Categorieën: Nieuws

Sloop Pino begonnen

Aan de Verlengde Hereweg is een sloopbedrijf deze week begonnen met het ontmantelen van het voormalige kraakpand Pino. Het bedrijf verwacht twee weken nodig te hebben om het gebouw af te breken.

De voormalige pizzeria werd in 2013 gekraakt. De afgelopen jaren organiseerden de bewoners er diverse activiteiten zoals concerten en politieke avonden. Ook kon er gegeten worden. Bouwbedrijf Geveke wilde echter de krakers uit het gebouw hebben omdat het bedrijf op de plaats van Pino een appartementencomplex wil laten verrijzen.

In de politiek was er echter weerstand om het gebouw te slopen. De Partij voor de Dieren pleitte vorig jaar januari nog om de sloop af te blazen, omdat het volgens de partij zou gaan om een historisch waardevol gebouw, dat in de jaren dat het gekraakt was uitgroeide tot een succesvol sociaal centrum. Ook werd er een petitie opgestart voor het behoud van het gebouw. Het stadsbestuur ging daar niet in mee. Uiteindelijk kwam het tot een kort geding aangespannen door Geveke, waarbij de rechter bepaalde dat de krakers op 1 november het pand zouden moeten verlaten. Vertrekken deden de krakers ook, maar niet na op 29 oktober een groot feest georganiseerd te hebben.

Het sloopbedrijf is dinsdag begonnen met de eerste sloopwerkzaamheden. Als eerste werd de aanbouw met de grond gelijk gemaakt, en woensdag was het de beurt aan de bovenste verdieping. Het autoverkeer ondervind geen hinder van de werkzaamheden.

Foto: Sebastiaan Scheffer
Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

      • Vroeger was het mooi, nu is het een anachronistisch rommeltje. Prima dat dat stukje historie uit zijn lijden verlost is en ruimte biedt aan aan ranke betonnen kolos.

      • Zo doet men (lees de import) dat ook met onze zgn glaudépanden. 'Vroeger was het mooi en hebben dit jaren met opzet laten verpauperen, zodat we dit nu kunnen slopen'.

      • Aha, ze hebben het laten verpauperen om het te kunnen slopen. Ze worden niet gesloopt omdat ze verpauperd zijn...

        Oorzaak en gevolg omkeren heet dat, Sjoerd...

      • Weet je rechtse Kaaars .. Er worden zelfs middelvingers opgestoken naar de Stadjers (in de juiste betekenis van het woord) op ons stadhuis door dat import. Alsook bij de start met het bouwen van het forum. Het ontbijtje in de ochtend aan een grote tafel als startsein met de middelvingers naar de stadjers onder de tafel. En dat 'betonnen doos met gaten, wat er inmiddels naast staat, is bewust zo gekozen. Om het toenmalige Boschhuis in dat opzicht teniet te doen.

      • O. Kars.

        Kan me ook niet aan de indruk ontrekken dat waar de criminele bouwvrienden van de lokale PvdA, graag tot spannende stadsontwikkeling over willen gaan, je snel verpaupering door onder andere een invasie van junks en dealertjes ziet. Laatste keer dat ik hier van getuige mocht zijn was in de Noordelijke Grunobuurt (Westinghousestraat).

        Wellicht heb ik vroeger teveel Secret Valley gekeken (Australische jeugdserie met gemene projectontwikkelaar als schurk) en ben ik teveel van de complottheorieën waardoor ik een patroon mbt doelbewuste verpaupering meen te herkennen.

  • Het is bijna maart 2018. Zodat we de stad terugveroveren op dat import. Het speelkwartier is voorbij.

    • Er zijn geen issue's waar lokale partijen zich op kunnen onderscheiden. Dat wordt dus niks. Bovendien gaan ze last hebben van de PVV.

      • De onderscheidt waarin voor en door Grunnegers als toverwoord. Alsook Groningen als autonome staat. We zijn ooit bij het koninkrijk der Nederlanden gekomen om er beter van te worden. Niet om financieel leeggezogen te worden. En dat Oog zich straks weer onafhankelijk mag bedruipen, als een onafhankelijke zender.

      • Lokale partijen hebben zich wel onderscheiden, maar helaas uitsluitend in negatieve zin. Liever niet, dus. Liever serieuze politici. Wel ben ik van mening dat landelijke politieke partijen niet mee zouden mogen doen aan gemeenteraads- en provinciale verkiezingen om belangenverstrengeling te voorkomen.

      • Eindelijk een goed punt van jouw rechtse Kaaars in de laatste alinea. Mijn complimenten. Wat betreft de eerste alinea ben ik het ook volkomen met je eens. Dat moet je niet willen.

  • Ben ook benieuwd wat er gaat komen. Waarschijnlijk moeten we vrezen voor een (te) hoge rechthoekige kolom met daarin de welbekende op regelmatige afstand van elkaar staande ramen. Zou er bijna een kratje bier om verwedden.

  • Ik erger me altijd dood als er historische panden gesloopt worden. Vroeger stond er op de plaats van de UB een kathedraal en zie wat er voor terug is gekomen. Het gaat maar door...

Recente berichten

“Maandag opklaringen en stapelwolken, woensdag zomers warm met 25 graden”

De temperatuur zit de komende dagen in de lift. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

7 uur geleden

Veel animo voor Victory Museum: “Conflicten in de wereld laten zien hoe kwetsbaar we zijn”

Het komende weekend zijn we op 4 mei twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag.…

8 uur geleden

Komende dagen geen treinverkeer mogelijk naar Zwolle vanwege werkzaamheden aan bruggen

Treinreizigers richting Zwolle en verder moeten de komende dagen rekening houden met extra reistijd. Door…

10 uur geleden

Container tegen gevel gebouw in lichterlaaie, forse rookontwikkeling

Aan de Donderslaan heeft zondagavond brand gewoed in een container met bouwafval. De brand ging…

11 uur geleden

Jonathan van Dorssen flink op schot: GVAV geeft GRC Groningen pak slaag

“Het was een heerlijke middag, maar ik kreeg wel heel veel vrijheid”, aldus GVAV aanvaller…

13 uur geleden

SC Stadspark dieper in de zorgen, Groninger Boys klopt kampioen Peize

SC Stadspark verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal en raakte dieper in…

13 uur geleden