Categorieën: Nieuws

Wijkraad Selwerd stapt naar ombudsman

De wijkraad van Selwerd stapt naar de ombudsman. Zij is verbolgen over de aangifte van het stadsbestuur tegen de wijkraad. B&W deden aangifte tegen de wijkraad wegens verduistering.

“Wij eisen excuses in het openbaar, het liefst van de wijkwethouder. Daarbij zijn we bereid om ook openbaar, wat ons betreft op hetzelfde moment, financiële verantwoording af te leggen over de keuzes die we hebben gemaakt.” aldus de wijkraad in een schrijven aan de gemeente.

De wijkraad liet eerder weten te stoppen en ook geen ledenvergadering meer uit te schrijven. Uit een gemeentelijk onderzoek bleek dat er geen boekhouding was gevoerd en er zijn met de rekening van de wijkraad privé-uitgaven gedaan. De gegeven verklaringen overtuigden het stadsbestuur niet.

 

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • De (gemeentelijke) ombudsman (vrouw) dat bij de voornaam wordt genoemd door het college. Dit heeft bij voorbaat al partijdigheid.

    Ook ik eis excuses van het gemeentelijk bestuur op een ander front. Maar helaas ze reageren niet en laten mij opschepen met een ambtenaar!

  • Sjoerd, je kan helemaal gelijk hebben. We zijn als stoppende wijkraad bezig om beweging in de zaak te krijgen.

    Continu wordt er op de rem getrapt in de periode waarin de Gemeente wil werken met burgerkracht. Op zich viel die weerstand te verwachten, maar problemen blijven terug komen als belangen middels verborgen agenda's worden gekoppeld aan onwetende vrijwilligers. Niet goed voor het vertrouwen of de toekomst, lijkt mij.

  • Ik geloof dat het ook vooral om de opgestapte bestuursleden gaat en niet om de huidige.
    Formeel zijn zij natuurlijk wel de rechtsopvolger van hun voorgangers. Persoonlijk zou ik nooit in zo'n clubje willen zitten. Het amateuristisch gehalte is hoog en je weet nooit zeker wie er een greep uit de kas doet totdat het te laat is.

  • Jack, ik denk in het abstracte dat het gaat om wie er de meeste invloed heeft over veranderingen in een periode van verandering.

    In het huidige plan van de gemeente om gebiedsgericht te gaan werken, komt er meer macht bij de gebiedscoördinator te liggen dan bij de bewoners. De gebiedscoördinator heeft zelfs meer invloed dan de wijkwethouder.

    Op dit moment staat elke wijkraad technisch gezien buitenspel.

  • G e b i e d s g e r i c h t w e r k e n
    De wijkwethouders sturen het gebiedsgericht werken aan. Dit is een nieuwe manier van werken, waarbij de kracht en initiatieven uit de wijk voorop staan. De gemeente helpt om deze plannen uit te voeren. Ook hebben de wijkwethouders contact met bewoners, ondernemers en de mensen die professioneel betrokken zijn bij de wijk.

    G e b i e d s t e a m s
    De wijkwethouders willen graag samen met wijkbewoners uitvinden wat de beste manier is om samen te werken. Daarvoor zijn er de gebiedsteams. De wijkwethouders en gebiedsteams werken graag met u samen om uw wijk beter en mooier te maken.

    Bron : https://gemeente.groningen.nl/wijkwethouders-en-gebiedsteams

    plus verder nog : https://gemeente.groningen.nl/uw-initiatief-voor-de-wijk

    plus : https://gemeente.groningen.nl/actueel/nieuws-gemeenteraad/ruimte-voor-experimenten-voor-zeggenschap-in-de-wijk

    Ik zie alleen maar heel veel openingen voor bewoners en wijkraden in de stad om vanuit de wijken mooie initiatieven in te brengen en als ze meerwaarde hebben voor de betreffende wijk ze daarna in samenwerking met de gebiedscoördinator, de wijkwethouder en de raad uit te voeren.
    Het gaat niet om macht maar om s a m e n w e r k e n, zo staat het ook in de plannen van het gebiedsgerichtwerken.
    Laten we positief blijven en de veranderingen met vertrouwen tegemoet zien. er is ruimte voor gesprekken er is ruimte voor inbreng en er is ruimte om te doen. En dat is wat nodig is, meedenkende - & meewerkende doeners.

    Vriendelijke groet,

    Masha.

  • Masha,

    Je kunt natuurlijk proberen om vooral de eerste negatieve ervaringen van het gebiedsgericht werken te ontkennen en alleen maar te richten op het positieve, maar dan zullen er geen lessen worden geleerd, denk ik. Geen lessen trekken = ook geen verbetering van processen. Geen verbetering van processen = continu de kans op hetzelfde gezeik.

    Al zou ik woede over een onterechte aangifte en een onterechte onderzoek van mensen die enigszins zelfbewust de wijk wilden verbeteren, niet als gezeik willen classificeren.

    Ik begrijp goed dat er gebeurt wat er gebeurt. In de gemeenteraadsvergadering over gebiedsgericht werken, zie je dat de politiek niet eensgezind is. Daar worden de uitgangspunten voor ambtenaren ook niet helder van: http://groningen.raadsinformatie.nl/vergadering/268078/gemeenteraad%2023-03-2016

  • Het waren dus toch de ambtenaren, die in het wijkbedrijf zitten. Hun hebben 3 ton. De wijkraad had een spaartegoeden. Echt sneu. Ze mogen de deuren van het wijkbedrijf zo vlug mogelijk sluiten, wat mij betreft.

Recente berichten

Minder natuur- en bosgebied in Groningen, woningen nemen plaats in

Het aantal natuur- en bosgebieden in Groningen is in de periode 2013-2022 met negentien vierkante…

21 minuten geleden

LIVE: Valse start voor FC Groningen bij Roda JC

FC Groningen neemt het vrijdagavond op tegen SC Telstar. FC Groningen moet minimaal gelijkspelen om…

57 minuten geleden

NAM wil deel schadekosten Groningen niet betalen zonder ‘onderbouwing’

Als het aan de Nederlandse Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ligt, draagt het bedrijf vooralsnog niet…

2 uur geleden

Stadjers gaan in gesprek met experts over voorwerpen Tweede Wereldoorlog

Persoonsbewijzen, speldjes of oude apparaten. Op vrijdag 3 mei konden Stadjers in gesprek met experts…

3 uur geleden

Herdenking Joodse slachtoffers Tweede Wereldoorlog bij monument aan Hereweg

Afgevaardigden van de joodse gemeenschap in Groningen hielden vrijdagmiddag voor de 35e keer een herdenking…

3 uur geleden

Slachtoffers april-meistaking herdacht in Appèlbergen

Bij het 3 mei-monument in Appèlbergen zijn vrijdagmiddag de slachtoffers van de april-meistaking herdacht. (meer…)

3 uur geleden