Categorieën: Nieuws

Burgercomité Haren: ”Provinciale Staten onbetrouwbaar en vooringenomen”

Het Burgercomité Haren gaat in beroep tegen de uitspraak die de Rechtbank Noord-Nederland op 2 december heeft gedaan over de gemeentelijke herindeling. Er zou onrechtmatig en vooringenomen gehandeld worden door de Provinciale Staten.

Het Burgercomité is van mening dat Gedeputeerde Staten onzorgvuldig te werk zijn gegaan met de herindeling. Het comité vreest bovendien dat het besluit met vooringenomenheid is genomen. Er is tevens geen rekening gehouden met het verbeteringsplan dat de gemeente Haren na het herindelingsadvies heeft gemaakt. Dit plan behelst concrete plannen om Haren zelfstandig te houden. Volgens het burgercomité hebben de Provinciale Staten dit plan compleet genegeerd.

Woordvoerder Gustaaf Biezeveld heeft aangegeven dat ze de rechtbank niet vragen om een standpunt in te nemen over de herindeling. ”Dat is aan de politiek voorbehouden,’ aldus Biezeveld. Het Burgercomité wil eerst gegronde argumenten horen, voordat er wordt doorgezet met de herindeling. Haren moet de ruimte krijgen om het verbeteringsplan in werking te kunnen stellen. ”Als daarna blijkt dat Haren niet zelfstandig kan blijven functioneren, moeten we aan herindeling denken.”: Aldus Gustaaf Biezeveld.

Wanneer het hoger beroep plaatsvindt, is nog niet bekend. Het burgercomité heeft aangegeven dat ze bereid zijn naar de Hoge Raad te stappen, indien de uitspraak van het hof in het nadeel van Haren uitvalt.

Kevin Schilder

Bekijk reacties

  • Dat is hun goed recht, maar ik denk niet dat het burgercomité over vooringenomenheid hoeft te spreken zonder zelf gigantisch voor lul te staan.

  • Houdt dat eindeloze gezeik van dat vreselijke kak-Haren dan nooit op? Wanneer wordt nu eindelijk dat zootje gewoon ingedeeld bij Groningen? Het speelkwartier is voor die Harenaars nu echt voorbij.

  • Zielig groepje dat zich de elite van Groningen noemt en niet tegen het verlies kan wat ze hebben geleden. Ben benieuwd of het vervelende mannetje van vole er ook iets mee te maken heeft.

  • Ah dit is een goed teken... een wanhoopsoffensief omdat men ook in Den Haag terecht niet snapt dat een pietluttige kleine gemeente als Haren zelfstandig moet blijven. Wake up call Haren... het speelkwartier is al heel lang voorbij.

  • De heer Biezenveld heeft nog geen goede argumenten voor herindeling gehoord. Dat is omdat hij ze niet wil horen. Het moet eerst goed fout gaan zeker. En dan mag Groningen de puinhopen opruimen. Nee bedankt, dan eerst maar een jaartje of tien Artikel 12 voor Haren en daarna zal de stad er nog eens over denken. :p

  • Waar gemakshalve maar steeds aan voorbij wordt gegaan, is dat de inwoners van Haren zich per referendum in ruime meerderheid hebben uitgesproken tegen de inlijving door Groningen.
    Wat is er niet duidelijk aan dat democratische principe en welk deel van 'Nee' begrijpt Groningen niet?

    • Dat is een leugen. Het was een burgerraadpleging, geen referendum. Het college had op dat moment een voorlopig besluit genomen tot fusie met Groningen en ten boer. De vraag was of men het daar mee eens was. Daar was zo'n 74% het niet mee eens. Het was A geen referendum en B de vraag was niet of Haren zelfstandig moest blijven. Veel partijen wilden bij Tynaarlo. Men kon nog bij Midden Groningen (zo heette dat toen nog niet) aansluiten. De 74% die tegen stemden vonden waarschijnlijk dat eerst andere opties moesten worden onderzocht. Herindelen moest sowieso, maar hoe. Haren bleek zelf geen zin te hebben in Hoogezand-Sappemeer en consorten (te veel linksche rakkers daar) Tynaarlo had geen zin in haren (zit zelf in een proces van samenwerkingsverbanden met andere Noorddrentse gemeenten en had Harens gedoe daarbij niet nodig) Bovendien zou een provinciale herindeling er waarschijnlijk niet door komen. De Harense bevolking heeft zich nooit uitgesproken voor zelfstandigheid. Zelfs al zou ze dat wel doen, dan nog heeft de Provincie een verantwoordelijkheid om in te grijpen. Wat ze dus ook gedaan hebben omdat de Harense politiek een schoolvoorbeeld is van waarom Kleine gemeentes niet meer kunnen in deze tijd.

Recente berichten

Ingrijpende verbouwing van studentenflat Van Heemskerckstraat begonnen

De studentenflat aan de Van Heemskerckstraat wordt flink verbouwd. Verhuurder Lefier gaat de kamers in…

12 minuten geleden

Oud NOS-weerman Gerrit Hiemstra krijgt eredoctoraat van RUG

De Rijksuniversiteit Groningen reikt over twee weken vier eredoctoraten uit in het Academiegebouw. Eén van…

36 minuten geleden

Vrouw (35) uit Stad slaat, schopt en spuugt tegen Arriva-boa die om vervoersbewijs vraagt

Agenten hebben zondagavond een 35-jarige vrouw uit Groningen aangehouden vanwege een mishandeling van een medewerker…

1 uur geleden

Deze jongen trapt een fietser hard in zijn rug op het Jaagpad, slachtoffer valt en loopt meerdere beenbreuken op

De politie heeft dinsdagochtend beelden naar buiten gebracht van een zware mishandeling, die op vrijdag…

2 uur geleden

Studenten beginnen petitie tegen protestregels RUG: ‘Dit gaat regelrecht in tegen de vrijheid van meningsuiting’

De Groninger Studentenbond (GSb) wil af van de nieuwe regels rondom demonstraties op de Rijksuniversiteit…

2 uur geleden

Meerdere woningen ontruimd aan Hilbebrandlaan in Haren vanwege gaslek

Aan de Hilbebrandlaan in Haren is dinsdagochtend een gaslek ontstaan door graafwerkzaamheden. Vanwege het lek…

2 uur geleden