Categorieën: Nieuws

Kamerleden op de bres voor ondernemers Paddepoel

Diverse fracties in de Tweede Kamer willen zich inzetten voor de ondernemers in Winkelcentrum Paddepoel die weigeren op zondag hun zaak open te doen. De SGP heeft inmiddels kamervragen gesteld. 

De Vereniging van Eigenaren had Primera voor de rechter gedaagd. Die bepaalde donderdag dat de zaak op zondag wel open moet zijn. Primera weigerde, omdat de inkomsten niet opwegen tegen de personeelskosten. Gerard Platjouw van Primera kreeg per overtreding 500 euro boete en dat bedrag is inmiddels opgelopen tot 10 duizend euro.

Platjouw zeg deze uitspraak niet te hebben verwacht, en dat slechts twee bestuursleden alles bepalen wat in het winkelcentrum gebeurt. Vorig jaar was besloten dat de winkels op vrijwillige basis op zondag zouden openen, maar dit jaar is er van die vrijwilligheid geen sprake meer.

Platjouw blijft weigeren de winkel op zondag te openen. De maximale boete van 10 duizend euro is inmiddels overschreden, dus maakt een extra boete niet meer uit. Platjouw gaat met zijn advocaat overleggen hoe het nu verder moet.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Nou ja, laat het een waarschuwing zijn voor nieuwe ondernemers!
    Zo'n boete is 500,00 de ondernemer wordt geacht dat per dag te verdienen, x 7 is 3500,00 in de week.
    in de maand wordt de ondernemer geacht 4x3500,00 = 14000,00 te verdienen.
    Dat lijkt me behoorlijk onreel.

  • De rechter heeft zich uitgesproken, daar moet de politiek zich bij neerleggen. De rechtsgang moet eerst zijn beloop krijgen. Dus in hoger beroep. De Primera zou ook de VVE kunnen verlaten (dat mag omdat er vrijheid van vereniging is in dit land, dat betekent dat een verplichting om lid te blijven niet houdbaar is, ook boetes op uittreding zijn twijfelachtig). https://www.advocaten-amsterdam.nl/224/advocaat-vereniging-eigenaars-vve

    Ook kan de Primera proberen voldoende andere winkeliers mee te krijgen om buiten het bestuur om een spoed-alv te beleggen, waarop de boeteregeling kan worden teruggedraaid.

    • of platjouw dit ook binnen 1 minuut tot zich wil laten doordringen is maar de vraag, gezien de €10000,- (20 zondagen) die hij nog moet betalen. de sp en cda hebben natuurlijk weer een heel andere insteek in deze.

    • De Primera is geen lid van de VVE maar huurt gewoon het pand van de voorzitter van de VVE. Er zijn al wel eigenaren die ook zelf het pand ook gebruiken die door de VVE worden opgezadeld met boetes en dus hebben gekozen om hun lidmaatschap op te zeggen. De VVE is een coöperatieve vereniging dus is uittreding een manier om zichzelf te beschermen .

      • Dan staat het in het huurcontract, dat hij op reguliere openingstijden op moeten zijn. Er is dan kennelijk geen uitzondering gemaakt voor koopzondagen. Sowieso een scheve verhouding dat eigenaren invloed hebben op je openingstijden, maar dan moet je niet in een winkelcentrum gaan zitten.

  • Die boetes zijn ronduit schandalig! Wat is dat voor een Coornhert rechter, die mensen in grote gewetensnood brengt. Is dat een hater van het Christendom? Ieder bepaalt toch zelf, wanneer zijn winkel open is? Daar heeft zo'n huisbaas (Beeres) toch helemaal niets mee nodig? Direct in hoger beroep lijkt mij en aan de grote landelijke klok hangen.

  • Eenmanszaken zijn altijd de dupe van de verruimde openstelling welke in Groningen door de politiek is goedgekeurd. De klant kan maar één keer geld uitgeven, de winkelier wordt er echt niet veel beter van om meer open te zijn. En het blijft vreemd dat de winkelier niet zelf mag beslissen in een winkelcentrum, wanneer in de Herestraat een winkel dicht is dan maakt niemand zich er druk om, in een winkelcentrum krijg je er zelfs een boete voor. Dit is de wereld op zijn kop zetten. Ik zou voorstellen dat alle winkeliers uit protest en solidariteit allemaal de winkel dicht houden! Een VVE kan toch niet de dienst gaan uitmaken.

  • Omdat de boete zo hoog is staat de ondernemer tegen de muur, hij wordt klem gezet, dictatoriaal.
    Open of dicht , het kost de ondernemer geld.
    Verhoog dan gewoon de huur voor iedereen, dan weet men waar men aan toe is en kan men zich elders vestigen, dan krijg je leegstand, overlast komt dan ook vaak erbij, uiteindelijk het einde van ook dit winkelcentrum, hema etc. gaat dan ook weg, een negatieve spiraal dus.
    Het is gewoon maffia, met rugdekking van het gerechtelijke gezag.
    Schandalig.

  • En hoe dom is die advocaat. De ondernemer heeft natuurlijk geen geld om een betere aan te nemen, de boete is een aanval op de ondernemer, in de rug.

Recente berichten

UMCG boekt winst van 44,8 miljoen euro, uitloop van bouwplannen grootste oorzaak van onverwacht goed resultaat

Het UMCG heeft vorig jaar een positief resultaat geboekt van 44,8 miljoen euro. Dat blijkt…

10 minuten geleden

Verplaatsing naar Assen niet uitgesloten tijdens gesprekken met regio over kosten nieuwe ijsbaan

Het Groningse gemeentebestuur sluit niet uit dat het meebetaalt aan een nieuwe ijsbaan in Assen,…

27 minuten geleden

Voetganger gewond door botsing met lijnbus, slachtoffer kreeg waarschijnlijk klap van spiegel

Op de kruising tussen de Sontweg en de Europaweg is woensdagmiddag een voetganger gewond geraakt…

1 uur geleden

‘Parkeergarage Haddingestraat dicht? Doe die onder afgebrand Holland Casino dan weer open’

Nog iets meer dan een half jaar en dan is het gedaan met parkeren vlak…

2 uur geleden

Zorgen bij politiek over hack bij gemeente: “Waarom zijn we zo laat geïnformeerd?”

Verschillende politieke fracties in de Groningse gemeenteraad maken zich zorgen naar aanleiding van een ransomware-aanval…

2 uur geleden

Hondenpoeptegels geplaatst in Ten Boer: “Moet leiden tot meer bewustwording”

In Ten Boer zijn dinsdag zes hondenpoeptegels geplaatst. De tegels moeten leiden tot meer bewustwording.…

2 uur geleden