Categorieën: Nieuws

Studenten tegen verhoging collegegeld

Het wettelijke collegegeld zal vanaf studiejaar 2017/2018 boven de 2.000 euro per jaar komen. Veel studenten zijn tegen deze verhoging. 
Komend jaar betalen studenten 1.984 euro per jaar. Het jaar erop komt daar 22 euro bij. Ondanks dat het maar een kleine verhoging is vreest Tina Fahrer van de Groninger Studentenbond dat onderwijs hierdoor minder betaalbaar wordt voor studenten.

Niet alleen de Groninger Studentenbond is tegen een verhoging van het collegegeld , ook de studenten zelf. Voormalig onderwijsminister Plasterk wilde met de opbrengst de salarissen van docenten verhogen. Studenten vinden deze investering overbodig, tenzij de kwaliteit van het onderwijs hierdoor verbetert. Dit zien de Groningse studenten alleen niet snel gebeuren.

Ondanks dat het wettelijke collegegeld nu boven de 2.000 euro uitkomt, is het de kleinste toename in jaren. Voor studenten betekent deze verhoging één glas bier minder per maand.

 

Anieck Diemer

Bekijk reacties

  • 22 euro maar ??? De tijd dat studenten overal maar financiele voordelen uit kunnen halen raakt voorbij. Dus ook gewoon betalen net als elke andere burger.

  • Van welk geld Henk?
    Het gaat niet om die €22 verhoging, noch om de arbitraire grens van €2000 aan collegegeld: dit bedrag is slecht symbolisch en is absoluut niet representatief voor de werkelijke jaarlijkse kosten van een studie. Een symbolische jaarlijkse verhoging van het collegegeld (en het afsluiten van een rentedragende lening om het te betalen) creëert slechts een progressief hoger wordende barrière voor jongelui om de academia te betreden. Lijkt me ietwat contra-intuïtief voor een samenleving die toegankelijkheid van onderwijs en een hoog percentage hoogopgeleiden nastreeft.

    En Anieck Diemer: "Voor studenten betekent deze verhoging een glas bier minder per maand"? Stigmatiseren is ook een kunst. Bovendien, denk aan wat de overheid allemaal had kunnen doen met die gemiste accijns en btw...

  • Zijn studenten daar tegen joh?

    Ik had verwacht dat ze het liefst zoveel mogelijk betaalden, daarom werken onbekostigde masters ook zo fantastisch.

  • Met de invoering van het leenstelsel zou er 1 miljard euro ter beschikking komen. Dit bedrag zou de regering steken in de kwaliteit van het onderwijs en het personeel. Vanwaar is er dan ook nog een verhoging van het collegegeld nodig? De instroom van studenten is al aanzienlijk lager dan voorgaande jaren. Het verhogen van het collegegeld zal dit niet ten goede komen.

Recente berichten

Vier dagen Pasar Malam Asia in Kardinge

Een lang weekend vol oosterse dansen en culinaire specialiteiten: van vrijdag 17 mei tot en…

7 uur geleden

Dinsdag opklaringen met een spetterbuitje, Hemelvaartsdag begint zonnig

Aankomende week kunnen we zon, bewolking en een buitje verwachten. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis lopen…

9 uur geleden

Meerdere mensen opgelicht bij tweedehands verkoop tickets FC Groningen

Vrijdagavond strijdt FC Groningen in een uitverkochte Euroborg tegen Roda JC om directe promotie naar…

10 uur geleden

Botsing tussen scooter en auto op Helperpark

Maandagavond heeft een aanrijding plaatsgevonden tussen een scooter en een auto. Dat gebeurde bij Sportcentrum…

10 uur geleden

UMCG ontvangt 45.000 euro voor veiling kistje meischol op Urk

De Hematologie afdeling van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) heeft 45.000 euro ontvangen…

12 uur geleden

Fietsster aangevallen door ontsnapte hond op Regattaweg

Een fietsster is maandagmiddag aan de Regattaweg in Oosterhoogebrug aangevallen door een ontsnapte hond. Dat…

13 uur geleden