Categorieën: Nieuws

“Democratie is best wel lastig”

Aandachtig werd er geluisterd in het klaslokaal op de tweede verdieping van het Willem Lodewijk Gymnasium dinsdagochtend. Op het programma stond een workshop over democratie en alles wat daar bij komt kijken.

“We hebben deze week een projectweek voor onze vijfdeklassers”, vertelt docent Ton Tromp van het WLG. “We bieden een groot scala aan workshops aan, waarbij er onder andere gekozen kan worden voor democratie. Voor de les hebben we een casus bedacht die door gastsprekers wordt toegelicht, en waar vervolgens over gediscussieerd kan worden.”

De casus ging over de ondertunneling van de Paterswoldseweg. “Erg interessant”, vertelt leerling Bas van der Starre. “Ik had niet verwacht dat er zo veel bij kwam kijken.” Bas doet de uitspraak na het relaas aangehoord te hebben van Hans-Paul Kleinsma van Groningen Bereikbaar en twee buurtbewoners. De wijkbewoners vertellen namelijk dat het behoorlijk lastig was om inspraak te krijgen, en dat als je niet gesteund wordt door een politieke partij, je mening eigenlijk niet gehoord wordt. “Ik wist wel dat zo’n proces lang duurt, en dat het ook lastig is, maar ik sta wel een beetje versteld hoeveel moeite zoiets kan kosten.”

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Vandaar stemmen op een lokale partij bij gemeenteraadsverkiezingen. De noodzakelijke breekijzer en luis in de pels.

  • Het is natuurlijke makkelijker emoties uit te leggen omdat er iets verslechterd dan regels met betrekking tot veiligheid bij spoorwegovergangen. Wat er vervolgens gedaan wordt om de nadelen van de tunnel op lossen raakt onderbelicht. Voor het overgrote deel van de stadjers en bezoekers is de tunnel een vooruitgang. Bovendien wordt er ook een nieuwe ontsluitingsweg voor de wijk aangelegd. Aan de andere kant van het spoor is door democratische inspraak het project aangepast. Dat is ook een mooi voorbeeld van hoe democratie kan werken. Dat had ook wel eens belicht mogen worden.

  • Inspraak is vaak een wassen neus.

    Vooral Karin Dekker was er bedreven in om een plan te hebben, en dan eerst met een (nog) slechter plan te komen, om dan via "inspraak" haar beoogde plan gerealiseerd te krijgen. Te goedkoop voor woorden.

    #draintheswamp

    • Je kunt beter een leider als Putin hebben als je dan probeert in te spreken krijg je een gebroken neus en een gratis verblijf in een staatshotel.

Recente berichten

Handig in de Buurt baalt van nieuwe procedure wegbrengen grofvuil: “Je maakt het mensen moeilijk”

Handig in de Buurt in de wijk De Hoogte baalt van de nieuwe procedure bij…

10 minuten geleden

Student & Stad veroordeelt plannen kabinet om langstuderen zwaarder te straffen

De fractie van Student & Stad heeft in een gezamenlijke verklaring met andere studentenpartijen uit…

2 uur geleden

Koperdieven slaan toe bij spoor Glimmen

Koperdieven hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag toegeslagen langs het spoor bij Glimmen.…

2 uur geleden

Aardbeving gemeten bij Garsthuizen

Bij Garsthuizen in de gemeente Eemsdelta heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een…

2 uur geleden

Politiek dringt aan om wijkpark te realiseren in Groene Enclave Reitdiep

Er moet werk worden gemaakt om een wijkpark te realiseren in de Groene Enclave in…

6 uur geleden

Bakkerij Crebas aan Steentilstraat gaat voor onbepaalde tijd dicht

Bakkerij Crebas in de Steentilstraat gaat vanaf 1 juni voor onbepaalde tijd dicht. Dat melden…

7 uur geleden