Categorieën: Nieuws

Gezonde bomen gekapt in Lewenborg: “Ik ben hier niet blij mee”

Het geluid van kettingzagen is donderdagmiddag duidelijk te horen in de wijk Lewenborg. Aan de Loefzijde worden verschillende bomen met de grond gelijk gemaakt. Maar niet iedereen is blij met de kap.

“Ik ben op zich niet tegen bomenkap”, zegt bewoner Eppo Vroom. “Maar dit had niet gehoeven. Deze bomen hier aan de Bakboordswal/Loefzijde maken onderdeel uit van de ecologische verbindingszone. Dit is een zone die ervoor zorgt dat dieren zich makkelijk door de stad kunnen bewegen. Die zone tast je nu aan.”

Daarnaast gebruikt de gemeente smoesjes om de bomen weg te kunnen halen. De gemeente zegt namelijk dat ze een gevaar vormen. “Kijk, als je naar de stam kijkt van deze boom die zojuist door midden is gezaagd, dan zie je een gezonde boom. Geen scheuren, geen verrotting. Deze bomen zijn gezond, en dat zeggen de mensen van het bedrijf dat de bomen om haalt ook.”

Toch zijn er ook blije mensen te vinden. “Moet je kijken wat voor licht ik nu in de tuin heb”, zegt Martina Panman die aan het Kluisgat woont. “Jarenlang lag mijn tuin in de schaduw van de bomen met als gevolg dat ik al erg vroeg in huis de lampen aan moest doen, en dat verschillende bomen en planten in mijn tuin het niet overleeft hebben. Kortom, het geluid van de zaag klinkt mij als muziek in de oren.”

Vroom laat het er desondanks niet bij zitten. “Ik heb contact opgenomen met verschillende politieke partijen, dus dit gaat zeker nog een staartje krijgen.”

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • En nu maar hopen, dat u enige reactie krijgt meneer Eppo Vroom.

    In selwerd waren ze gelukkig bijtijds gewaarschuwd. Ook dit ging vooralsnog stiekem. Totdat de opinie te heftig werd voor de heren en vrouwen politici. Zelfs de partijen die het milieu een warm hart toedragen lieten het volledig afweten.

  • Op deze manier raakt de gemeente op makkelijke manier af van hun verantwoordelijkheid voor deze bomen. Gras is makkelijker te onderhouden dan hoge bomen.

  • Alles cultivatuur, gemaakte natuur, als overal in de provincie. Er zal ergens vast wel weer iets nieuws voor worden gepland en geplant.

  • De heer Eppo Vroom heeft volledig gelijk. Maar het bomenleed is geschied.

    Krijgt Eppo Vroom steun vanuit Golvend Lewenborg of vanuit De Scheepsraad?

    Hij kan zich bij de stadsdeelwethouder gaan beklagen, bij de gemeenteraad (met name bij GroenLinks en de Partij voor de Dieren) of bij de Gemeentelijke Ombudsman.

    Het is mijn hoop dat Eppo Vroom steun vanuit de wijk krijgt. Mogelijk ook vanuit de werkgroep van het Le Roy-gebied Lewenborg.

    Is het bestuur van De Scheepsraad vooraf om "advies" gevraagd inzake deze bomenkap? Ik verwijs naar het Convenant met de bewonersorganisaties uit 2008.

    Of gaan gemeenteambtenaren een politiek van voldongen feiten voeren? In strijd met de wijze tips van "Operatie Achtertuin"! Uiteraard op verzoek leverbaar.

    • LOL .. 'Hij kan zich bij de stadsdeelwethouder gaan beklagen, bij de gemeenteraad (met name bij GroenLinks en de Partij voor de Dieren) of bij de Gemeentelijke Ombudsman'

      1. De genoemde partijen, dat zgn het milieu een warm hart toedragen, kwamen pas in actie nadat de inwoners zich gingen roeren. Flutpartijen!

      2. De gemeentelijk ombudsman is niets meer dan een instrument om de rechtsgang de kop in te drukken. Ze worden zelfs bij hun voornaam genoemd in de lokale politiek. Hetgeen aangeeft, hoe hetgeen verweven is als kliek.

  • Waarom kiezen voor de negatieve kant in de titel? Er zijn toch ook mensen blij met de bomenkap?

  • Mevrouw 'licht in de tuin' heeft wel de woning aanvaard met groen uitzicht, die inmiddels plaats heeft gemaakt voor een kale vijverplas. Ik hoop dat alle honden nu tegen uw tuinhek piesen bij gebrek aan bomen.# Idd onaangekondigd bomen snoeien lijkt meer op bomen uitroeiproject....:-(.

Recente berichten

“Maandag opklaringen en stapelwolken, woensdag zomers warm met 25 graden”

De temperatuur zit de komende dagen in de lift. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

4 uur geleden

Veel animo voor Victory Museum: “Conflicten in de wereld laten zien hoe kwetsbaar we zijn”

Het komende weekend zijn we op 4 mei twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag.…

5 uur geleden

Komende dagen geen treinverkeer mogelijk naar Zwolle vanwege werkzaamheden aan bruggen

Treinreizigers richting Zwolle en verder moeten de komende dagen rekening houden met extra reistijd. Door…

7 uur geleden

Container tegen gevel gebouw in lichterlaaie, forse rookontwikkeling

Aan de Donderslaan heeft zondagavond brand gewoed in een container met bouwafval. De brand ging…

7 uur geleden

Jonathan van Dorssen flink op schot: GVAV geeft GRC Groningen pak slaag

“Het was een heerlijke middag, maar ik kreeg wel heel veel vrijheid”, aldus GVAV aanvaller…

9 uur geleden

SC Stadspark dieper in de zorgen, Groninger Boys klopt kampioen Peize

SC Stadspark verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal en raakte dieper in…

10 uur geleden