Categorieën: Nieuws

NAM op zijspoor

De NAM trok zich om twaalf uur precies  terug uit de schadeafhandeling van de aardbevingsschade in Groningen. De Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, gaat de regie helemaal overnemen.

Bewoners en politici zeggen al langer dat de NAM zich niet meer moet bemoeien met de afhandeling van de schades. De NAM keurt zijn eigen vlees, is een veelgehoorde opvatting. De afhandeling van de aardbevingsschade is nu in handen van het Centrum Veilig Wonen, gelieerd aan de NAM. Alders gaat ook hier de regie over voeren. Het Groninger Gasberaad en de Vereniging Eigen Huis komen vrijdag met een voorstel voor een andere aanpak van de schadeafhandeling. Zij vinden dat alle bewoners die al schade hebben gecompenseerd moeten worden. Dan kan er nu een nulmeting worden uitgevoerd en voor nieuwe schadegevallen een andere aanpak worden bedacht.

Ook werd bekend dat 1600 onderzochte woningen in het buitengebied geen aardbevingsschade hebben. Dat gebied licht ten westen en zuiden van de stad via de lijn Zoutkamp Roden naar Hoogezand.Toch krijgen die mensen een tegemoetkoming  van 1500 euro.

Donderdag concludeerde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid dat het vertrouwen van de Groningers nog lang niet hersteld is en dat de aanpak van de problemen versnipperd is. Het advies van de raad is om één organisatie verantwoordelijk te maken en de verantwoordelijkheid voor de schade-afhandeling bij de NAM weg te halen.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Beroepsstroman Alders neemt het over, O wat zijn we heden blij hier in het Noorden. Waarom zou het vertrouwen in de politiek nou toch zo afnemen?

  • Vandaag hebben alle 1600 mensen aan de randen van het gasveld een automatische brief ontvangen dat alle verantwoordelijkheid voor schade is afgewimpeld.

    Wie pakt dit op ?????????????????????

  • NAM uit schadeafhandeling, nu ALDERS nog, met zijn praatjes. Net als KAMP, zeggen dat je de conclusies zult nakomen, maar niets doet. Alders gaat onafhankelijke commissie (weer één) samenstellen, dus conclusie is dat Arcadis(ook NAM) en Witteveen en Bos NIET onafhankelijk zijn. Beide instellingen zelfde conclusie, terwijl TU Delft het onderzoek wetenschappelijk onderuit heeft gehaald. Witteveen en Bos was ook het bureau , dat het onafhankelijke Expertise Vergnes uit Leek in een kwaad daglicht heeft gesteld op aandrang van de NAM. Immers wie betaalt bepaald.
    Het is ongehoord en onmenselijk om gedupeerden om te kopen en verder af te zien van hun recht te halen voor een bedragje van EUR 1.500,= als zoethoudertje.
    Hoeveel geld is er al niet verloren gegaan aan commissies, dialoogtafel met 2 voorzitters, diverse onderzoeken en onderzoeken of de onderzoeken wel juist zijn, medewerkers NCG in Den Haag en Groningen, het CVW (ook NAM), busje, arbiters (die overigens de meeste zaken alsnog de CVW/NAM in het ongelijk hebben gesteld) de vele contra-experts omdat de "deskundigen?"" van CVW gesjeesde, arrogante mislukkelingen w.o. uitgerangeerde medewerkers Arcadis niet capabel zijn etc. etc.

    Die miljoenen hadden beter besteed kunnen worden aan werken aan herstel van de schade. Wat Alders uitspookt is mij een raadsel. Kamp die belooft conclusies, na te komen , maar het niet doet en zgn bekommert is om de veiligheid, daarmee doelend om te voorkomen, dat de bodem van de schatkist in zicht komt. 1 miljard M3 voor een waakvlam, waanzin ten top.
    Ik hoop, dat alle 1600 gedupeerden en mogelijk toekomstige het recht gaan halen en alsnog een contra-expert inschakelen. Het heeft mij bijna 2 jaar gekost, maar de schaden zijn wel als A en B schade erkend. Het recht zal uiteindelijk zege vieren.

    Het CVW vergoedt voorzover ik weet n.a.v. rapport Witteveen de kosten van Vergnes niet meer, maar kan dit bureau zeker aanbevelen. Als lastig gezien door CVW, maar wel onafhankelijk. Hoe bepalend is het, dat je geen vrije recht hebt op eigen keuze.

    Ik wens de gedupeerden sterkte en veel succes.

Recente berichten

Nieuwe verbindingsweg tussen Brailleweg en Hereweg gaat ‘Máximaweg’ heten

De nieuwe verbindingsweg tussen de Brailleweg en de Hereweg gaat de ‘Máximaweg’ heten, genoemd naar…

40 minuten geleden

Gelijkspel hockeyvrouwen Groningen tegen Victoria

De hockeyvrouwen van Groningen hebben zondag in Haren met 2-2 gelijkgespeeld tegen Victoria uit Rotterdam.…

54 minuten geleden

Kosten Bevrijdingsfestival zijn te hoog, dus kun je een badeendje kopen voor een race in de Papiermolen

Aanstaande vrijdag organiseert de organisatie van het Bevrijdingsfestival in Groningen een Badeendenrace. De 'Badeendenrace voor…

2 uur geleden

Aangepaste dienstregeling en extra bussen op Bevrijdingsdag in Groningen

Het busvervoer van Qbuzz in Groningen is op Bevrijdingsdag aangepast. In Groningen rijden onder meer…

2 uur geleden

“Maandag opklaringen en stapelwolken, woensdag zomers warm met 25 graden”

De temperatuur zit de komende dagen in de lift. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

12 uur geleden

Veel animo voor Victory Museum: “Conflicten in de wereld laten zien hoe kwetsbaar we zijn”

Het komende weekend zijn we op 4 mei twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag.…

13 uur geleden