Categorieën: Nieuws

100% Groningen peilt Stadjers over Diftar

Hoe gaan we in de toekomst betalen voor ons afval? In het Trefpunt in Beijum gaat 100% Groningen vanavond met bewoners in gesprek over de invoering van Diftar.
Diftar is het per kilo of per zak betalen voor afval. De gemeenteraad besluit eind deze maand over de mogelijke invoering van Diftar.
De stem van raadslid Marjet Woldhuis van 100% Groningen, kan bij de besluitvorming over dit onderwerp de doorslag geven. Woldhuis wil een zorgvuldig besluit nemen en vind het daarom belangrijk om met de bewoners in gesprek te gaan over de voor- en nadelen van Diftar.

Marjet Woldhuis: ”Op papier klinkt het best fraai; door afval beter te scheiden wordt hergebruik makkelijker en kan er zelfs sprake zijn van minder kosten. Door per zak of per kilo af te rekenen is er een financiële prikkel om te scheiden. Maar kan iedereen wel scheiden? Hoe zit het met studenten, ouderen, gehandicapten en gezinnen met kinderen? Gaan die niet een hoge rekening betalen? En lopen we niet ook het risico dat mensen afval gaan dumpen in plaats van er voor te gaan betalen? Wij zijn er in elk geval nog niet uit’

Het gesprek over Diftar wordt vanavond om half acht gehouden in het Trefpunt in Beijum,
Iedereen is welkom.

Gert den Toom

Bekijk reacties

  • Het invoeren van het zogenaamde Diftar systeem is zéér slecht. Ik woon al jaren in Beyum vlak bij een container en gooi mijn afvalzak 2 à 3 x per week in deze container. En passant ruim ik op het plein de rotzooi van achteloos weggeflikkerde plastic flesjes, blikjes, etc.even op, een kleine moeite. Gemiddeld een extra afvalzak per keer..
    Mocht ik echter moeten betalen voor elke afvalzak, is het gedaan met mijn opruimgedrag en laat ik de rotzooi naar liggen. De gemeente zal dan weer extra schoonmakers in dienst moeten nemen. Goed voor de werkgelegenheid, maar het kostenplaatje zal niet mals zijn! Bezint eer ge begint!
    Vriendelijke groet
    Otto Teppema

  • Diftar: prima zaak, in meerdere opzichten.
    Had al véél eerder gekund (en gemoeten eigenlijk) maar beter laat dan nooit.

      • Niks dwang, wie wil kan "gewoon" alle afval ongescheiden in een zak (blijven) proppen.
        Maar betaalt daar voor... terecht, en wel zo eerlijk.

  • Het systeem faalt nog steeds Marjet. De afvalcontainer in mijn straat is met regelmaat vol. Terwijl, nadat ik mijn pasje erop heb gelegd bij een volle container in dat geval nooit op groen mag springen. Ten teken dat ik mijn afval kan dumpen. Dat kan dus niet, maar met onverrichte zaken wel een tik te pakken, waarvoor je moet betalen.

  • Heel,goed dat mevr. Woldhuis op deze wijze zo goed mogelijk haar lidmaatschap van de raad probeert in te vullen. Ze toont heel wat meer verantwoordelijkheidsbesef dan de stadspartij. Die zijn helemaal onzichtbaar geworden.

  • Hoe nog verder scheiden dan nu al gebeurt? Welke problemen en ook oplossingen komen er kijken bij verdere scheiding van afval en welke verdere praktische mogelijkheden kan of wil de stad verder aanbieden voor afvalscheiding? Straks betaalt men meer voor goed gedrag en wordt gestraft als er niet verder gescheiden kan worden dan men nu al doet? Verder heeft het invoeren van dit systeem te maken met de aansluiting van Haren bij Groningen, daar wordt namelijk afgerekend per kilo plus een vaste heffing. De vraag is dan of Groningen dit systeem werkelijk wil invoeren om afvalscheiding te stimuleren, Groningers meer wil laten betalen of omdat Haren bij Groningen komt, want is dat al niet een beklonken zaak?

