Categorieën: Nieuws

“Groningen stands with Aleppo” zaterdag op Grote Markt (Update)

Om de ellende en de uitzichtloosheid in Aleppo in Syrië onder de aandacht te brengen organiseert een groep van vijf stadjers aanstaande zaterdag een bijeenkomst op de Grote Markt. De naam van het evenement is “Groningen stands with Aleppo”.

De stad Aleppo in het Noordwesten van Syrië is al lange tijd belegert door het Syrische regime dat West Aleppo in handen heeft. Het Oosten van de stad was tot enkele dagen geleden in handen van rebellen. De rebellen zijn na zware gevechten verdreven uit de stad. Maar van een staakt het vuren is vooralsnog geen sprake en de humanitaire situatie is zeer ernstig.

“Wij willen komende zaterdag op de Grote Markt solidariteit met de mensen in Aleppo tonen. We zijn tenslotte allemaal mensen aan het einde van elke dag. We hopen op veel deelnemers en waarschijnlijk is het een hele diverse club. Van stadjers tot internationale studenten maar ook Syriërs uit Aleppo”, zegt één van de organisatoren, Nikki Haze, die zelf bezig is met haar onderzoeksmaster Religie en Cultuur aan de RUG.

De gemeente is op de hoogte van het evenement en beslist later vandaag of “Groningen stands with Aleppo” komende zaterdag door kan gaan op de Grote Markt of dat er een alternatieve locatie wordt aangewezen.

Update: de gemeente zegt dat er geen vergunning nodig is. Wel is de bijeenkomst na overleg met onder andere de politie verplaatst naar het Damsterplein.

Erick Bakker

Bekijk reacties

  • Tsja, en dan sta je daar lekker solidair te zijn. Wat helpt dat nou? Dit soort mensen moeten eens dieper naar het probleem kijken: Waarom is die toestand in Syrië zo? Wie zijn de daadwerkelijke veroorzakers? Volg de geldstroom: Wie hebben er belang bij bij al die onrust daar? En laten ze zo de bron maar eens aanpakken ipv. lekker solidair te zijn.

  • Ik hoop wel dat het een feestelijke bijeenkomst is gezien er op dit moment in de hele stad Aleppo na 4 jaar geen terrorist meer te bekennen is en de mensen dat daar ook heel uitgebreid aan het vieren zijn. Beetje vergelijkbare situatie toen de Nederlanders de Geallieerden hier onthaalden. Maar ik neem aan dat dat wel goed zit.

  • Toen de revolutie (met behulp van buitenlandse jihadisten olv de toen nog verenigde ISIS/Nusra) de stad Aleppo binnenviel, de gevangen genomen Syrische soldaten op straat executeerde en enkele jaren 1,25 miljoen mensen in West Aleppo belegerde, met Hell Canons bestookte, hoorden we niets over Aleppo.

    Zoals we nu vrij weinig over Yemen, de burgerslachtoffers in Mosul of de plat gebombardeerde Koerdische steden in Zuid-Oost Turkije horen. Of over de duizenden burgerdoden vanwege de Amerikaanse aanvallen op Falujah.

    Na een ongekende, door de Britten (die van het Lagerhuis geen toestemming tot een fysieke aanval op Syrië over te gaan) georganiseerde propaganda-oorlog vindt het gebrainwashde deel in het Westen (waaronder dus "wetenschappers" van de RUG) het nodig om het eind van de strijd in Aleppo te betreuren en een met Engelse tekst getooide actie te ondernemen. Griezelig!

    In het Koerdische deel van de stad (Sheikh Maqsud) waar de heldhaftige mannen en vrouwen van de YPG/YPJ de door Turkije aangestuurde "rebellen" van zich afhielden, maar ook bijvoorbeeld het "Armeense" deel Mijan en Soenitische andere stadsdelen in het Westen van Aleppo wordt opgelucht adem gehaald. En niet te vergeten in het Palestijnse deel ( Handarat Camp) dat een twaalfjarige jongen verloor door - te gruwelijk - onthoofding door de tot medio door de VS 2015 gesteunde "gematige" "rebellen" van Nouredine al Zinki.

