Categorieën: Nieuws

Studenten tegen verhoging collegegeld

Het wettelijke collegegeld zal vanaf studiejaar 2017/2018 boven de 2.000 euro per jaar komen. Veel studenten zijn tegen deze verhoging. 
Komend jaar betalen studenten 1.984 euro per jaar. Het jaar erop komt daar 22 euro bij. Ondanks dat het maar een kleine verhoging is vreest Tina Fahrer van de Groninger Studentenbond dat onderwijs hierdoor minder betaalbaar wordt voor studenten.

Niet alleen de Groninger Studentenbond is tegen een verhoging van het collegegeld , ook de studenten zelf. Voormalig onderwijsminister Plasterk wilde met de opbrengst de salarissen van docenten verhogen. Studenten vinden deze investering overbodig, tenzij de kwaliteit van het onderwijs hierdoor verbetert. Dit zien de Groningse studenten alleen niet snel gebeuren.

Ondanks dat het wettelijke collegegeld nu boven de 2.000 euro uitkomt, is het de kleinste toename in jaren. Voor studenten betekent deze verhoging één glas bier minder per maand.

 

Anieck Diemer

Bekijk reacties

  • 22 euro maar ??? De tijd dat studenten overal maar financiele voordelen uit kunnen halen raakt voorbij. Dus ook gewoon betalen net als elke andere burger.

  • Van welk geld Henk?
    Het gaat niet om die €22 verhoging, noch om de arbitraire grens van €2000 aan collegegeld: dit bedrag is slecht symbolisch en is absoluut niet representatief voor de werkelijke jaarlijkse kosten van een studie. Een symbolische jaarlijkse verhoging van het collegegeld (en het afsluiten van een rentedragende lening om het te betalen) creëert slechts een progressief hoger wordende barrière voor jongelui om de academia te betreden. Lijkt me ietwat contra-intuïtief voor een samenleving die toegankelijkheid van onderwijs en een hoog percentage hoogopgeleiden nastreeft.

    En Anieck Diemer: "Voor studenten betekent deze verhoging een glas bier minder per maand"? Stigmatiseren is ook een kunst. Bovendien, denk aan wat de overheid allemaal had kunnen doen met die gemiste accijns en btw...

  • Zijn studenten daar tegen joh?

    Ik had verwacht dat ze het liefst zoveel mogelijk betaalden, daarom werken onbekostigde masters ook zo fantastisch.

  • Met de invoering van het leenstelsel zou er 1 miljard euro ter beschikking komen. Dit bedrag zou de regering steken in de kwaliteit van het onderwijs en het personeel. Vanwaar is er dan ook nog een verhoging van het collegegeld nodig? De instroom van studenten is al aanzienlijk lager dan voorgaande jaren. Het verhogen van het collegegeld zal dit niet ten goede komen.

Recente berichten

Politiek worstelt met Noorderplantsoen: “Barbecueën hoort bij het karakter van het plantsoen”

De huidige regels om de overlast in en rond het Noorderplantsoen binnen de perken te…

50 minuten geleden

Tientallen krachtpatsers naar Rutger Smith Throwing Games

Zo'n vijftig atleten die gespecialiseerd zijn in de werpnummers doen zaterdag 1 juni mee aan…

3 uur geleden

Henk ten Hoor van de Viking-muts en textielwinkels overleden

Oud-ondernemer en sport-mecenas Henk ten Hoor is overleden. RTV Drenthe meldt dat hij woensdag op…

3 uur geleden

Arjan Taaij stopt als coach by Lycurgus

Arjan Taaij stopt na elf jaar als hoofdcoach bij Nova Tech Lycurgus. Dat maakt de…

3 uur geleden

Basisschool de Kleine Wereld in Indische Buurt gaat dicht

Basisschool de Kleine Wereld aan de Celebesstraat in de Indische Buurt sluit komend schooljaar de…

4 uur geleden

PvdD en GroenLinks: geen vliegtuig pakken bij dienstreizen onder de 1000 kilometer

De raadsfracties van de Partij voor de Dieren en GroenLinks willen dat medewerkers van de…

4 uur geleden