  • Overigens, het systeem van scheiden loopt ergens mank bij ondergrondse containers, want daar wordt niet per kilo, maar per afvalzak afgerekend en is er dus geen echte noodzak om afval te scheiden. Zeg maar in dit geval: "een onzin verhaal". En worden burgers zo met grijze containers ergens gediscrimineerd ten opzichte van ondergrondse containers.

  • Dit lijkt mij wel een maatregel waar de burgers van Groningen meer betrokken bij zouden moeten worden door de gemeente Groningen. Meer informatie over hoe je beter afval kunt scheiden, zoals waar zijn de inleverpunten? Komen er extra mogelijkheden om afval te scheiden bij de containers zelf? Hoe kom je mensen tegemoet die geen tuin of groot huis of met oprit of een auto (om afval naar vuilstort te brengen bijvoorbeeld of inleverpunt) hebben? Wat gaat het kosten (en dan bedoel ik posten individueel voor de burger maar ook een uitwerking wat de gemeente verwacht dat het gaat besparen voor zichzelf t.o.v. de situatie nu)? Hoe wordt de privacy gewaarborgd of veranderd (want de privacy wordt dan nog minder dan het al is)?

    Alles lijkt er nu op dat het puur een maatregel gaat zijn om meer geld binnen te harken. Als de media er geen aandacht aan gegeven zou hebben hadden we het pas geweten op het moment dat de eerste rekening op de mat viel. En dat zijn dan gekozen volksvertegenwoordigers waar je verwacht dat ze het beste met je voor hebben.

  • Sodemieter op met je Diftar!
    -Big data
    -zwerfafval
    -druppel op gloeiende plaat
    -iets simpel (afval weggooien) onnodig gecompliceerd maken
    -verdienmodel voor bedrijven, meer niet
    Niet doen!!

  • Ik heb al vaker laten merken niks te zien in de manier zoals onze gemeente Diftar wil gaan uitvoeren, scheiden van afval ben ik voor maar niet de bekostiging. Ik gooi nu vaak met mijn pasje geplaatste vuilniszakken, door mijn buitenlandse studenten buren, in de container en raap zwerfvuil op. Dat is wel afgelopen als dit plan doorgezet wordt.

    In buitenwijken met klikos wordt het helemaal slecht. Nu kun je nog zonder moeite zwerfafval in een kliko gooien die aan de weg staat en als je kliko te vol zit doe je 1 van je zakken in die van de buren. Dat is met deze plannen wel weg en begrijpelijk.

Recente berichten

“Maandag opklaringen en stapelwolken, woensdag zomers warm met 25 graden”

De temperatuur zit de komende dagen in de lift. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

8 uur geleden

Veel animo voor Victory Museum: “Conflicten in de wereld laten zien hoe kwetsbaar we zijn”

Het komende weekend zijn we op 4 mei twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag.…

9 uur geleden

Komende dagen geen treinverkeer mogelijk naar Zwolle vanwege werkzaamheden aan bruggen

Treinreizigers richting Zwolle en verder moeten de komende dagen rekening houden met extra reistijd. Door…

11 uur geleden

Container tegen gevel gebouw in lichterlaaie, forse rookontwikkeling

Aan de Donderslaan heeft zondagavond brand gewoed in een container met bouwafval. De brand ging…

12 uur geleden

Jonathan van Dorssen flink op schot: GVAV geeft GRC Groningen pak slaag

“Het was een heerlijke middag, maar ik kreeg wel heel veel vrijheid”, aldus GVAV aanvaller…

14 uur geleden

SC Stadspark dieper in de zorgen, Groninger Boys klopt kampioen Peize

SC Stadspark verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal en raakte dieper in…

14 uur geleden