    Conclusie: het ligt allemaal ietsjes (understatement) genuanceerder dan dat de mensen die zich zaterdag verzamelen, zich kunnen voorstellen.

    Volgtip: twitteraar Edwardedark (bewoner van Aleppo).

  • https://mobile.twitter.com/wierdduk/status/809485055336861696

    Over waarom er zo weinig journalisten zijn die tegen het door Washington gewenste verhaal in gaan. Iets met intimidatie van journalisten en klokkenluiders. Ingezet door G.W Bush, maar onverminderd doorgezet door de door de MSM als Messias gepresenteerde Obama.

    Obama heeft trouwens meer drone-doden op zijn naam heeft staan dan Bush jr. En hij heeft ontegenzeggelijk een serieus aandeel in het bloedvergieten in Yemen, Syrië, Irak en Libië. Hoewel in het laatste geval het vooral Killary was die koste wat het kost de scalp van (de internationaal gerehabiliteerde) Gaddafi wilde.

    • Van mij?

      Behalve dat de Armeense wijk in Aleppo Midan in plaats van Mijan heet, klopt het allemaal.

      Twiiterbronnen: 'Edwardedark' (niet voor het regime, maar wel fel tegen "rebellen"). Professor Joshua Landis. Professor Max Abrahms. Oorlogscorrespondent Harald Doornbos. Oorlogscorrespondent EjmElRai. Pro Syrische leger blogger Leith Abou Fadel. Kaartenmaker 'PetoLucem'. Nederlandse pro Syrische leger tweep Gjoene. Pro Syrische leger tweep Lina Arabia. Verder Syrisch Armeense pro Syrische leger tweep 'Zinvor'. En verder pro Syrische leger tweeps als 'Watanysi' 'Ehshani' 'Maytham' (alles uit mijn hoofd en daarom mogelijk spelfout bij een van deze drie) 'Tweets from Aleppo'. Veldslagtweep Sayed Ridha.
      Voor Koerdische kant van het verhaal combinatie van "Twitterkurds" en "Aleppo" in zoekbalk intypen. Ook Koerdisch: de tweep 'Cahitstorm'.

      Allemaal interessant Maar vooral de eerste vijf. Edwardedark, Landis, Abrahms, Doornbos en Elrai.

      Steekwoorden: Rendon Group (die de vanuit VK gestuurde) propaganda-slag deden; onder ander de dubieuze White Helmets. Voor executies van Syrische soldaten toen "rebellen" grote delen van de stad overnamen bijvoorbeeld"Khan al Asal" en "Kindi hospital" (state of the art kinder-oncolische centrum in het Noorden van de stad. Konden lang aanvallen af slaan, tot de "rebellen" met een dubbele autobom-aanslag het halve ziekenhuis om bliezen.
      Voor Hell Canons dat woord intypen, of "gas canisters". Zorgden voor een geschat dodental van 10.000 burgers in West Aleppo. Voor aanvallen op Sheikh Maqsud (Koerdische deel) die plaats intypen, en bijvoorbeeld in combinatie met "chlorine" of weer "hell canons"
      Het afschuwelijke filmpje over onthoofding van 12 jarige Palestijnse jongen door Nouredine al Zinki (Zenki) heb ik niet bekeken. Als het nog te vinden is, zou ik het bekijken sterk afraden. Foto's van enkele momenten voor deze satanische daad wel. Vreselijk om het jongentje tussen lachende jihadisten in de bak van pick up truck te zien. Foto's genomen door die griezel die de deels geënsceneerde en zeer bekende foto van jongentje in ambulance ook nam. Man staat lachend met psychopaten van Al Zinki op een selfie.
      Over de grote rol van Palestijnse Liwa al Quds ("uit Handarat Camp) in de overwinning van het Syrische leger is genoeg te vinden. Een minimaal vijf duizend man sterke paramilitaire brigade die schouders aan schouder met het Syrische leger streed.
      Verder zijn er nog de beruchte verhalen als die over een jongentje dat frisdrank verkocht, een jihadist gratis frisdrank weigerde met een (in Aleppo veel gebruikte) uitspraak die door de jihadist als blasfemisch werd gezien en werd doodgeschoten. En de vrouw die op straat een peuk rookte, vermoord werd en daarna aan een paal op straat werd vastgebonden.

