Categorieën: Nieuws

Veel klachten op Twitter over Paradigm

Het Paradigmfestival op het Suikerunieterrein dat vrijdagmiddag is begonnen is een veelbesproken onderwerp op Twitter. Enkele positieve reacties maar vooral veel stadjers klagen over het geluid van het festival dat in grote delen van de stad te horen is.

Het geluid zou tot in de Korrewegwijk, Noorderplantsoen en Haren te horen zijn. Het 72-uur durende festival mag op vrijdag en zaterdag tot middernacht en op zondag tot elf uur ’s avonds op het buitenterrein doorgaan. Daarna gaat het festival binnen verder.

Een toezichthouder van de gemeente laat op Twitter weten dat het geluid de hele avond binnen de norm was. Omwonenden van het festivalterrein hebben voor het begin van Paradigm een brief gekregen dat ze via de app MoSART kunnen aangeven of ze overlast ervaren.

Harro Meijer

Bekijk reacties

  • Bassen, hoor je heel ver. Maar ze komen niet boven het maximaal aantal toegestane decibel uit. Sommigen mensen hebben echt overal last van omdat ze zich er aan gaan lopen ergeren(dom, dom), dit hoort gewoon bij een stad. Ligt ook aan de windrichting. In Hoogkerk hadden ze kennelijk nergens last van, ik hoor het aan de andere kant van het centrum nog goed.

  • Gewoon hogere boetes uitdelen bij decibel-overschrijdingen. Daar zijn organisatoren dan ineens wel gevoelig voor, dat zul je zien.

    • Daar heb je niks aan als ze binnen de normen blijven, maar mensen toch overlast ervaren. Er zijn altijd wel mensen die ergens last van hebben. Die mensen moeten de baas zijn dan was het gedaan met de overlast want dan mocht niemand meer ademen want dat geeft ook overlast.

      • Mijn boerenverstand zegt dat als mensen er last van hebben, ze dus niet binnen de normen blijven.

  • wat weer een gezeur kom op je leeft in een stad en daar hoort nu eenmaal een beetje leven bij, maar nee klagen dat is wat mensen doen waarschijnlijk het enige waar ze goed ik zijn kijk maar vliegveld Eelde hoeveel heeft dat gezeur wel niet gekost!!

  • Van die Brabanders, Randstedelingen die denken van Groningen ff een party-zone te maken. Liever kwijt, dan rijk.

  • Het storende zit niet zozeer in de decibellen maar in laagfrequent geluid.
    Een kenmerk van dit geluid is dat het over grote afstanden hoorbaar kan blijven en dat moeilijk te horen is uit welke richting het komt. Een voorbeeld van lfg zijn de bastonen uit muziek. Deze tonen kun je op afstand nog horen als je de rest van de muziek niet meer hoort. Laag frequent geluid (lfg) kan gezondheidsklachten veroorzaken.
    In Leeuwarden vindt dit weekend het metalfestival 'Into the grave' plaats. Ook hier geluidsoverlast tot in de verste buitenwijken. Na een hausse aan klachten hebben de gemeente en 'Into the grave' vandaag een poging gedaan het geluidsniveau terug te schroeven. Je zou denken dat het minimaliseren van de bastonen al verbetering geeft.

    http://www.lc.nl/friesland/Gemeente-en-Into-the-Grave-werken-aan-geluidsniveau-21560206.html

    • Schroef gewoon de bastonen wat terug, want dat is kennelijk het probleem, klinkt dus logisch. Niet het aantal decibel, als je de wettelijke normen gaat hanteren. Maar je zult dan nog klagers houden, al dan niet terecht, maar alles blijft binnen de normen. Want misschien... Maar dat mag je niet zeggen, want dan ben je automatisch een zeiker... Moet er 's gekeken worden naar die normen? Dat lijkt me een stuk logischer dan de ene groep als azijnpissers af te schilderen en de andere groep, die het vanzelfsprekend vinden dat ze de wijsheid in pacht hebben aan de hand van de normen (hun normen vooral). Ik heb lang niet altijd wat op met de groep klagers, maar de groep mensen die denken dat ze wijzer zijn en de ander bij voorbaat voor klager uit maken hebben misschien niet zo goed door dat wat ze uitschreeuwen meer zegt over hunzelf dan over de groep klagers. Er is kennelijk toch wel degelijk een probleem, want de groep klagers is niet gering en het probleem vindt ook echt niet alleen maar plaats in Groningen. Er zijn ook steeds meer house feestjes bij gekomen en inherent daar aan is veel bastonen. De normen kloppen misschien wel, maar de voorwaarden zijn nogal veranderd en daar moet men misschien 's naar gaan kijken. Ik waag ook te betwijfelen of de bastonen wel zo goed zijn voor de oortjes, al blijft het aantal decibel binnen de normen. En soms moet je mensen wel 's tegen zichzelf in bescherming nemen... Sterker, ik vind dat persoonlijk een taak van de overheid.

  • Het grote probleem is dat er geen wetgeing bestaat voor laagfrequent geluid. Hierdoor hoofd de gemeente niets te doen als er overlast is van door laag frequent geluid zoals bassen bij een muziek festival en kunnen ze blijven zeggen dat er geen probleem is.
    Hierdoor is het mogelijk dat festivals overlast kunnen veroorzaken terwijl ze volledig aan de vergunning voldoen.

    Deze informatie vond ik op wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Laagfrequent_geluid
    Vooralsnog lijkt de overheid nog steeds geen regelgeving te willen invoeren rondom laagfrequent geluid.
    De gemeente zou ook kunnen besluiten om zich te conformeren aan de richtlijn die in 1999 als is opgesteld.
    Ik zie de gemeente dit nog niet doen, zij willen de stad ombouwen tot pretpark en party centrum Groningen, ook al leven er mensen in de stad die er gewoon wonen en werken.

  • De gemeente claimt telkens bij dancefestivals dat het geluid 'binnen de norm' blijft. Hebben ze er wel eens bij stilgestaan dat die norm misschien totaal niet klopt? In het algemeen belang zou de gemeente die geluidsnorm veel lager moeten leggen, dat geeft minder overlast voor de omgeving en minder gehoorschade bij bezoekers van dit festivals. Nog beter: helemaal geen dancefestival meer in de open lucht in de stad, het geeft zoveel overlast om een kleine groep festivalgangers te behagen.

Recente berichten

Veel animo voor Victory Museum: “Conflicten in de wereld laten zien hoe kwetsbaar we zijn”

Het komende weekend zijn we op 4 mei twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag.…

47 minuten geleden

Komende dagen geen treinverkeer mogelijk naar Zwolle vanwege werkzaamheden aan bruggen

Treinreizigers richting Zwolle en verder moeten de komende dagen rekening houden met extra reistijd. Door…

2 uur geleden

Container tegen gevel gebouw in lichterlaaie, forse rookontwikkeling

Aan de Donderslaan heeft zondagavond brand gewoed in een container met bouwafval. De brand ging…

3 uur geleden

Jonathan van Dorssen flink op schot: GVAV geeft GRC Groningen pak slaag

“Het was een heerlijke middag, maar ik kreeg wel heel veel vrijheid”, aldus GVAV aanvaller…

5 uur geleden

SC Stadspark dieper in de zorgen, Groninger Boys klopt kampioen Peize

SC Stadspark verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal en raakte dieper in…

6 uur geleden

Partij voor het Noorden ontstemd over opstelling College: “Waar doen we als raad nog toe?”

De fractie van Partij voor het Noorden is zwaar ontstemd over het besluit van het…

6 uur geleden