Categorieën: Nieuws

Acties bij Groninger brandweer voorlopig van de baan

De Groninger brandweer zal de komende tijd geen actie voeren. Dat is woensdagavond besloten na het eerder overeengekomen principe-akkoord over een nieuwe cao.

Afgelopen maandag werd in Utrecht duidelijk dat de vakbonden en werkgevers een principe-akkoord hadden bereikt. “We hebben dit gisteravond voorgelegd aan al onze collega’s hier in de stad”, vertelt Eric Moedt van de Groninger brandweer. “Daaruit is naar voren gekomen dat er nog wel heel veel vragen zijn, maar dat we in ieder geval de komende tijd geen actie voeren.”

De acties begonnen afgelopen zomer. Aanleiding was het plan om de pensioengerechtigde leeftijd van brandweermensen te verhogen naar 62 jaar. “Ik kan mij niet voorstellen dat een 61- of 62-jarige brandweerman een brandend huis in moet om iemand te redden. Dat kan gewoon niet.” In het hele land volgden acties, waaronder ook in Groningen. Deze acties hadden allemaal een publieksvriendelijk karakter. “We hebben banden geplakt op de Grote Markt, een duikoefening gehouden bij het Groninger Museum en een schoonmaakactie gehouden in het Noorderplantsoen.”

Het principe-akkoord dat nu gesloten is, is volgens Moedt een stap voorwaarts. “De komende tijd zullen we verder in gesprek moeten hoe het er precies uit gaat zien. Ik hoop dat we voor het einde van het jaar een definitief akkoord op tafel hebben.”

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Kan Moedt zich wel voorstellen dat 60 plussers de steiger op moeten kruipen en dan ook veel langer door moeten werken (echt werken)en dat ook nog eens met een gevaarlijker beroep dan brandweerman.Naar de 'actieve' werkperiode kunnen ze nog prima de brandpreventie in tot hun 67.

  • Verdiep je eerst eens in de materie voordat je een reactie plaatst die kant noch wal raakt, ten eerste liggen de baantjes bij preventie nou ook niet bepaald voor het oprapen en ten tweede kun je een bouwvakker simpelweg niet vergelijken met een brandweerman.

    • Dat klopt Sander je kunt het niet vergelijken de ene werkt de ander werkt amper,mocht er niet genoeg baantjes zijn voor preventie zijn er genoeg andere mogelijkheden.Feit blijft staan dat een bouwvakker meer kans heeft on te overlijden op het werk dan een brandweerman.

      • Hoe groot de kans op overlijden is lijkt me niet relevant. Sterker nog, als dat HET criterium is dan zou ik zeggen dat we juist zo veel mogelijk oudjes die baan moeten laten doen.

Recente berichten

Hier gaat Herepoort de komende vier maanden mee aan de slag bij de zuidelijke ringweg

Na een grote stremming in het komende weekend begint aannemerscombinatie Herepoort komende maandagochtend aan 'fase…

2 uur geleden

Geen treinen tussen Europapark en Assen door overwegstoring (opgelost)

Tussen Assen en Groningen Europapark reden woensdagmiddag geen treinen door een overwegstoring. (meer…)

2 uur geleden

Politie publiceert camerabeelden van bekladding en vernielingen Academiegebouw

De politie heeft woensdagmiddag camerabeelden naar buiten gebracht van de bekladding van het Academiegebouw, eerder…

3 uur geleden

Hoofdsteward FC Groningen Sjouke Noordenbos ‘Ik loop meer kilometers dan de gemiddelde voetballer’

Link050 is de vrijwilligersvacaturebank van de gemeente Groningen. Op de website van link050 staan alle…

3 uur geleden

Julianaplein komend weekend bijna geheel afgesloten; van Drachten naar Haren kan nog wel

Operatie Ring Zuid zit nog tot maandag in fase 3, maar toch verandert komende vrijdag…

4 uur geleden

Actie om geld op het halen voor MS: Je veters strikken met ovenwanten aan

Probeer het zelf maar eens. Met twee grote ovenwanten de veters van je schoenen strikken.…

7 uur geleden