      Conclusie: de tragedie die zich in Syrië afspeelt is verre van zwart-wit. Dat is mijn uitspraak, en daar moet je het mee doen ;)

  • Het Syrische leger heeft Aleppo Bevrijd waardoor de bewoners van Aleppo weer gewoon kunnen ademen, weer toegang krijgen tot medische zog, voedsel en andere goederen. Een blamage voor de westerse regeringen die tot op het laatst de rebellen steunden en allerlei fake nieuws de wereld instuurden. Inwoners van Aleppo vieren feest, de rebellen en hun aanhang zijn met bussen naar elders afgevoerd. De goederen stroom naar Aleppo komt weer op gang.
    Steun de strijd van de Syrische bevolking voor haar souvereiniteit en haar strijd tegen de misdadige terroristen van allerlei pluimage die nog andere delen van Syrië bezetten en daar de bevolking terroriseren! Steun de Syrische bevolking door de handlangers van die terroristen te ontmaskeren, die jarenlang de bevolking van Syrië gijzelden!
    Syrië is niet gevallen, maar is overeind blijven staan in de afgelopen jaren toen terroristen het land overspoelden. Dat alles volgens een agenda, opgesteld door buitenlandse grootmachten die Syrië probeerden te overheersen (zelfde scenario als Libië). Steun Syrië door de waarheid over Syrië te verspreiden, en de desinformatie campagne van de westerse media te ontmaskeren en aan te klagen1

    • Inderdaad.

      Assad is door de macht aangetast, zijn deels Soenitsche (onder andere vrouw Asma), deels Alawitische kliek corrupt, repressief en arrogant, en de Syrische geheime dienst heeft ongetwijfeld terecht een hele slechte naam.

      Maar voor veel Syriers is het een vooral een strijd voor hun soevereiniteit, trots en pluralisme en tegen de door Saudi-Arabië, Qatar, Turkije, VS, Frankrijk en VK gesteunde islamisten en jihadisten die voor een substantieel deel uit onder ander West China, Tsjetsjenië, Tunesie, Saudi-Arabië en de Parijse banlieus afkomstig zijn.

      En daarom staan ze nu met Syrische vlaggen te zwaaien. Niet omdat ze fan zijn van het regime.

    • Onzin, de rebellen worden niet gesteund, zeker niet de Al Nusra rebellen. Het enige wat het westen wilde dat er niet met bombardementen in woonwijken werd gevochten. Er zijn veel meer burgers dan rebellen omgekomen. Maar als de russen mensen vermoorden is het niet erg Het zijn de russen. Gaat er een Amerikaans bombardement mis dan is het hel op aarde. Die dubbele maatstaf waarbij het westen van alles de schuld krijgt terwijl de echte hufters hun gang kunnen gaan is een bijzonder hypocriete en schadelijke houding van mensen met een verstokte links communistische achtergrond.

      • Met dit soort van de werkelijkheid losgezongen frames, en ad hominems, heeft een discussie weinig zin.

        Kan je alleen nog Trouw journalist Ghassan Dahhan aanbevelen.

  • @Rob. Mak het u even. Jij weet hier in Groningen toch ook helemaal niet, hoe het allemaal precies zit.Ik denk er zp over. De Russen zijn net zo weinig te vertrouwen als de VS. Iran lijkt de grootste winnaar. Nou, fijn voor de mensen uit Aleppo. Ze hebben meegedaan in een Iraans "toneelstuk" met "knaleffeten" en Russische pantomine......

