Categorieën: Wijken

“Diftar zorgt voor vieze, smerige wijken”

Het betalen per hoeveelheid afval, het zogeheten Diftar, gaat zorgen voor vieze, smerige wijken met nog meer zwerfafval. Dat zeggen wijkorganisaties uit de Schildersbuurt en Kostverloren.

De organisaties zeggen dat er al veel zwerfafval in de wijken ligt. Dat wordt nu nog opgeruimd door enkele bewoners en in de ondergrondse containers gestopt. Maar de bewoners stoppen daarmee als er betaald moet worden om de container te openen.

“Het College heeft een systeem bedacht vanaf de tekentafel, dat wellicht geschikt is voor plattelandsdorpen of wijken met huizen en (grote) tuinen. Dit diftar systeem is zeer ongeschikt voor met name oude relatief anonieme stadswijken, met veel bewoners en lage inkomens. Ook zullen openbare prullenbakken worden gebruikt als vuilstortplek”, aldus de bewoners.

Zij stellen eerst een proef voor in de buitenwijken, voordat diftar elders ingevoerd wordt. Voor de oude stadswijken zouden milieustraten moeten komen waar het afval gescheiden kan worden. Diftar moet namelijk het scheiden van afval bevorderen.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • D66 heeft het over 'Regie in eigen wijk' Maar die raken we zo alleen maar meer kwijt. Ook vind dit nou juist van de partij die het altijd over 'afstand tot de burger' heeft een ontzettend zwak systeem om voorstander van te zijn. Blijkbaar bedoelt me dan vooral de wat beter opgeleide burger met een koopwoning in de buitenwijken.
    De gemeente wil voor de handhaving extra controleurs en zware boetes in voeren. Dit zou miraculeus de troep moeten voorkomen. Als deze stasi net als de parkeer en honduitlaat wachten vrijwel alleen overdag werkt heeft dat natuurlijk geen enkel zin. Kijk savonds laat maar eens in de straat hoeveel mensen zich al niet meer aan de aanlijn plicht houden.
    Ook zouden bv de vuilnisbakken in de binnenstad natuurlijk met Diftar nog verder ingeperkt moeten worden om daar vuilnisdump te voorkomen. Voor een stad met zoveel toeristen en dagjesmensen compleet onverantwoord!

  • Naam- en adreswikkels in de ene zak voor in de container, de rest in de andere en die hóp, naast de container. Diftar bevordert inderdaad afvalscheiding.

  • Prima plan en uitstekend idee !
    Controle kan worden uitgeoefend in het kader van de participatiewet : mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt een gemeentecontroleurspakje met groene biezen (zodat je kunt zien dat ze van afdeling milieu en vervuiling zijn) laten patrouilleren in de wijken om zondaars op te sporen en te bekeuren . Heb je onbetaalde "ambtenaren" die ook nog iets doen om hun uitkering van SoZaWe te verdienen . En wat te denken van de controleurs die de controleurs gaan controleren ? Want het is natuurlijk wel de vraag of al bijstandtrekkende werkelozen die verantwoording allemaal wel goed aankunnen !!!

    • Vooral veel onzinwerk creëren, omdat je vind dat mensen iets moeten doen. Misschien zandkorrels tellen op het strand. ook erg nuttig. Maar dan niet klagen als ze je kuil in komen om te korrels te tellen.

    • NEE. Als iemand goed genoeg is om vanuit/voor de bijstand te werken dan kan die persoon ook gewoon op een loonlijst gezet worden en minimaal het minimale loon ontvangen. Mensen ge/misbruiken vanuit de bijstand is concurrentievervalsing.

      • nauw wat laat je betaal dan lekker zelf meneer als je zo er over denk genoeg geld zo te horen ik hoop dat je erop terug komt als je zelf niet veel geld hebt maargoed er zijn genoeg van deze mensen altijd de voorste in later was het tocht geen goed idee maarja zo is nederland geworden dank zijn deze mensen die het beter weten

      • Op een paar Euro na, ontvangen mensen in de bijstand ook een minimumloon. Maar je zou er inderdaad arbeidservaring mee op kunnen doen. In loondienst nemen gaat eenvoudig niet meer, daar er nu steeds meer en meer mensen dit land bijkomen welke geen bijdrage leveren aan de belastingen, maar deze wel opsouperen

      • Dat scheelt netto per uur!!! een paar euro ja. Omgerekend naar 40 urige werkweek hou je bij bijstand tussen de 5 a 6 euro over. Met minimumloon 7 a 8 euro netto. Met dat je bij minimumloon recht hebt op vakantiegeld EN vakantiedagen EN geen gezeur van de gemeente hoe jij moet leven.

