Categorieën: Nieuws

“Haren kan financiële problemen zelf oplossen”

De financiële positie van Haren is zwak, maar dit vormt geen acuut probleem voor de toekomst van de gemeente. Dat meldt COELO, een onderzoeksbureau van de Rijksuniversiteit.

De provincie Groningen wil Haren laten fuseren met Groningen en Ten Boer. De belangrijke reden is het kwetsbare financiële perspectief van Haren. COELO onderzocht in opdracht van de Stichting Burgercomité Haren of de financiële positie van de gemeente inderdaad een goede reden vormt voor de gemeentelijke herindeling. Het antwoord is volgens COELO “nee”.

De financiële positie van Haren is niet uitzonderlijk, want er zijn veel gemeenten die er net zo voorstaan. Met voldoende politieke wil kan het probleem door de gemeente zelf worden opgelost, aldus het onderzoeksbureau.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Heb je nog wat inhoudelijks op het rapport te melden Marc? Op welke punten klopt dit onafhankelijke advies volgens jou dan niet?

    • De conclusie dat 'Haren niet failliet gaat als de politieke wil er maar is' is wat mij betreft zo vooringenomen en subjectief dat wat mij betreft het helemaal ongelezen de prullenbak in kan. En waarom maar 1 naam op dit onderzoek? Weet hij dan zo veel meer dan de rest van onderzoekers ? Dit is volgens mij geen onderzoek van het COELO, maar van professor Allers? En waar was hij trouwens toen het Infoversum door de RUG en door z'n collega Sterk bij het COELO veel te rozekleurig werd ingeschat ?

  • De uitslag die ik al voorspelde. Deze professor die het COELO leidt is fervent tegenstander van gemeentelijke herindelingen. Wordt ook regelmatig door andere tegenstanders aangevoerd (oa het landelijke CDA). Zo iemand kan niet neutraal zijn.

  • Sowieso heeft de RUG op dit gebied wel genoeg expertise gezien hun eigen debacles zoals het Infoversum ?

  • Uitslag stond vooraf vast. Die onderzoekers zoudn zich kapot moeten schamen dat ze zich zo voor het politiek karretje van het college van Haren laat spannen.

  • De uitslag bevalt niet, dus dat betekent automatisch dat het rapport of de schrijver ervan niet deugt...

    Zo werkt het niet natuurlijk.

    Hoewel ik moet toegeven dat de uitslag dermate verrassend is dat een second opinion op zijn plaats zou zijn. Maar voor hetzelfde geld weten wij er met z'n allen gewoon te weinig van.

    Bovendien, zou dit zwaarwegend genoeg zijn om de fusie niet door te laten gaan? Ook dat betwijfel ik.

    • Ja gooi er nog maar een onderzoek tegen aan. Dan refereer ik naar de 4 voorgaande rapporten. Alleen in de conclusie is dit rapport anders. Na Nee Tenzij, is dit een Ja Mits. Dat is dus precies het zelfde behalve dat dit rapport in opdracht van het Burgercomité Haren (daar zitten ook een paar professoren in) is gemaakt door een kennis van de universiteit. Dat het 22 pagina's tellende vodje 14.000 euro heeft moeten kosten is overigens een gotspe. Dat artikel 12 wordt aangehaald als een veiligheidsvestje voor Haren is ook al belachelijk. Artikel 12 is niet bedoeld om gemeenten dan maar onverantwoorde risico's te laten nemen. Ten slotte concentreert het rapport zich alleen op de financiële positie, terwijl de bestuurskracht uiteindelijk veel belangrijker is. Ja Haren kan de OZB nog flink verhogen (zouden de Harenaren daar nou zo blij mee zijn?)

      • Mij komt dat hele Artikel 12 verhaal over alsof dat Groningen alleen met gemeentes mag fuseren als die, zoals bv Ten Boer, flink in de penarie zitten. Dat alleen irriteert mij als inwoner van de stad Groningen behoorlijk.
        Die 'politieke wil' waarvan Professor Allers er eigenlijk impliciet vanuit gaat dat die er wel zal zijn in Haren betwijfel ik sterk. Ik hoor nu iig verscheidende Harenaren hevig protesteren dat een fusie zou betekenen dat de OZB omhoog gaat en het 'groen' in Haren verwaarloosd zou worden. Dan willen die dat toch ook niet inleveren in een zelfstandig Haren? Daar mag je dus iig niet vanuit gaan : Daarom alleen al is het onderzoek verspild geld!

      • Je hebt gelijk, er waren al rapporten verschenen hierover...

        Heel bijzonder, dit. Dan wordt het afwegen wie van de onderzoekers het professioneelst (en minst bevooroordeeld) is en die menin het meest serieus nemen.

Recente berichten

Historische militaire voertuigen rijden door Groningen: “Je moet het verleden kennen om de toekomst te begrijpen”

Een colonne bestaande uit zo'n 35 historische militaire voertuigen reed op Bevrijdingsdag door Groningen. Eén…

32 minuten geleden

Fietser gewond bij verkeersongeluk Helperzoom

Bij een verkeersongeluk zondagavond op de Helperzoom is een fietser gewond geraakt. Dat meldt nieuwsfotograaf…

2 uur geleden

Leutje Festival is voor en door bewoners: “Laagdrempeligheid en gemoedelijkheid is onze missie”

Het Leutje Festival dat zondag op het Bernoulliplein plaatsvond is een groot succes geworden. Leonie…

3 uur geleden

Canadese tieners staan stil bij vrijheid in Bevrijdingsbos: “Zorgelijk als je niet weet wat de Holocaust is”

In het Bevrijdingsbos is zondagmiddag uitgebreid stilgestaan bij Bevrijdingsdag. Bij de activiteiten waren ook tieners…

4 uur geleden

Voorbereidingen lustrumeditie Swim Challenge in volle gang: “Recordaantal doet mee aan training”

De tiende editie van de Groningen Swim Challenge gaat op 31 augustus plaatsvinden. De voorbereidingen…

6 uur geleden

Be Quick 1887 pakt thuis drie kostbare punten

Be Quick 1887 deed vanmiddag goede zaken in de vierde divisie D. Op de vertrouwde…

6 uur geleden