar ze kunnen dankzij hun voornamelijk (niet-Groningse) vriendjes in de lokale politieke bijna ongestoord hun gang gaan.

  • Ruim tweehonderd jaar oude panden worden hier zelfs niet beschermd door een monumentenstatus.

    Deze situatie is mogelijk door beleid van gore cultuurmarxisten (GroenLinks en PvdA) die vinden dat mooie oude bebouwing, en de trots van de burgers daarop, moeten gesloopt worden om een werkelijk existerende heilstaat mogelijk te maken. Zie hierover onder ander de niet zelfbedachte teksten van de middelmatige figuur die Ypke de Waanzinnige was.
    En door de weerzinwekkende corrupte leeghoofden bij VVD, en de leeghoofdige moordlustige slagers van de D66. De partijen die in dit land voor liberaal doorgaan.
    Het lokale politieke hoertje CDA, vind het allemaal wel best, als ze maar deel uit mogen maken van het college.

    Laten wij allen hopen dat Pieter Omzigt en zijn geweten volgt, en zich bij het FvD aansluit, en de FvD bij de volgende tweedekamerverkiezingen een zetel of 35 haalt.

    • Even wakker worden VSH,politici en geweten bestaat niet en geen onzin verkopen,want als meer maar 1 partij is dat graag van al die monumenten statussen af wilt dan praten we over de VVD (wat vol zit met makelaars en ander gespuis).En ik maak uit je reactie en eerdere reacties op dat jij ook zo'n meeloper bent van het ultra rechtse en deftige (proest)FVD ,wat dacht je na LPF,Verdonk en Wilders loop ik nu maar mee met de proleten van de FVD mee?.

      • Doe.

        Beter lezen.

        Dat Groningen door geestelijk zeer armoedig tuig als Wim Bulten gesloopt wordt, verwijt ik zeker ook de VVD.

        Er zijn zeer veel goede redenen om voor het FvD te zijn. Behoud van onze Europese cultuurhistorie in de vorm van monumentale bebouwing bijvoorbeeld. Belangrijkste is voor mij dat we ophouden als zwakzinnige vazallen achter de fascistische geopolitiek van de Amerikanen aanlopen.

        Die op vrijwel niets gebaseerde Rusland-hysterie, moet ophouden. Killary Clinton, Barack Dronebama en dat soort marionnetten van de Global Corporate Mafia (The Swamp), streven echt naar wereldwijde hegemonie (full spectrum dominance). Met American Exceptionalisme als "moreel" schaamblad .

        James Baker beloofde Gorbatsjov in 1989/1990 meerdere malen de NAVO niet naar het Oosten op te schuiven. Het herenigde Duitsland zou een deel van de oostelijke grens van de NAVO zijn.

        Een kleine dertig jaar later, wordt er na een door voornamelijk Neo Nazi's (Rechtse Sector onder andere) uitgevochten coup (tegen extreem terughoudende veiligheidstroepen die pas zelf gingen schieten, toen er geheel volgens CIA recept vanuit demonstranten werd geschoten) 1500 kiolometer oosterlijker een kleine burgeroorlog uitgevochten in Oost Oekraïne.
        Omdat het belachelijke verdrag met Oekraïne, waarin Oekraïne gedwongen wordt af te zien van het afsluiten van een verdrag met buurland Rusland (!!!), en om aan de grens met Moeder Rusland NAVO bases te bouwen.
        En ook wel vanwege wat directe economische belangen uiteraard. Een neefje van Joe Biden (net zo'n nietsontziende gewetenloze figuur als Obama) wil graag in Oost-Oekraïne wracken. George Soros heeft er een projectje. Monsanta of hoe dat nu heet, wil er genetisch gemanipuleerde rotzooi verbouwen. En Maidan-hitser Guy Verhofstadt is commissaris van een (onder andere) bedrijf dat belangen heeft in Oekraïne.

        Ben eenvoudig gezegd geen voorstander van WOIII. Mutural Assured Destruction. En zeker niet als dat een gevolg is van een Amerikaans perverse verlangen naar werelddominantie.