        Bovendien worden de bijstand mensen scheef aangekeken door de werkende mensen terwijl ze dan wel werk doen waar normaal loon voor betaald moet worden. Moderne slavernij. Want de gemeente en bedrijfjes die hier aan mee doen verdienen er flink aan. Over ons belastinggeld ook nog eens een keer!

        Bijstand is allang niet meer zoals "vroeger" dat je lui op je reet kon teren.

  • gewoon doorgaan willen ze tocht nog meer rotzooi op straat kijk maar eerst bij de bedrijfenterrein de hoogte bij de tunnel oosterhamriklaan waar de werknemers van de gemeente een rommel van een bezoek bij de supermarkt achter laten vroeger had je last van de scholen in nu is het een grote rommel op straat in de tunnel dus gemeente eerst bij je zelf de regels naar leven in dan ander plannen met afval in de meneer in het mee begon gaan tocht naar den haag dus gemeente denk goed daar voor je er mee begin kijk maar naar de grofvuil oook zo actie kijk maar ider maandag bij de ondergronds hoeveel er gestort in maar zeggen valt mee echt nee in erbij de medewerker kijken eerst wat er ligt in dan duurt nog een week of langer voor het weg is gehaald ra tocht om te zeggen valt mee

  • Wat gebeurd er dan eigenlijk met de 'Nederland schoon!' bakken? Dat lijkt me dat dan ook niet meer kan vanwege mensen die daar dan hun huisvuil in gaan dumpen? Zo zie je dat voor steden zoiets stompzinnig als Diftar ook nog niet eens zo groen is als men blijkbaar wel denkt.

  • Als DifTar daadwerkelijk zou worden ingevoerd, staat Groningen straks landelijk bekend als meest smerigste stad van Nederland. Nu is Groningen al de armste stad van Nederland, dus als men straks extra moet betalen per kilo, worden vuilniszakken zonder pardon in o.a. parken gedumpt. Het betalen voor grofvuil was ook al geen briljant idee. Koelkasten en tafels kom je steeds vaker in het groen tegen. DifTar, absoluut geen goed idee!!!!

  • Groningen zakt weg in een aardgasgat, maar u moet wel als brave burger papiertjes en flesjes van elkaar scheiden, wat overigens al jaren gebeurt.

    Alleen, nu komt gemeente Haren bij Groningen en in Haren wordt braaf burgelijk afval gescheiden en geroofd per kilo en dat roven willen ze ook hier, ondanks het feit dat afval al netjes wordt gescheiden.

    Alternatief voor wie goedkoop van zijn afval af wil is er altijd nog de openbare straat of zijn er bosjes. En op iedere hoek van de straat een camera of met onbezoldigde streepjesjager de omgeving controleren is te lachwekkend voor woorden.

  • wie volgens het databestand (te) weinig afrekent gezien zijn gezinssamenstelling en woont bij een plek met veel zwerfvuil kan een bezoekje van de gemeente verwachten.

  • Diftar is een waanzinnig idee voor oude wijken, om weer zoveel mogelijk geld uit onze zakken te kloppen.

Recente berichten

Groningen biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) heeft donderdagavond excuses gemaakt voor de rol die het toenmalige gemeentebestuur…

9 uur geleden

Aanhoudend zonnig en temperaturen blijven boven de 20 graden

Vrijdag is er af en toe zon en kans op een enkele bui. Het wordt…

10 uur geleden

Pinstoring treft ook Groninger winkels

Ook bij Groninger winkels kon en kan donderdagavond niet altijd gepind worden. (meer…)

11 uur geleden

Traktaties voor mensen die op de fiets naar het werk gaan

Fietsers konden donderdag op een traktatie rekenen als zij op hun tweewieler naar het werk…

11 uur geleden

Groninger moet 34 maanden de cel in voor helpdeskfraude

Een 22-jarige man uit Groningen is vrijdag veroordeeld tot 34 maanden celstraf wegens helpdeskfraude. (meer…)

11 uur geleden

Walter Flapper zakelijk leider Stichting Jonge Harten

Walter Flapper is sinds deze maand de nieuwe zakelijk leider van Stichting Jonge Harten, de…

12 uur geleden