Categories: Nieuws

Staatssecretaris onder de indruk van onderwijsproject dakloze jongeren

Dak- en thuisloze jongeren van straat halen en ze begeleiden bij een goed onderwijstraject. Dat is waar het project ‘Onderwijs op Maat’ voor staat. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) bracht maandagochtend een werkbezoek aan het Groningse project en sprak met verschillende jongeren.

Het project begon afgelopen januari. Inmiddels worden zo’n twintig jongeren begeleid door zo’n zestig professionals die werkzaam zijn bij onder andere het Noorderpoort, het Alfa College en het Kopland. Het project is uniek in Nederland. “Het is ontzettend belangrijk dat dit gebeurt”, zegt de staatssecretaris. In Nederland is er volgens Klijnsma een aanzienlijke groep jongeren die zonder diploma op straat rond zwerft.

De deelnemers aan ‘Onderwijs op Maat’ hebben ook allemaal een tijdlang op straat geleefd. Eén van hen is de Somalische Hassan. “Ik ben gevlucht voor oorlogsgeweld, en heb hier in Groningen een tijd bij mijn broer gewoond. Op een gegeven moment ben ik op straat beland, en nu ben ik inmiddels twee maanden in dit project actief.” Hassan is de komende tijd bezig om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. “Dat is best wel moeilijk, maar het is wel ontzettend leuk om te doen”, zegt hij lachend.

Sebastiaan Scheffer

View Comments

  • ER staan ook woningzoekenden meer dan 15 jaar ingeschreven. Dit knaagt ook. Een dagelijkse bezigheid. Dit had overigens niets te maken met een tekort aan woningen, maar er werd prioriteit gegevens aan de zgn nieuwbouwurgenten als dom beleid en onrechtvaardig. Ze hebben al dusdanig een leeftijd waarop ze niet meer kunnen kopen of de vrije sector. Sommigen hebben hierdoor al ziektes ontwikkeld als gevolg van dit zwarte gat.

  • lijkt me niks , dakloze zonder diploma, dat is toch niet meer van deze tijd? goed dat er iets aan gedaan wordt, zo hebben weer 60 man/vrouw een betaalde baan en de daklozen hebben wat te doen!

Recent Posts

Kerstdorpen opnieuw te zien in twee winkelstraten

Er zijn vanaf dinsdag kerstdorpen te bewonderen in de etalages van twaalf winkels in de…

9 minuten ago

Voorlichting over zorgverzekeringen op Grote Markt

Voor mensen die niet weten wat wel of niet vergoed wordt in het basispakket van…

58 minuten ago

Leerlingen Willem Lodewijk Gymnasium pakken internationale prijs

Twee leerlingen van het Willem Lodewijk Gymnasium zijn in de prijzen gevallen tijdens de twintigste…

2 uur ago

Maandagavond overlast door heien funderingspalen bij Europaweg

Maandagavond (vanavond) gaan tussen 20.00 uur en 00.00 uur funderingspalen de grond in bij de…

3 uur ago

Doktersdienst hoopt te hoge druk tijdens kerstweekeinde te voorkomen

De doktersdienst in Groningen verwacht vanwege het lange kerstweekeinde een grote druk op de huisartsenspoedposten.…

3 uur ago

Weer Kerstkaart: “De kans op een witte kerst is vandaag niet veel soeps”

De kans op een witte kerst is vandaag niet veel soeps, stelt OOG weerman Johan…

3 uur ago