Categorieën: Nieuws

Gedeputeerde Brouns haalt hard uit naar Haren

In Haren wordt ouderwetse dorpspolitiek bedreven en van een krachtig bestuur is geen sprake. Dat zegt gedeputeerde Patrick Brouns van de Provincie in “Binnenlands Bestuur”.

“Uit diverse onderzoeken blijkt dat de agenda wordt bepaald door incidenten en individuele personen. Dit lijkt op ouderwetse dorpspolitiek van de jaren zestig. Van een krachtig bestuur mag je verwachten dat het inspeelt op toekomstige ontwikkelingen. Daarvan is in Haren geen sprake. In regionale samenwerkingsverbanden functioneert Haren ook niet goed. Buurgemeenten spreken in de onderzoeken van een onbetrouwbare partner die uit is op eigen winstmaximalisatie en afspraken niet of slecht nakomt. Als dat over mij als bestuurder werd gezegd, zou ik daaruit persoonlijke consequenties trekken”, is het harde oordeel van Brouns.

Haren moet van de provincie fuseren met Groningen en Ten Boer, maar het college van Haren blijft zich verzetten. Brouns begrijpt hier niets van omdat volgens hem Haren vacatures niet kan invullen, de opvang van statushouders slecht geregeld is en er een tekort aan fatsoenlijke schoolruimte is. ”Sommige scholen hebben meer noodlokalen dan vaste lokalen”.

Ook vindt Brouns dat Haren slecht mijn het eigen personeel om gaat: “De verantwoordelijke wethouder schrijft in zijn weblog dat hij verwacht dat de ministerraad de herindeling goedkeurt. Maar hij weigert zijn handtekening te zetten onder een sociaal convenant dat de medewerkers kansen biedt op een plek in de nieuwe organisatie. Dat mag je je eigen personeel niet aandoen.”

Andor Heij

Bekijk reacties

    • Tuurlijk, gewoon aan een stuk luchtafweergeschut vastbinden als ze niet doen wat je zeggen. :p Drama Queen VSH. Haren is al veel te lang met fluwelen handschoentjes aangepakt. Tijd voor een reality check.

  • Wat een kinderachtige reactie van Brouns. In Haren is een democratisch referendum gehouden en de uitslag in niet fuseren met de stad Groningen. Gedeputeerde onwaardig dit.

    • Geen referendum maar een burgerrraadpleging in die ging om een intentieverklaring tot herindeling met Groningen en Ten Boer, niet om definitieve aansluiting. Er was toen nog sprake van Tynaarlo of Hoogezand-Sappermeer, Slochteren en Menterwolde. Die vielen af, dus nu is er een nieuwe situatie ontstaan.

      • Inderdaad een niet bindend referendum. Een bindend referendum is volgens mij op dit moment niet mogelijk in Nederland. Het was wel een duidelijk signaal destijds. Wat mij betreft laat je de inwoners van Haren hierover bindend beslissen. Er zijn voldoende argumenten voor en tegen maar de manier waarop de heer Brouns zijn collega's beschrijft is niet netjes.

      • Burgerraadpleging. Ik kan mij prima vinden in de manier waarop Brouns de Harense politiek beschrijft. Het is namelijk de realiteit. Als je niet mag zeggen waar het op staat dan creëer je een schijnrealiteit. Die knalt vanzelf uit elkaar, maar de gevolgen zijn dan een stuk ernstiger.

  • Haren kan hoog en laag springen uiteindelijk gaat de fusie gewoon door,Haren begint al meer te lijken op de ridder van Monty Python die nog steeds door wilde vechten zonder armen en benen en dan als laatste alleen nog kon schelden.

  • Hoe lang duurt het nog voor dat dat infantiele, dorpse zootje in Haren naar huis wordt gestuurd? Het heeft nu genoeg geld en woorden gekost. Direct bij de stad voegen!

    • En dan? Dan gaat het enkel nog meer geld kosten. Weet jij wel hoe Groningen er zelf voor staat? Staan al met al zelf ook 1.2 miljard euro in de min.

  • Over de herindeling zijn ze ook een aantal malen van mening veranderd. Eerst zelfstandig, toen samen met Tynaarloo omdat zelfstandigheid niet haalbaar was , en vervolgens wilden ze toch weer zelfstandig blijven omdat het schrikbeeld van opgeslokt worden door de stad opdoemde.
    Het vergt wel hele slechte bestuurders wanneer ze in een rijke gemeente als Haren er een financiele puinhoop van maken. Wat zijn dat voor incompetente lieden?

  • Heh heh eindelijk bijt de provincie eens van zich af richting het (k)leuterende Haren. Denkt met nog steeds dat de lobby van de kleine rijke elite gemeentes zo groot uitpakt in het parlement dat er een streep door de gemeentelijk herindeling heen gezet wordt? Op argumenten lijkt me dat niet aan de orde bij een klein gemeentetje als Haren die al eerder de dans in ontsprongen.

Recente berichten

Waterloolaan afgesloten vanwege verward persoon die huisraad op straat gooit

De Waterloolaan is maandagmiddag door de politie afgesloten tussen de Verlengde Oosterweg en de Verlengde…

4 minuten geleden

Aardbeving met kracht van 1.5 op schaal van Richter bij Usquert

Bij het Usquert (Het Hogeland) heeft maandag een aardbeving plaatsgevonden. Volgens het KNMI ging het…

15 minuten geleden

Vanaf volgend week rijden treinen uit Stad vaker door naar Eemshaven voor veer naar Borkum

De treinen van Arriva rijden vanaf aanstaande maandag vaker helemaal door naar de Eemshaven. (meer…)

19 minuten geleden

Hotel Schimmelpenninck Huys aan Oosterstraat failliet verklaard

Het Hotel Schimmelpenninck Huys aan de Oosterstraat is failliet verklaard. (meer…)

1 uur geleden

Ouders met baby in Martini Ziekenhuis kunnen nu ook buiten het ziekenhuis naar hun kind kijken

Met steun van de Vrienden van het Martini Ziekenhuis heeft de verpleegafdeling twaalf webcams geplaatst…

2 uur geleden

Nieuwe verbindingsweg tussen Brailleweg en Hereweg gaat ‘Máximaweg’ heten

De nieuwe verbindingsweg tussen de Brailleweg en de Hereweg gaat de ‘Máximaweg’ heten, genoemd naar…

3 uur geleden