    • Samenwerking van heel veel partijen die niet geknecht wilden worden door een mix van rebellen bestaande uit Moslim Broeders, Salafi-jihadisten en wahhabisten.

      YPG/YPJ Koerden die een belangrijke rol speelden bij afsluiting van Castello Road. Palestijnse Liwa Al Quds (5000 tot 9500 man sterk). Syrische Leger met oa Tiger Forces en Suqur al Sahara (woestijn-havikken), Russische luchtmacht en adviseurs. En inderdaad aan Iran verbonden milities uit Irak, Libanon (Hezbollah) en Afghaanse en Pakistaanse Sjiitische vluchtelingen in Iran. Maar aan Iran gelieerden waren vooral verdedigend in (Zuid-)West Aleppo aanwezig.

      We krijgen in ieder geval door Westerse MSM geen eerlijk verhaal voorgeschoteld.

      Bijzonder hypocriet van NOS om in een teletekst melding te maken van andere belegerde plaatsen en dan er niet bij te vermelden dat het om Sjiitische plaatsen Kafraya en Fou'aa (veel verschillende spellingen) gaat. En dat het Syrische leger de rebellen (en de door hun gegijzelde burgers) uit West-Aleppo wilde, maar dat de salafi-jihadisten het bloed van de 30.000 in die twee plaatsen wil, en ze niet wil laten gaan.

      Over hypocrisie. Door de sancties tegen bloeddorstig monster Saddam Hussein zijn maar schatting een half miljoen Iraakse kinderen omgekomen (iets wat Madeline Albright in een tv interview toegaf misschien wel waard te vinden). Ongeveer evenveel als alle slachtoffers in de Syrische Oorlog. Waarbij de helft aan beide kanten, en van die helften weer de helft aan strijders. Maar wel heeft de VS het hoogste woord als een foute autocraat als Assad het bijeenhouden van Syrië blijkbaar hetzelfde aantal waard vindt. Terwijl het de Amerikanen uiteindelijk slechts om economische belangen ging.

      • De 'Amerikanen' zijn de 'republikeinen'. En Obama valt niets te verwijten VSH. De democraten zijn immers nooit Irak binnengevallen. Het is allemaal begonnen onder Bush Sr. Dit tot woede van de islamitische wereld. De twintowers daarop als antwoordt. En toen werd het van kwaad tot erger.

      • Sjoerd.

        Er is onlangs door Obama voor een recordbedrag aan wapens aan Saudi Arabië verkocht. De Saudische luchtmacht bombardeert het nu door hongersnood geteisterde Yemen half plat. Met behulp van Amerikaanse sateliet-informatie.

        ISIS is misschien niet actief opgericht door Obama (gebruik Obama zoals de Westerse MSM alles mbt Syie Assad) noemt, het kwam hem wel ontzettend goed uit om de Sjiitische As (of Sjiitische Driehoek) te vernietigen/ernstig te ontregelen. Toen ISIS zich serieus ging manifesteren, gebruikte Obama de bagetelliserende analogie van amateurteam team (JV team) dat met het shirtje van de LA Lakers speelt, nog niet de de Lakers is. (Waarbij ISIS een amateuristische terreurorganisatie zou zijn) Geen ISIS olieconvoy werd door de USAf aangevallen tot de RuAf in een dag vele honderden trucks tegelijk bombardeerde. Bombardementen op ISIS waren sowieso minimaal. Een fractie van wat er dagelijks tijdens een andere op Westerse leugens gebaseerde NATO-aanval werd gegooid; de Kosovo oorlog. ISIS kon zich ongestoord in colonnes militaire voertuigen door de woestijn verplaatsen. Beide keren naar Palmyra bijvoorbeeld. ISIS is deels ontstaan in Camp Bucca (Irak). De communicatie tussen de latere Bagdadi en andere verliep sluw (briefjes elastiek in ondergoed), maar je gaat niet wijsmaken dat de Amerikanen daar niet enigszins van die communicatie op de hoogte waren. Tot een paar jaar terug braaf bondgenoot Turkije mocht ISIS bijna openlijk helpen (Zie hiervoor de onthulling en en daarop volgende moord op Libanees-Amerikaanse journaliste Sherena Shim in Turkije). Op de schandalige luchtaanval op een belangrijke Syrische leger positie op een berg bij het al jaren door ISIS belegerde berg bij Deir Ezzour. Een stad waarin een paar honderd duizend - waaronder de Soennitische Shaitat stam - elke dag een succesvolle aanval van de satanisten van ISIS vrezen.

