Categorieën: Nieuws

Groninger Brandweer voert actie op Grote Markt

De brandweer ging donderdagmiddag naar de Grote Markt. Onder het motto ‘zo lek als een (b)(m)andje’ plakten ze gratis fietsbanden om actie te voeren tegen de verhoging van de pensioenleeftijd.

De Groninger brandweer hield deze ludieke actie naar aanleiding van de ‘vroegpensioenregeling’, wat zij zo ‘lek als een mandje’ noemen. Daar is de vakbond het niet mee eens : “Eerder stoppen met werken is geen luxe, maar een noodzaak”, aldus FNV Overheid bestuurder Erik Gerritsen.

De regeling is tien jaar geleden ingevoerd. In de loop der jaren is de wet een aantal keren veranderd. Zo gingen brandweerlieden voor 2006 op hun 55e met pensioen, nu is dat op hun 59e. De brandweer wil dat de regeling in ere wordt hersteld en startte 27 juni met acties door heel Nederland. De Groninger brandweer sloot zich hier 4 juli bij aan.

Brandweer Groningen houdt in tegenstelling tot hun collega’s de acties publieksvriendelijk. Wanneer de volgende actie is, is nog niet bekend.

 

Marcel Siemens

Bekijk reacties

  • Ik weet niet beter dan dat brandweerlieden tijdens hun diensten 24 uur per dag in de kazerne verblijven, waar zij allerlei werkzaamheden, groot en klein uitvoeren, tot er het moment is dat men uit moet rukken. Ik ken ook mensen welke hun halve leven in 3 ploegen diensten werken en daarbij machines bedienen welke bij onkunde en/of onoplettendheid/ vermoeidheid levensgevaarlijk kunnen zijn. Deze mensen gaan tegenwoordig ook door tot hun 65e. Waar zit dan het verschil? Wanneer de brandweerlieden hun zin gaan krijgen, gaat dit zeker een precedent scheppen, waarbij half Nederland een beroep zal willen gaan doen op het gelijkheidsbeginsel.

    • Wil je drieploegen-fabriekswerk vergelijken met het werk als brandweerman?
      Zal ik de verschillen eens opsommen?

      Een fabrieksarbeider weet bij aankomst op het werk precies wat 'ie gaat doen, die dag.
      Een fabrieksarbeider heeft niet te maken met geemotioneerde omstanders.
      Een fabrieksarbeider hoeft geen ladders op te rennen of in het water te springen.
      Bij een fabrieksarbeider kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, dat is waar, maar als een brandweerman op zijn werk komt, is er al sprake van gevaar.

      • En hoeveel van de door jou aangehaalde brandweerlieden draaien dag in, dag uit on site diensten van 8 uur? En dan doel ik niet op het aanwezig zijn op de kazerne, maar aan het werk zijn met bijvoorbeeld het blussen van branden, het ondersteunen bij ongevallen, enz.enz. De laatste dagen heeft men het drukker met het plakken van banden, dan menige werkdag waar het om hun vak gaat. Hoeveel uitrukken kennen deze mensen gemiddeld per jaar waar het om gevaarlijke situaties gaat? Als voorbeeld een autoberger welke ook niet weet wat hij mee gaat maken als deze aan zijn werkdag gaat beginnen. Moeten die nu dan ook op hun 59ste stoppen? Ik denk dat deze een fysiek en psychisch een zwaarder beroep hebben als de gemiddelde brandweerman/vrouw.
        Nogmaals, het is een keuze geweest, accepteer het dan ook dat je langer door zult moeten gaan werken. Waarbij ik mij ook nog eens hardop af ga vragen hoe het kan dat veel brandweerlieden naast hun reguliere baan, ook nog tijd hebben om bijvoorbeeld als monteur aan het werk te zijn. En dan ga ik geen man en paard noemen, dat zou niet fair tegenover deze mensen zijn.

        Men heeft voor het vak brandweerman/vrouw gekozen, waarbij hen van tevoren duidelijk is gemaakt welke risico`s er aan verbonden (kunnen) zijn. Als het goed is dan is men ook geselecteerd qua psyche of men überhaupt geschikt zou zijn voor dit vak. Als het te zwaar mocht vallen, kies dan voor een ander vak.

  • Zat mensen die veel zwaar werk doen. Of ALLEMAAL doorwerken, of ALLEMAAL eerder stoppen! Ik kan doorwerken tot mijn 69,5 jaar. Dus 10 jaar lager doorwerken, wat dan besteed wordt aan de brandweerman.

Recente berichten

Noordelijke boeren en tuinders lanceren spandoekenactie

LTO-Nederland lanceert dinsdag een massale publieksactie. In de provincie Groningen worden 209 spandoeken opgehangen, waarop…

41 minuten geleden

Nieuwe afdeling in UMCG moet druk op Spoedeisende Hulp terugdringen

Het UMCG neemt vandaag haar nieuwe Critical Decision Unit in gebruik. De nieuwe afdeling die…

1 uur geleden

Basketballers De Groene Uilen uitgeschakeld in play-offs promotiedivisie

De heren van basketbalvereniging De Groene Uilen zijn zondag uitgeschakeld in de play-offs om het…

13 uur geleden

Dinsdag veel zon, droog en zomers warm

Dinsdag zet het warme weer nog even voort. De zon is er volop en de…

13 uur geleden

Studenten brengen gestolen politieagent op Meikermis terug (update)

De gestolen politiepop is weer terecht. Jolige beschonken studenten hebben de nepagent zondagnacht van de…

13 uur geleden

Brand woedde in parkeergarage UMCG

In de parkeergarage van het UMCG is maandagavond brand ontstaan. De melding van de brand…

15 uur geleden