        Tijd voor Europese patriotten die zich niet door Amerika laten opzetten tegen Rusland. Leden van partijkartel zijn horigen van Washington. Sad!

        Trump is ook voor detente (verzoening) met Rusland. Maar hij kan dit niet bewerkstelligen vanwege de ongekend smerige en brede leugencampagne van The Swamp (Global Corporate Mafia, deepstate, Hollywood/entertainent, en vrijwel complete MSM).
        De leugencampagne mbt banden tussen Trump en Rusland. Op vrijwel niets gebaseerd. Wikileaks heeft de "Vault7"-methode van Amerikaanse veiligheidsdiensten (zelf opzoeken) al onthuld, en het is vele malen aannemelijker dat bijvoorbeeld Seth Rich wat gore troep van de DNC naar buiten heeft gebracht.
        Niet voor niets loofde Assange vorige zomer al 25.000 dollar (of pond) uit voor een tip die naar toedracht van moord op Rich zou leiden. Was in een interview (of wat daar op het brainwash-station NPO voor doorgaat) van Nieuwsuur.
        Seth Rich is waarschijnlijk onderdeel van een dead-trail van de Clintons, die een eventuele dead-trail van Poetin (Navalny was een politieke gangster) ver overtreft. Het gemoord van de Clintons begon al in Little Rock/Arkansas.

        Deze geopolitieke overwegingen (laten we ophouden met die malle hysterische Russofobie, vrienden met de Russen worden, en zo een wereldwijd palet aan kilometers hoge paddestoelen van vuur voorkomen) is voor mij dus de belangrijkste reden om de FvD te steunen.

        Als Pieter Omtzigt breekt met het CDA, en voor zichzelf begint, wordt dat mijn partij.

      • VSH stelt niet teleur en schudt achteloos weer de fraaiste complottheorien uit zijn mouw. En dat dat naar aanleiding van de sloop van een vrij lelijk en onopvallend pandje.

    • Daar is genoeg tegen geageerd, dat zal om de de z.g. witte boerderij in Paddepoel zijn geweest, welke nu nog in gebruik is als decor voor de sprookjes van Allah en welke boerderij binnen afzienbare tijd zal worden voor vervangen door een nieuw te bouwen sprookjespaleis.

  • En allemaal mooie verhalen enkele maanden geleden dat ze historische panden gingen beschermen. Allemaal een wassen neus. Men is weer in de maling genomen.

  • Alleen de Stadspartij zette zich altijd in voor zaken als dit.
    maar ja, die partij zal in de geschiedenis boekjes verdwijnen.
    of wacht er een wederopstanding? Nog zat te doen.

Recente berichten

Willeke Alberti keert terug op het podium tijdens Roze Zaterdag in Stad

'Homomoeder' Willeke Alberti keert bij uitzondering terug op het podium. Op zaterdag 22 juni staat…

18 minuten geleden

De Onlanden wordt toneel voor grote internationale kunsttentoonstelling

In 2026 komt de grote internationale buitententoonstelling van Into Nature naar De Onlanden met uitgebreid…

52 minuten geleden

Bejaarde Stadjer (82) die psychiater op het hoofd sloeg met vleeshamer blijft achter de tralies

Een 82-jarige man uit Groningen, die verdacht wordt van poging tot moord, mag zijn proces…

1 uur geleden

Olivier de Bruijne stopt na bijna zes jaar als directeur bij het IMG

Algemeen directeur Olivier de Bruijne zwaait, per 1 oktober, na bijna zes jaar af bij…

2 uur geleden

Ook in Groningen delen niet alle agenten bekeuringen uit voor lichte overtredingen

Zwartrijders, fietsers zonder licht en wildplassers in Groningen zouden er vanaf dinsdag wel eens zonder…

2 uur geleden

Ingrijpende verbouwing studentenflat Van Heemskerckstraat begonnen

De studentenflat aan de Van Heemskerckstraat wordt flink verbouwd. Verhuurder Lefier gaat de kamers in…

2 uur geleden