        Verder kregen vele dubieuze rebellen groepen steun van State Departement. Onder wie tot medio 2015 Nouredine al Zinki. Zij kregen onder ander de zeer effectieve TOW antirankwapen. De gematigde rebellen stelden op het laatst niks meer voor. Elke seieuze slag werd vooral gestreden door Qaeda (e e eerst genaamd Nusra, nu JFS), Ahrar al Sham (door Golf betaalde sectarische fascisten) Jund al Aqsa (tussen Nusra en ISIS in) Tsjetsjenen en in Latakia door de Turkmenistan Islamic Party (salafisten uit China; Uyghuren). Bij de slag om Mennagh Airbase (Noorden van Aleppo gouvernaat) vochten deze "rebellen", ISIS en FSA zij aan zij
        FSA was laatste jaren een mythisch fenomeen. Grap in de laatst jaren: het gebied dat door FSA werd gesteund kon worden gesteld op een diameter van 10 meter om de TOW bediende heen. Met deze amti-tankraketten in FSA handen hielp Obama indirect Qaeda en andere salafi-jihadisten enorm bij veldslagen.

        Libië is voor een groot deel op Obama conto te schrijven. Hoewel de Fransen en Engelsen volgens mij begonnen.

        In Bahrain wórdt de Sjiitische meerderheid op vreselijke wijze onderdrukt. Mbv Saudi Arabië en indirect toestemming van Obama.

        Obama heeft meer drone slachtoffers gemaakt dan Bush jr.

        Edward Snowden en andere klokkenluiders eindigen dood of levenslang in de bak.

        Waarom zou Obama beter zijn dan Bush? En denk je niet dat de kans op WOIII met Killary groter was geweest dan met Trump?

Recente berichten

Vrijdag eerst zon, later kans op regen- of onweersbuien

Vrijdag is er eerst nog af en toe zon, vooral ten noorden van de Stad,…

11 uur geleden

Rotondes Laan Corpus Den Hoorn vanaf maandag 6 mei deels dicht

Meerdere op- en afritten van de dubbele rotondes ter hoogte van Laan Corpus den Hoorn…

11 uur geleden

Fractieleden ChristenUnie poetsen Stolpersteine in Groningen en Ten Boer

De fractie van de ChristenUnie poetste deze donderdag Stolpersteine in Groningen en Ten Boer. Dit…

12 uur geleden

Chauffeur botst op twee auto’s op Helper Brink

Op de Helper Brink heeft donderdagmiddag rond 17:00 uur een automobilist een bestelbusje geramd. Vervolgens…

14 uur geleden

Voormalig Vapiano-pand tijdelijk in gebruik door Kunstpunt Groningen

Het voormalige Vapiano-pand aan de Nieuwe Markt heeft een tijdelijke nieuwe bestemming. Het pand vormt…

14 uur geleden

Startsein voor bouw van vier nieuwe huurwoningen in Haren

Er komen vier nieuwe energiezuinige sociale huurwoningen aan de Molenkampsteeg in Haren. Donderdagmiddag gaf Dik…

15 uur geleden