Categorieën: Nieuws

“Er stonden opeens twaalf belastingmannen om ons heen”

Dieke Koster haalt al jaren groente en fruit op van de markt. Deze producten kunnen niet meer worden verkocht maar zijn nog prima te gebruiken. Maar nu is Dieke tijdens een controle op de vingers getikt door mensen van de Belastingdienst. Het verzamelen en wegbrengen van overtollige groente en fruit zou loon in natura zijn.

Een vriend van Dieke, Conny Eldering, plaatste eind maart een bericht op Facebook over de in zijn ogen belachelijke actie van de controleurs. “Iemand die participeert wordt het op deze manier onmogelijk gemaakt. Ik vind dat er duidelijkheid moet komen ten aanzien van Dieke dus wat hij hier mag doen zonder gedonder”, zegt Eldering.

Maar Dieke laat zich niet uit het veld slaan: “Ik ga gewoon door. Ik moet the Free Café en Edanz bevoorraden want zonder mij hebben ze daar niets te eten”.

Erick Bakker

Bekijk reacties

  • wat een waanzinnige reactie! bureaucratie ten top! deze man verricht zoveel mooi werk; als kok voor het Free Cafe, kan ik niet genoeg benadrukken hoe belangrijk iedereen in die keten is. Het zou getuigen van groot respect als politiek en betrokken instanties ruimte zouden creëren en mee zouden kunnen bewegen met dit prachtige initiatief om weggooien van goed voedsel te voorkomen.!

  • Ik zou zeggen, als de belastingdienst dit loon in de vorm van natura vindt. Dan mag de afdracht ook prima in de vorm van een appeltje, extra gezond voor de hersentjes daar.

  • Samen met de vakbonden bij de gemeente voor mensen als Dieke en anderen die gratis voor de gemeente werken, een loon gaan eissen!

  • we moeten toch eens met z'n allen met elkaar om tafel. als we nou het doel van de regels volgen en niet de regels zijn we het vast over veel dingen eens. Zo als het nu gehanteerd wordt worden alle initiatieven om zich aan het keurslijf van armoede, en zinloosheid te ontworstelen afgestraft.. dat kan echt niet langer!

  • Erg ongeloofwaardig verhaal.
    Goede journalistiek houdt in dat ook de belastingdienst om een reactie wordt gevraagd voordat zo'n verhaaltje wordt gepubliceerd.

    • Precies. Dit artikel zegt helemaal niks. Lijkt op stemmingmakerij tegen de overheid, in dit geval de belastingdienst. Inderdaad, een beetje journalist doet zijn/haar uiterste best om te achterhalen hoe en waarom de belastingdienst in dit geval optreedt.

        • In ieder geval is het mogelijk het Ministerie van Financiën om een uitleg te vragen. In een vorig leven was ik belastingambtenaar. We hielden regelmatig van dit soort controleacties. We noemden ze WTP - Waarneming Ter Plekke - en waren voornamelijk gericht op het ontdekken van evt. zwart personeel. Kwam nog wel eens wat uit!

  • Er moet helemaal geen duidelijkheid komen. Er moet gewoon gedoogd worden. Duidelijkheid betekent dat het of niet maar mag of niet meer leuk is, omdat er aan rechten ook altijd plichten zitten, zeker waar het de belastingdienst betreft. Ga je duidelijkheid scheppen dan heb je dadelijk een bedrijf dat het van Dieke overneemt en dan is het maar afwachten wat er mee gebeurt. Het is juist mooi dat de overschotten van de samenleving worden herverdeeld onder zij die het nodig hebben.

  • Wat een sneue belastinginspecteurs. Volgens de Wet op de Loonbelasting is loon “al hetgeen uit dienstbetrekking wordt genoten”. Daaronder valt ook loon in natura. Maar er is hier helemaal geen sprake van een dienstbetrekking. Dieke is niet in dienst van al die marktkraam-uitbaters. Dus is er ook geen sprake van loon in natura.

    • Daarom zou er een reactie van de belastingdienst moeten komen waardoor het optreden wordt uitgelegd.

Recente berichten

Donar incasseert zware nederlaag tegen Filou Oostende

Donar heeft de laatste wedstrijd van de Elite Gold verloren. De Groningers kwamen er vrijdagavond…

24 minuten geleden

Ongekende thriller bij Telstar: Van Bergen houdt FC Groningen in dying seconds op promotiekoers

In de slotseconden van de wedstrijd ontpopte Thom van Bergen zich tot de held van…

30 minuten geleden

Wisselvallig bevrijdingsweekend in aantocht: wolkenvelden, buien en opklaringen

Het komende bevrijdingsweekend wordt er één waarin het weer wat heen en weer zwalkt na…

31 minuten geleden

Minder natuur- en bosgebied in Groningen, woningen nemen plaats in

Het aantal natuur- en bosgebieden in Groningen is in de periode 2013-2022 met negentien vierkante…

2 uur geleden

Afgelopen: Van Bergen is de held van Groningen in Velsen-zuid

FC Groningen neemt het vrijdagavond op tegen SC Telstar. FC Groningen moet minimaal gelijkspelen om…

3 uur geleden

NAM wil deel schadekosten Groningen niet betalen zonder ‘onderbouwing’

Als het aan de Nederlandse Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ligt, draagt het bedrijf vooralsnog niet…

4 uur geleden